BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.512,01
HABER /  GÜNCEL

Suriye: Filipinli barış gücü askerleri kurtarıldı

Muhalif isyancılar tarafından abluka altına alınan BM barış gücü askerlerinin bir kısmı kurtarılırken, bir kısmı da kaçmayı başardı. İsyancıların alıkoyduğu 44 Fijili BM askeri ise hala ellerinde.

Abone ol

Birleşmiş Milletler Suriye'nin Golan Tepeleri'inde Suriyeli muhalif militanlar tarafından abluka altına alınan ve silahlarını teslim etmeleri istenen 32 Filipinli barış gücü askerinin kurtarıldığını duyurdu.

Bir BM sözcüsü, "durum sakin fakat gerilim sürüyor" dedi, ancak daha fazla ayrıntı vermedi.

Filipin ordusu da, yedi saat boyunca kuşatma altında kalan bir diğer 40 kişilik asker grubunun kendilerini savunmak için ateş açtıktan sonra kuşatmayı kırarak kaçmayı başardığını açıkladı.

Filipinler ordusundan Yarbay Ramon Zagala "Herkes güvende. Mevzilerimizi bıraktık ama tüm silahlarımızı aldık" dedi.

El Kaide bağlantılı El Nusra cephesi olduğu sanılan isyancılar 44 Fijili barış gücü askerini alıkoymuş, İsrail işgali altında bulunan Golan'daki bir sınır kapısını da ele geçirmişti.

El Nusra Fijili askerlerin "güvende ve sağlık durumlarının iyi olduğunu" internette yayınladıkları bir açıklama ile duyurmuştu. Askerlerin BM'nin "Suriye'de hergün akan Müslüman kanı" karşısındaki vurdumduymazlığı nedeni ile alıkonduğunu açıklamışlardı.

BM ise askerlerine yönelik tavrı nedeniyle Suriyeli rejim karşıtlarını kınamıştı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon alıkonulan askerlerin derhal serbest bırakılmalarını istemişti.

Halen Birleşmiş Milletler barış gücü UNDOF'ta altı ülkeden (Fiji, Hindistan, İrlanda, Nepal, Hollanda ve Filipinler) 1223 asker görev yapıyor.

Filipinler hükümeti geçen hafta Golan Tepeleri'nde görev yapan Filipinli 331 BM barış gücü askerinin Ekim ayı sonunda ülkelerine döneceğini açıklamış, bu karara gerekçe olarak güvenlik koşullarının kötüleşmesini göstermişti.