BIST 9.645
DOLAR 32,53
EURO 34,89
ALTIN 2.430,80
HABER /  SAĞLIK

Sünnet ergenlikten önce olmalı

Afyonkarahisar Zübeyde Hanım Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Orhan Fesçekoğlu, sünnetin ergenlik çağı öncesi yapılması gerektiğini söyledi.

Abone ol

Fesçekoğlu, yazla birlikte sünnet yapılan çocuk sayısının arttığını belirtti. Bu yılın 5 aylık bölümünde bin 200 kişinin sünnet edildiğini kaydettiklerini söyledi.

Sünnetin dini ve sosyal bir istek olduğunu, erkek çocuklarda yaygın olarak uygulandığını anımsatan Fesçekoğlu, "Aile için sünnet töreni yapılması, zevkli ve gururlu bir olay. Bu, manevi bir mutlulukttur. Çocuk için ise sünnet, arkadaşları arasında statü kazanmak açısından önemli bir olaydır" diye konuştu.,

Sünnet erken yaptırılmalı 

Fesçekoğlu, sünnetin sağlık için de yararla olduğunu belirterek, şunları söyledi:"Sünnetli erkek çocuklarda, idrar yolu iltihaplanması daha az gözlenir. Penis kanseri, sadece sünnet olmayan erkeklerde gözlenir. Bulaşıcı hastalıklar, sünnet olmayan erkeklerde daha sıktır. Kadınlarda rahim kanseri riskini azaltır. Sünneti, ergenlik çağı öncesi yaptırın. Son zamanlarda yeni doğan bebeklerde cerrahi işlemin kolaylığı, bebekte yara iyileşmesinin çabuk olması, sünnet sonrası bakımın kolaylığı ve psikolojik travma oluşturmaması nedeniyle en ideal yaş olarak kabul edilmektedir. Her yaşta, sünnet yapılabilmekle beraber 2-4 yaş arası çocuklarda kimlik gelişimi, ben merkeziyetçi ve uyumsuz olmaları nedeniyle zorunlu olmadıkça sünnet yapılmamalı ya da yapılacaksa anestezi altında uygulanmalıdır." Fesçekoğlu, sünnetin uzmanlarca yapılması gerektiği uyarısında bulundu.