BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,60
ALTIN 2.497,18
HABER /  GÜNCEL

Türkiye Suriye'yi vurdu!

Akçakale'ye düşen bombanın ardından Türkiye, Suriye'ye anında karşılık verdi. TSK belirlenen hedefleri tam isabetle vurdu.

Abone ol

İNTERNETHABER - Akçakele'de 5 kişinin ölümüne sebep olan saldırıya Türkiye anında karşılık verdi. Akşam saatlerinde Akçakale'ye düşen bombanın ardından Türk topçu bataryaları Suriye'yi vurdu.

Sabah gün ışığı ile birlikte de Türkiye'den ikinci bir misilleme oldu. Bu saldırıda askeri garnizonun vurulduğu ve çok sayıda Suriye askerinin öldüğü bildirildi. (
Bu sıcak gelişmelerin tüm ayrıntıları için aşağıdaki habere tıklayın)

1.20121004081933.jpg

 
DÜN GECE NELER YAŞANDI? 

*İlk olarak internethaber.com'un Şanlıurfa'daki yerel kaynaklara dayanarak Türkiye'ye duyurduğu bu sıcak gelişmeyi yaklaşık iki saat sonra Başbakanlık  doğruladı. Dünya ajansları misillemeyi flaş haber olarak duyurdu.uuu.20121004084324.jpg

* Başbakanlık Resmi Konutu'nda Erdoğan başkanlığında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'in de katılımıyla toplantı yapıldı. Erdoğan tüm programlarını iptal ederken, Başbakanlık Türkiye'nin saldırıya karşılık verdiğini açıkladı.

* Başbakanlık'taki toplantı yaklaşık 3,5 saat sürdü. Erdoğan'ın Başbakanlık Resmi Konutu'ndan çıkış yaptığı dakikalarda, tezkere açıklaması yapıldı. Başbakanlık, Suriye için Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan tezkerinin Meclis'e gönderildiğini duyurdu.

*Suriye saldırıyla ilgili özür dilemek yerine Türkiye'den, rejim karşıtı muhaliflerin Suriye'yi sızdığı ve bölgede yoğun çatışmaların yaşandığını iddia etti. 

*Türkiye'nin çağrısıyla saldırıdan yaklaşık 4 saat sonra NATO konseyi gece yarısı olağanüstü olarak toplandı. Ankara'ya "yanındayız" mesajı çıktı, Suriye'ye gözdağı verildi.

0.20121003231850.jpg

*En ilginç değerlendirme ise ABD genelkurmayı Pentagon'dan geldi. Pentagon misillemeyi, "Türkiye, Suriye'ye bize bulaşma mesajı verdi" şeklinde yorumladı.

BAŞBAKANLIK AÇIKLAMASI

Türkiye, uçak krizinin ardından değiştirdiği angajman kurallarını işletti. Akçakale 'de 3'ü çocuk 5 kişinin öldüğü saldırıyla ilgili Ankara 'da sıcak saatler yaşandı. Türkiye anında karşılık verme kararı aldı ve bunu uyguladı.

Başbakanlık kaynaklarından sıcak gelişme duyuruldu. Başbakanlık açıklamasında, ''Bu menfur saldırıya, sınır bölgesindeki Silahlı Kuvvelerimiz tarafından angajman kuralları doğrultusunda anında gereken karşılık verilmiş, radarla tespit edilen Suriye'deki 

İNTERNETHABER.COM BİLGİ NOTU;

NATO, müttefiki olan Türkiye'ye yönelik saldırı için 5. maddeyi işletir mi? 

Günün sorusu bu... 5. madde NATO'nun bu saldırıyı kendine yönelik sayıp tüm ülkelerin Türkiye safında savaşması manasına geliyor. 

Bugüne kadar bu madde hiç bir ülke için işletilmedi. 

Bir ülkenin kendine yönelik saldırıya anında karşılık verip buna 24 saat içinde NATO'yu dahil etmesi manasına gelen 51. madde ise sadece bir kez ABD için işletildi. 

Haliyle Türkiye için 5. maddenin işletilmesi hayal..

noktalara top atışı yapılarak hedefler vurulmuştur'' ifadelerine yer verildi. 

TSK DEĞERLENDİRDİ VE KARARI VERDİ
Akçakale 'ye düşen bombanın ardından sınırda konuçlandırılmış Şanlıurfa 23. Zırhlı Tugay'a aittopçu birlikleri, belirlenen noktaları top atışına tuttu. Uzun üre ardarda yapılan bu saldırıların, karanlık çökene kadar sürdüğü bildirildi. 

Askeri kaynaklara göre saldırının hemen ardından Genelkurmay Başkanlığı bir değerlendirme yaptı ve saldırının Suriye ordusu tarafından gerçekleştirildiğinin belirlendiği ve karşı cevabın buna göre alındığı kaydedildi.

SURİYE TÜRKİYE'Yİ SUÇLADI

Türkiye'nin saldırısı Suriye'de de geniş yankı buldu. Suriye News saldırıyı, flaş gelişme olarak duyururken Suriye Resmi Ajansı Sana, saldırılardan dolayı Türkiye'yi suçladı. Sınır boyunca Türkiye'den, rejim karşıtı muhaliflerin giriş yaptığı ve bölgede Suriye ordusu tarafından operasyon başlatıldığı iddia edildi.

İDLİB VURULDU İDDİASI

Suriye resmi kaynakları saldırıda İdlip'teki bazı askeri hedeflerin vurulduğunu duyurdu.  Suriye'nin bu açıklaması anında yalanlandı.

TÜRKİYE: İDLİB DEĞİL ASKERİ NOKTALAR VURULDU

Türkiye'nin, Suriye'nin saldırısına verdiği karşılığın, İdlib'e değil, Akçakale'ye top mermilerinin atıldığı askeri noktalara gerçekleştirdiği belirlendi. Radarla tespit edilen, top mermilerinin ateşlendiği noktalara karşılık verilerek hedefler vuruldu. 

0.20121004000304.jpgPENTAGON ; BİZE BULAŞMAYIN MESAJI

Suriye'ye yönelik misillemeyle ilgili Pentagon 'dan gelen mesaj ilginç oldu. CNN İnternation kanalına açıklama yapan ismi açıklanmayan üst düzey Pentagon yetkilisi, "sıcak çatışma beklemiyoruz" dedi.

ABD Genelkurmay'ının görüşlerini yansıtan Pentagon yetkilisi, misillemeyi not edip izlediklerini belirterek,  "Daha geniş bir çatışma olacağına işaret etmiyor. Türkiye'nin bu karşı ateşi, bize bulaşmayın mesajdır" dedi.

Pentagon yetkilisi, "Saldırı Esad rejiminin gitmesi gerektiğini gösterdi" diyerek Şam yönetimine de mesaj iletti.

DAVUTOĞLU'NUN YOĞUN TELEFON TRAFİĞİ

Akçakale'ye düşen bomba Ankara'da ses getirdi. Saldırının hemen ardından Başbakanlık Resmi Konutu'ndaki toplantıya katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, kısa sürede NATO Güvenlik Konseyi'ni Brüksel'de olağanüstü topladı. Konsey Türkiye'nin istediği metni aynen onaylarken, Türkiye'ye destek mesajı verildi. (DAVUTOĞLU'NUN EN UZUN GECESİNİN AYRINTILARI İÇİN TIKLAYIN)

0.20121004000522.jpgNATO: TÜRKİYE'NİN YANINDAYIZ

Ankara ise olayı NATO 'YA taşıdı... NATO Konseyi çağrı üzerine olağanüstü toplandı.

Türkiye'yi NATO Konseyi'nde Büyükelçi Haydar Berk temsil etti. İttifak üyesi ülkelerin büyükelçileri toplantısından Ankara'nın beklentilerini olumlu bir şekilde karşılayan karar NATO'dan oy birliği ile çıktı.

Nato "Müttefikimiz Türkiye'ye her türlü desteği vermeye hazırız. Suriye Türkiye'ye yönelik saldırgan tutumuna son vermelidir" açıklamasını yaptı. Bu açıklama ile NATO caydırıcılığını Türkiye için ortaya koymuş oldu.

BM VE ABD'DEN TEPKİ 

Bu arada Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM ile görüşürken BM Güvenlik Konseyi'nin toplanmasının gündeme geldiği belirtiliyor. BM'de iki ayrı toplantı yapılabiliyor; ancak bu 0.20121003232744.jpgtoplantılar ülkeleri bağlayıcı özelliği bulunmuyor. Bu nedenle BM Güvenlik Konseyi'nin toplanma ihtimalini zora sokuyor.

ABD ise olayla ilgili net bir açıklama yaptı. Dışişleri sözcüsü, Türkiye'ye başsağlığı dilerken; Clinton, Türkiye'ye yönelik saldırının büyük önem taşıdığını söyleyerek Esad'ı suçladı.

BAŞBAKAN YARDIMCISI : BARDAK TAŞTI

Yurt dışından gelen tepkiler Türkiye'nin yanında bir cephenin oluştuğunu ortaya koyarken, Ankara'da hükümet kanadı Suriye'ye sert mesajlar yolladı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Suriye'nin defalarca uyarıldığını belirterek, "Bu son olay bardağı taşırmıştır" dedi. (TEPKİLERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN)

GENELKURMAY'IN IŞIKLARI SÖNMEDİ
0.20121003233119.jpg
Suriye'nin saldırısı sonrasında şüphesiz en hareketli yer Genelkurmay Başkanlığı'ydı... Gece boyunda Genelkurmay Başkanlığı'nda ışıklar sönmedi... Komuta kademesinden sınır birliklerine giden talimatlarla birliklerde de olağanüstü hareketlenme oldu. (HABERİN AYRINTILARI İÇİN TIKLAYIN)

BAŞBAKAN TÜM PROGRAMINI İPTAL ETTİ

Genelkurmay'dan çok daha hareketli bir adres vardı ki orası Başbakanlık oldu. Başbakan Erdoğan tüm programları iptal etti. Üçlü zirve için Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu Başbakanlık binasına çağırdı. (DAHA FAZLA AYRINTI İÇİN TIKLAYIN)

0.20121003232038.jpg

HAYATINI KAYBEDEN VE YARALANANLARIN KİMLİKLERİ AÇIKLANDI

Akçakale'de tek katlı evin önüne düşen top mermisinin infilak etmesinin ardından yaşamını yitirenlerin isimleri açıklandı.

Patlamanın meydana geldiği tek katlı evde bulunan anne 39 yaşındaki Zeliha Timuçin ile çocukları Hatice (14), Zeynep (8) ve Ayşegül (12) ile komşusu Gülşen Özer'in (40) yaşamını yitirdiği belirlendi. Yaralanan 13 kişiden 3'ünün hastanede ayakta tedavilerinin ardından taburcu edildiği öğrenildi. (HABERİN AYRINTILARI İÇİN TIKLAYIN)