BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Suriye BM'den Türkiye'yi kınamasını istedi

Suriye hükümeti, BM'den Türkiye'nin Süleyman Şah türbesini düzenlediği askeri operasyonla nakletmesini kınamasını istedi. Şam, ABD ile Türkiye'nin imzaladığı eğit-donat anlaşmasına da tepkili.

Abone ol

Suriye hükümeti, BM'den Türkiye'nin Süleyman Şah türbesini düzenlediği askeri operasyonla nakletmesini kınamasını istedi.

Türkiye'nin Süleyman Şah türbesini ve türbedeki askerleri tahliye ettiği operasyonu "Suriye'ye saldırı" olarak nitelendiren Caferi, operasyonun "Türkiye ile IŞİD arasındaki bağları göz önüne serdiğini" öne sürdü.

Caferi, "Güvenlik Konseyi İsrail'in ve Türkiye'nin Suriye'ye saldırılarını neden kınayamıyor?" diye sordu.

Türkiye, Suriye'nin İstanbul'daki konsolosluğuna operasyondan kısa bir süre önce bilgi vermiş, ancak onay beklemediğini açıklamıştı.

Suriye yönetimi ise, Süleyman Şah türbesiyle ilgili bir tasarrufun Türkiye ile dönemin işgalci gücü Fransa arasında yapılan anlaşma gereği Suriye'nin onayını gerektirdiğini savunuyor.

Operasyonun ardından yaptığı açıklamalarla tepkisini dile getiren Şam, bugün konuyu BM Güvenlik Konseyi'ne taşıdı.

BM'yi ve Suriye'nin bazı komşularını eleştiren Caferi, BM içindeki etkili üyeler ile Güvenlik Konseyi'nin bazı üyelerinin uluslararası kararların uygulanması konusunda BM'yi aciz duruma düşürdüğünü öne sürdü.

"Kararlara rağmen İsrail'in Golan topraklarından çekilmesi konusunda yaptırım uygulanamadığını" kaydeden Caferi, "Suriye ve bölge ülkelerinde yaşananlar BM'nin vardığı esef verici noktayı ortaya koyuyor" dedi.

Suriye 'Eğit-Donat'tan da rahatsız

Suriye, Türkiye ile ABD arasında imzalanan eğit-donat anlaşmasından da rahatsız. Caferi, Suriyeli 'Esad karşıtlarının eğitilmesini' öngören anlaşmaya tepkisini dile getirirken, "BM Güvenlik Konseyi içindeki bazı ülkelerle bölgedeki bazı rejimler teröristleri kendi emelleri çerçevesinde silahlandırıp finanse ederek Suriye'yi kana susamış teröristlerin dünyaya açıldıkları merkez haline getirmek istiyorlar" görüşünü dile getirdi.

Caferi'nin Suriye'de öldürülen Güvenlik Konseyi üyelerinin vatandaşlarının isimlerinden oluştuğu söylenen 500 sayfalık bir listeyi de BM'ye sunduğu öne sürülüyor.

Suriye, Türkiye ve ABD arasında imzalanan Eğit-Donat anlaşmasına sert tepki gösteriyor ve cihatçılar dahil radikal grupların eğitileceğini öne sürüyor.

ŞAH FIRAT VE EĞİT-DONAT: TÜRKİYE'NİN ADIMLARI NE ANLAMA GELİYOR?

Önceki gün gerçekleşen Süleyman Şah Türbesi tahliyesinin de Eğit-Donat anlaşması ile ilişkili olduğu yönündeki iddia resmi makamların açıklamalarının yanı sıra Suriye basınında da geniş biçimde işlendi.

Bu iddia çerçevesinde, Eğit-Donat anlaşması ile eğitilip finanse edilecek radikal grupların Suriye'nin Türkiye sınırına yakın noktalara gönderileceği ve bu nedenle türbenin tahliye edileceği öne sürülüyor.

Yine türbe tahliyesinin ardından gerek resmi açıklamalarda gerekse basında "IŞİD'in girdiği her yerde türbe ve mezarlıkları yıktığı bilinirken Süleyman Şah Türbesi'ne dokunmadıkları, türbedeki asker değişiminin yanı sıra uzun süredir türbede bulunanların ihtiyaçlarının karşılanmasının IŞİD ile Türkiye arasındaki ilişkiye delil olduğu" iddiası öne çıkarılıyor.