BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,86
ALTIN 2.435,66
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

'Süper Yetki'ye yargı yolu göründü!

CHP, yargıda süper yetki uygulamasını yargıya götürme kararı aldı

Abone ol

CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, Anayasa Mahkemesini yeniden yapılandıran yasa tasarısıyla, Türkiye'nin hukuk devleti olma idealinden hızla uzaklaştırıldığını savunarak, tasarının yasalaşması halinde iptal edilmesi için uğraşacaklarını söyledi.

Gök, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Anayasa Mahkemesinin Kuruluş ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun Tasarısı'na yönelik eleştirilerde bulundu.

Tasarının, ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın oluşturmaya çalıştığı yeni devlet biçiminin oluşması yolundaki doneleri gösterdiğini'' savunan Gök, ''Tasarı, Anayasa Mahkemesini, adeta iktidarın yarattığı yeni bir RTÜK olarak karşımıza çıkarıyor'' dedi.

Yapılan değişiklikle yemin metninden, ''Türk'' ve ''millet'' kelimelerinin çıkartıldığına işaret eden Gök, ''Neden rahatsızlık duyuluyor?'' diye sordu.

Anayasa Mahkemesi Başkanının, tasarıyla verilen yetkilerle, Türkiye'nin en yetkili kişisi haline getirildiğini belirten Gök, Başkana, hizmet alımı yoluyla, parasal limitlere tabi olmadan, yerli ve yabancı uzman çalıştırılması imkanı tanındığını kaydetti.

Gök, tasarıyla, mahkemede çalışan tüm idari personelin işine son verileceğini kaydederek, şu soruları yöneltti:

''Anayasa Mahkemesi, neden Yargıtay ve Danıştayın üzerinde bir üst mahkeme yapılmak isteniyor? İdari yargı mahkemelerinin ve Danıştayın, kamu gücü aleyhine verebileceği kararların Anayasa Mahkemesince iptal edilebilmesi ne demek? Adli yargı mahkemeleri ve Yargıtayın vereceği ceza kararlarını, Anayasa Mahkemesinin iptal edebileceği ne anlama geliyor?

Yeni oluşturulan ve birçoğunda yargıçlık sıfatı bulunmayan Anayasa Mahkemesi üyelerinin, idari ve adli yargıda en üst dereceye gelmiş ve ömrünü yargıçlık mesleğine adamış kişilerin maaşlarının iki katına yakın bir ücretle ödüllendirilmesinin amacı nedir? İşlediği suç nedeniyle ceza alan bir mahkum hakkında Anayasa Mahkemesinin tahliye kararı verebilmesi dünyada hangi ülkede var?''

Gök, mahkeme başkanına güvenip, üyelerine güvenmeme mantığının devamı olarak, oluşturulan soruşturma kurulunun, üyelerin telefonlarını dinleyebileceğini ifade etti.

İktidarın, Anayasa Mahkemesini, kendine bağlı bir alt birim olarak örgütlediğini öne süren Gök, AK Parti'nin planladığı, anayasanın değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek maddelerde yapmayı düşündüğü anayasa değişikliklerinin, mahkemece denetlenebilmesinin ortadan kaldırıldığını söyledi.

-''KİMİ, KİME...''-

Gök, ''Tasarının tümü incelendiğinde görülecektir ki Türkiye, hukuk devleti olma idealinden hızla uzaklaştırılmaktadır. Bu uzaklaşmada tüm yargı teşkilatının yetkileri, yeni Anayasa Mahkemesi ile elinden alınmaktadır'' diye konuştu.

CHP'nin, tasarının yasalaşması halinde Anayasa Mahkemesine başvurup başvurmayacağına ilişkin soru üzerine Gök, Anayasa Mahkemesi'nin 17 üyesinin sadece 7'sinin yargıç üye, diğerlerinin siyasete açık kategoriden geldiğini söyledi. Gök, ''İnceleyecek makam burası. Türkiye absürt olayların, ironilerin yaşandığı ülke oldu. Kimi, kime...'' dedi.

Gök, ''Bu açıklamanızdan, mahkemeye götürmeyeceğiniz anlamı mı çıkıyor?'' sorusunu ise ''Tasarı incelenecek, komisyonda, Mecliste gereken mücadele verilecek. Gerekirse, iptale kadar uğraşacağız'' diye yanıtladı.