BIST 9.525
DOLAR 32,63
EURO 34,84
ALTIN 2.503,13
HABER /  GÜNCEL

Suriye Kürtleri bağımsızlık ilan edecek mi?

Bir ay önce bağımsızlık ilan çalışmalarına başlamışlardı. Hesaplar değişti. PYD lideri Müslim, özerlik de yok bağımsızlık da dedi.

Abone ol

Suriye'de Kürtler bağımsız devlet mi kuracak? PYD lideri Müslim, Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile görüşerek, özerklik veya bağımsızlık talepleri olmadığını belirtti.

PYD lideri Salih Müslim'in, Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile yaptığı görüşmelerde özerklik ya da bağımsızlık taleplerinin olmadığı vurgusunu yinelediği, "geleceğe dönük tüm taleplerinin Suriye içinde takip edileceğini ve Suriye’nin geleceğine tüm Suriyelilerin birlikte oturup karar vereceklerini" söylediği belirtildi.

İSTANBUL'DA BULUŞTULAR

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ömer Önhon başkanlığındaki bir heyet dün PYD Başkanı Müslim ile İstanbul'da, 23 Temmuz'da yine İstanbul'da yapılan görüşmelerin devamı niteliğinde bir araya geldi.

Görüşmede Türkiye-Suriye sınırına yakın bölgede devam eden çatışmalar, insani yardımların daha etkin dağıtımı, Suriye Kürtlerinin, Suriye Devrimci ve Muhalif Güçler Ulusal Koalisyonu'na (SMDK) katılmaları ve Suriye'nin geleceğine ilişkin beklentiler başta olmak üzere gündemdeki konular görüşüldü.

ÖZERKLİK DE YOK BAĞIMSIZLIK DA

PYD lideri Salih Müslim, özerklik ya da bağımsızlık taleplerinin bulunmadığı, ama şu anda ülkenin kuzeyinde bir otorite boşluğu olduğu ve bölgede halkın günlük ihtiyaçlarının karşılanması için yerel komitelerin kurulması gerektiği yönündeki görüşlerini yineledi. Müslim geleceğe dönük tüm taleplerinin Suriye içinde takip edileceğini ve Suriye’nin geleceğine tüm Suriyelilerin birlikte oturup karar vereceklerini vurguladı.

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ise, geçen görüşmede verilen mesajları tekrarlarken, taraflar, temasın korunması hususunda mutabık kaldı.

SURİYELİ KÜRT PARTİLERLE SIKI TEMAS

Bakanlık yetkililerinin ayrıca Suriyeli diğer bazı Kürt partilerin temsilcilerinden oluşan bir heyetle de yine İstanbul'da görüştüğü bildirildi.

Kürt parti temsilcileri arasında Suriye-KDP'den Abdulhekim Başar, Azadi Partisi'nden Mustafa Cuma ve Mustafa Usu, Yekiti Partisi'nden Neşet Zaza ve Suriye Kürtleri Birliği Partisi'nden İbrahim Bro yer aldı.

Dışişleri Bakanlığı kaynakları, bu gruplarla Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun geçen yıl Erbil'de Suriye Kürt Ulusal Koalisyonu ile yaptığı toplu görüşme sonrasında çeşitli düzeylerde temasların devam ettiğini, bugünkü görüşmenin de bu çerçevede gerçekleşen bir görüşme niteliğinde olduğunu belirtti.