BIST 9.133
DOLAR 32,37
EURO 34,97
ALTIN 2.325,52
HABER /  GÜNCEL

"Süper dede" 4. üniversiteden mezun oldu

İZMİR'de yaşayan "süper dede" lakaplı Mehmet Deniz, 61 yaşında başladığı üniversite hayatında büro yönetimi, işletme ve iktisat eğitimini tamamladıktan sonra 77 yaşında Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesinden Türk Dili ve Edebiyatı diploması aldı

Abone ol

İZMİR'de yaşayan Mehmet Deniz, 61 yaşında üniversite eğitimine başladı, büro yönetimi, iktisat ve işletmenin ardından 4. diplomasını  Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden 77 yaşında aldı. 

"Süper Dede" lakaplı Mehmet Deniz'in Karşıyaka ilçesindeki evinin bir odasının duvarlarını süsleyen çerçevelerde 4 üniversite diplomasının yanı sıra Rusça, Almanca, İngilizce dil kurslarından alınan sertifikalar, amatör telsizcilik ve bilgisayar kursu başarı belgeleri bulunuyor. 

Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde 1940 yılında dünyaya gelen, gençliğinde Rusça ve Almanca tercümanlık yapan Deniz, AA muhabirine eğitim hayatını anlattı. 

Evliliğinde 57 yılı tamamladığını, 2 çocuk ve 3 torun sahibi olduğunu ama içindeki öğrenme arzusunun hiç bitmediğini aktaran Deniz, "Ortaokuldan sonra okulu bırakmıştım, sonra açık öğretim lisesini bitirdim. Baktım ki kolay mezun oluyorum, sınava girip Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Büro Yönetimi Bölümünü kazandım." dedi. 

Sınavları geçebilmek için odasına kapanıp her gün en az 2 saat ders çalıştığını anlatan Deniz, bu süre içinde dikkatini dağıtmamak için kimseyle konuşmadığını ve "yazma" yöntemiyle konuları ezberlediğini belirtti. 

Derneklerde gönüllü olarak yürüttüğü görevler ve müzik korosu çalışmaları nedeniyle açık öğretimi tercih ettiğini ifade eden Demir, "Okul bana basit gelmeye başladı. İşletmeyi bitirdim, sonra iktisat diploması aldım. İçimden bir his sürekli 'Daha çok bitir' diyor. Ölünceye kadar okumak istiyorum. En son Türk Dili ve Edebiyatı diploması aldım." diye konuştu.   

Kazandığı üniversite sınavlarından birine torunuyla girdiğini anlatan Deniz, özellikle gençlerin ilgisiyle karşılaştığını söyledi. 

GENÇLERE VE YAŞLILARA ÖNERİLER

Kendisi için asıl hayatın 80 yaşında başlayacağına inandığını belirten Deniz, ufak tefek sağlık problemleri yaşadığını, ancak bunları engel olarak görmediğini ifade etti. 

Deniz, amacının gençlere ilham vermek olduğunu belirterek, çevresindekilerin kendisine taktığı "süper dede" lakabını da çok sevdiğini anlattı.

İsteyen herkesin üniversite mezunu olabileceğini diye getiren Deniz, şöyle konuştu:

"5. diploma için aynı üniversitenin adalet bölümüne başlayıp dikey geçiş yapacağım. Aslında hukuk fakültesini hedefliyorum. Sınavlara girerken öğrenciler yanıma geliyor, 'Amca sen niye sınava giriyorsun?' diyor. Ben onların arasında adrenalin salgılıyorum, gençleşiyorum."

Deniz, öğrenmenin yaşı olmadığını vurgulayarak, "Gençlere tavsiyem hiç bıkmasınlar, hep çalışsınlar. Yaşıtlarıma da diyorum ki kahve köşelerine gitmesinler, kağıt oynarken kalp krizi geçirip ölmesinler." ifadesini kullandı. 

Hayalinin ABD'de üniversite eğitimi almak olduğunu anlatan Deniz, dar gelirli öğrenciler için bir okul kurmayı da çok istediğini sözlerine ekledi.