BIST 9.551
DOLAR 32,50
EURO 34,58
ALTIN 2.477,68
HABER /  GÜNCEL

Suriye'deki Türk askerlerin sayısı artırıldı

Türkiye'nin kendisi dışında dünyadaki tek toprak parçası olarak bilinen bölgeye ek asker gönderildi.

Abone ol

İç karışıklığın devam ettiği Suriye'de, Türkiye'nin sınırları dışındaki tapulu mülkü olan Caber Kalesi'ndeki Süleyman Şah Türbesi'ni koruyan askerlerin sayısı artırıldı. 

YENİ ASKER SAYISI HAKKINDA BİLGİ VERİLMİYOR

Daha önce 15 civarında askerin bulunduğu türbede, Suriye'de yaşanan olaylar sonrası güvenlik önlemleri kapsamında asker sayısı da artırıldı. Yetkililer, gelişmeler doğrultusunda türbede güvenlik ve koruma amaçlı personel sayısında artırıma gidildiğini ifade ederken, kaç askerin görev yaptığına ilişkin bilgi vermedi.

İŞTE TÜRKİYE DIŞINDA BULUNAN TÜRK TOPRAĞI CEBER KALESİ / GALERİ

Ayda 2 kez değişim yaparak türbedeki görevini sürdüren Türk askerleri, Esad fotoğrafı ve Suriye bayrağı indirilerek, PKK'ya yakınlığı ile bilinen yapılanmaların renklerini temsil eden bezlerin asıldığı kapıdan geçerek Suriye'ye ulaşıyor.

KORUMAYI 20'NCİ ZIRHLI TUGAY KOMUTANLIĞI SAĞLIYOR

Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Bey'in dedesi olan Süleyman Şah, 1086 yılında 2 muhafızı ile birlikte Fırat Nehri'ni geçerken şehit olunca, bölgede bulunan Caber Kalesi'nde toprağa verildi. Yıllar sonra Yavuz Sultan Selim tarafından fethedilen bölgede Süleyman Şah adına türbe yaptırıldı. Birinci Dünya Savaşı sonunda Fransızların işgal ettiği bölgede bulunan türbe, 20 Ekim 1921'de Fransızlar ile yapılan Ankara Antlaşması sonrası Suriye topraklarında kaldı. Ancak, türbenin bulunduğu alanın Türkiye toprağı olduğu ve Türk bayrağının dalgalandırıp, muhafız bulundurması kabul edildi. Daha sonra Lozan Antlaşması ile de bu hakkın korunması sağlandı. 1973 yılında Suriye, türbenin yapılan Tabka Barajı altında kalacağını bildirmesi üzerine türbe Fırat Nehri doğusundaki Karakozak mevkiinde bulunan şu anki yerine taşındı. Süleyman Şah ve iki muhafızının mezarlarının bulunduğu 8 bin 797 metrekare alan üzerine kurulu türbenin muhafazası, Şanlıurfa'daki 20'nci Zırhlı Tugay Komutanlığı'na bağlı askeri birlik tarafından sağlanıyor.

TÜRK ASKERİ TÜRBEDE NÖBET TUTMAYI SÜRDÜRÜYOR

Suriye'de iç karışıklığın yaşanmaya başlamasının ardından Süleyman Şah Türbesi'nin korunmasına ilişkin uygulamada değişiklik olmadı. Ayda 2 kez Şanlıurfa'dan yola çıkan Türk askerleri, Suruç ilçesindeki Mürşitpınar Köyü'ne 30 kilometre uzaklıktaki türbede nöbet tutmayı sürdürdü. Askeri yetkililer, Suriye'deki çatışmaların yoğunlaşmasına rağmen yurt dışındaki tek Türk toprağı olan Süleyman Şah türbesinin korunmasına ve burada Türk bayrağının dalgalanmasına devam edildiğini bildirdi.