BIST 9.046
DOLAR 32,33
EURO 35,06
ALTIN 2.297,30
HABER /  DÜNYA

Suriye böyle karardı! Şok uydu fotoları!

Suriye’de hükümet güçleri ve muhalif güçler arasında çatışmaların başladığı 2011’den bu yana belirli aralıklarla çekilen uydu görüntüleri analiz edildi.

Abone ol

Yeni yayınlanan uydu fotoğrafları, içsavaşın beşinci yılına girmeye hazırlanan Suriye’nin gece nasıl karanlığa gömüldüğünü gözler önüne serdi. Ülkenin ikinci büyük kenti Halep, savaş öncesine göre yüzde 97 daha karanlık.

Suriye’deki iç çatışmalar nedeniyle 200 bini aşkın kişinin yaşamını yitirdiği, 10 milyon kişinin evlerini bırakıp kaçtığı biliniyor.

130 insani yardım ve insan hakları örgütünün Çin’deki Wuhan Üniversitesi’nden bilim insanlarıyla birlikte yaptığı araştırmada, Suriye’de hükümet güçleri ve muhalif güçler arasında çatışmaların başladığı 2011’den bu yana belirli aralıklarla çekilen uydu görüntüleri analiz edildi.

Önceki gün yayınlanan uydu görüntülerine göre, savaş yüzünden uzaydan görülebilen gece ışıkları 2011 Mart’ına kıyasla yüzde 83 oranında azaldı.

En yoğun çatışmaların yaşandığı, nüfusu savaştan önce iki milyona yakın olan Halep, yüzde 97, Irak Şam İslam Devleti’nin “başkenti” olarak saydığı Rakka ise savaş başladığından beri yüzde 96 daha karanlık. Başkent Şam’da gece ışıkları ise savaştan sonra yüzde 35 azaldı. Ancak çatışmaların yoğunlaştığı Şam’ın banliyöleri yüzde 63 daha karanlık.

Araştırmaya katılan Xi Li, göç, elektrik kesintileri, alt yapıya yönelik hasar ve binaların yıkılmasının ülkeyi karanlığa boğduğunu söylerken, “Uydu görüntüleri Suriye’deki yıkımı gösteren en tarafsız bilgi kaynağı. Dünyadan 806 km yükselikte çekilen bu görüntüler, ülkeleri yıkıma uğrarken sıradan Suriyelilerin her gün yaşadığı acıyı, korkuyu anlamamıza yardımcı oluyor” dedi. Suriye’de savaş pazar günü beşinci yılına girecek.