BIST 9.457
DOLAR 32,60
EURO 34,81
ALTIN 2.495,58
HABER /  DÜNYA

Sunday Times muhabirinin ailesinden Esed rejimine dava

Suriye'de öldürülen Amerikalı gazeteci Marie Colvin'in ailesi, Beşşar Esed rejimi aleyhinde dava açarak, Colvin'in ölümünün sorumlusunun Esed rejimi olduğuna dair ellerindeki kanıtları mahkemeye sundu.

Abone ol

İngiliz Sunday Times gazetesi için çalışan ve dört yıl önce öldürülen 56 yaşındaki gazetecinin ailesi, Colvin'in Esed'in gazetecileri hedef alan politikasının kurbanlarından biri olduğuna dair ellerinde kanıt olduğunu açıkladı.

ABD'nin başkenti Washington'da açılan ve dün ilk duruşması yapılan davada, Colvin'in televizyon kanallarına yaptığı bağlantılarda kullandığı uydu telefonunun Suriye istihbaratı tarafından takip edildiği ve bu şekilde yerinin tespit edilerek, hedef alındığı belirtildi.

Ailenin avukatları, Suriyeli kadın bir rejim muhbirinin Colvin'in yerini bildirdiğine dair belgeyi ve Esed rejiminin gazetecileri hedef alan saldırıya onay verdiğine dair kanıtları mahkemeye sundular. Dava, ABD'deki Adalet ve Hesap Verebilirlik Merkezinin yaklaşık 4 yıldır yürüttüğü soruşturma sonucu açıldı.

Tecrübeli savaş muhabiri Marie Colvin, 2012 yılının şubat ayında Suriye'nin Humus şehrinin Baba Amr semtinde Esed güçlerinin bombardımanında hayatını kaybetmişti. Gazetecilerin bulunduğu binada Colvin'in yanı sıra Fransız foto muhabiri Remi Ochlik de hayatını kaybetmişti.

Colvin hayatını kaybetmeden kısa bir süre önce İngiliz yayın kurumu BBC'ye yaptığı bağlantıda, "Bugün bir bebeğin ölümüne tanıklık ettim. Bu, her gün burada tekrar tekrar yaşanıyor. Esed güçleri sivilleri acımasızca hedef alıyor." ifadesini kullanmıştı.