BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Suriye: Golan Tepeleri'nde yeni çatışmalar

Birleşmiş Milletler barış güçünden 44 askerinin geçen hafta alıkonduğu Golan Tepeleri'nde Suriye ordusu ile militanlar arasında yeni çatışmalar yaşanıyor. Çatışmalar sırasında İsrail sınırının birkaç metre ihlal edildiği belirtildi.

Abone ol

Birleşmiş Milletler (BM) barış güçünden 44 askerinin geçen hafta alıkonduğu Golan Tepeleri'nde Suriye ordusu ile militanlar arasında yeni çatışmalar yaşanıyor.

Bölgeden gelen haberlere göre çatışmalar militanların ele geçirdiği Kunetra Sınır Kapısı'nda yoğunlaşıyor.

Alıkonulan Fijili askerlerin ise halen nerede olduğu bilinmiyor. Fakat El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesine bağlı militanların askerleri alıkoyduğuna inanılıyor.

El Nusra'dan yapılan açıklamada askerlerin durumunun iyi olduğu belirtilmiş fakat serbest bırakılmaları için herhangi bir şart açıklanmamıştı.

72 Filipinli barış gücü askeri de bölgedeki çatışmalar nedeniyle iki bölgede sıkışmış fakat daha sonra bölgeden kaçmayı başarmışlardı.

Hamidiye kasabası ve Kunetra Sınır Kapısı için mücadele eden ordu birlikleri ile militanlar arasındaki çatışmalar İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'nden de izlenebiliyor.

Londra'daki muhaliflere yakın Suriye Gözlemevi, El Nusra Cephesi'nin bölgeyi ele geçirerek tüm gözlemcileri bölgeden uzaklaştırmak istediğini belirtiyor.

İsrail, Suriye'ye ait Golan Tepeleri'ni 1967'deki Arap-İsrail (Altı Gün) Savaşı'nda işgal etti.

UNDOF ise BM Güvenlik Konseyi'nin 1974'te aldığı 350 sayılı karar uyarınca oluşturuldu.

Reuters haber ajansı Suriye ordusuna ait bir tankın ve bazı militanların sınırını birkaç metre ihlal ettiğini belirtti.

BM, bölgede ateşkes ilan edilmesi ve UNDOF askerlerinin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

EL Nusra'nın UNDOF askerlerini hedef alması eleştirelere de neden oldu.

İranlanda Cumhuriyeti bölgedeki gerginliği gerekçe göstererek önümüzdeki ay UNDOF'a katılması beklenen 130 askeri göndermeyeceğini bildirdi.

Geçen sene Mart ve Mayıs ayında da UNDOF askerleri alıkonulmuş ve daha sonra serbest bırakılmıştı.