BIST 9.525
DOLAR 32,52
EURO 34,75
ALTIN 2.490,96
DÜNYA

Süper Mangkhut tayfunu yıkıp geçiyor! Acı haberler peş peşe geliyor...

Tüm dünya ABD'deki Florence Kasırgası'na kilitlenmişken, süper tayfun Mangkhut'un vurduğu Filipinler’den çok acı bir haber geldi...

ABD'deki Florence Kasırgası günlerdir etkisini artırarak sürdürürken, büyük bir felaket haberi de Asya'dan geldi. Filipinler'de başlayan ve şiddeti nedeniyle "Süper" olarak adlandırılan Mangkhut tayfunu, Hong Kong, Çin ve Vietnam'ı da vurdu. Filipinler'de 28 kişinin ölümüne sebep olan tayfunda en az 40 kişinin de toprak altında kaldıkları biliriliyor. Gücünden dolayı 'süper' ismiyle anılan tayfunun 5 milyon kişinin hayatını etkileyeceği düşünülüyor.

ÇOĞU MADENCİ 40 KİŞİ... AP haber ajansı, süper tayfun Mangkhut'un vurduğu Filipinler’deki kötü haberi dünyaya duyurdu. Polise dayandırılan haberde, çoğu madenci en az 40 kişinin toprak altında kaldığı bildirildi. Tayfunun neden olduğu toprak kaymasının, ülkenin kuzeyindeki Itogon kasabasında yer alan bir altın madeninde çalışan işçileri vurduğu belirtilirken, en az 7 cesedin de toprak altından çıkartıldığı vurgulandı.

Ölenlerin çoğunun tayfunun sebep olduğu toprak kaymalarında yaşamını yitirdiğini belirten Filipinler Emniyet Müdürü Oscar Abayalde, 100 binden fazla kişinin de güvenli yerlere tahliye edildiğini kaydetti.

Filipinler'de 250 bin kişinin tayfundan etkilendiği ifade edilirken 'süper' olarak nitelendirilen tayfundan toplamda 5 milyon kişinin etkileneceği ifade ediliyor.

Hızı 1070 kilometreye kadar ulaşan tayfunun Filipinler'deki etkisini yitirerek Çin'in güneyine ve Hong Kong'a doğru hareket ettiği aktarıldı.

Hawaii'deki Müşterek Tayfun Uyarı Merkezi, Pasifik Okyanusu'nun kuzeyinde ortaya çıkan tayfunun, kategori 5 kasırga gücündeki "süper tayfun"a dönüştüğünü duyurmuştu.

Filipinlerde etkili olan aşırı yağış ve fırtına, ağaçları ve sokak direklerini yerinden söktü. Luzon adasında 4 milyon kişiye elektrik verilemiyor. Luzon adasının kuzey kesiminde asker ve polis alarm durumuna geçirildi. Okullar kapanırken, buldozerlerin toprak kaymaları için hazır bekletildiği belirtiliyor. Saatte 205 ila 285 km hızla esen Mangkhut Tayfunu, yaklaşık 5 milyon kişinin hayatını tehdit ediyor.

Filipinler hava tahmincisi Rene Paciente, rüzgarın şiddetini ise şöyle anlattı: Arabaları kaldırabilir. Rüzgara karşı duramazsınız. İnanılmaz derecede yıkıcı olabilir.

Sitene Ekle
Etiketler