BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,12
ALTIN 2.308,97
HABER /  GÜNCEL

Sümeyye Erdoğan'ın gelinliğinin tasarımcısı Ayşe ve Ece Ege kimdir?

Sümeyye Erdoğan'ın gelinliğinin tasarımcısı ortaya çıktı. Günlerce konuşulan gelinliği dünyaca ünlü Türk tasarımcılar Ayşe ve Ece Ege'nin tasarladığı ortaya çıktı. Ayşe ve ece Ege kimdir?

Abone ol

Sümeyye Erdoğan'ın gelinliğinin tasarımcısı Ayşe ve Ece Ege'ymiş Günlerce konuşulan gelinliği dünyaca ünlü Türk tasarımcılar Ayşe ve Ece Ege'nin tasarladığı ortaya çıktı. Ayşe ve ece Ege kimdir?

Selçuk Bayraktar ile dünya evine giren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kızı Sümeyye Bayraktar'ın düğünde giydiği gelinliği kimin tasarladığı belli oldu.

Ertuğrul Özkök, bugünkü yazısında, 'Gelinliği kimin diktiğini nihayet ilk ağızdan öğrendim' diyerek ismi açıkladı. Sümeyye Bayraktar'ın gelinliğini, dünyaca ünlü Türk tasarımcı kardeşler Ayşe ve Ece Ege hazırladı. İşte Ertuğrul Özkök'ün konuyla ilgili yazısı... 

GELİNLİĞİ KİMİN DİKTİĞİNİ NİHAYET İLK AĞIZDAN ÖĞRENDİM

BELKİ inanmayacaksınız ama daha ilk gün, Sümeyye Bayraktar’ın gelinliğinin omzundaki pelerini andıran tasarımı görünce, “Ne kadar da Dice Kayek tasarımını andırıyor” diye sormuştum. Dün bir tasarımcı dostum aradı. “Kim” diye sorunca “Bilmiyorum ama tahminim Dice Kayek” dedi. Ben de açıp sordum. Dice Kayek’in iki kardeşinden Ayşe “Evet biz yaptık” dedi. Peki niye açıklamadınız deyince, “Müşteri mahremiyeti. Sen sormasaydın kimseye de söylemezdik” diye cevap verdi. Ece çizerken, eski bir bindallıdan esinlenmiş. Peki niye Dice Kayek... Devlet başkanları genellikle ülkelerinin milli tasarımcıları ile çalışıyor. Prens Willams’la Kate Middleton’un düğününü hatırladım. Gelinliği Alexander McQueen hazırlamıştı. Başkan Obama’nın eşi, Amerikalı bir tasarımcı olan Jason Wu’dan giyiniyor. Sümeyye Bayraktar’ın da bir Türk tasarımcıyı seçmesi güzel bir tercih.

AYŞE VE ECE EGE KİMDİR?

Bursa'da doğan Ayşe ve Ece Ege'nin babası işadamı, annesi ev hanımıydı. Ayşe Ege, Boğaziçi Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Bölümü'nü bitirdi. Ece Ege ise, ortaokul ve lisede kendi kendine mücevher dizaynı yaparken daha sonra Jemoloji eğitimi almaya karar verdi. Ancak, gitmek istediği okul Amerika'da olduğu için ailesi bu okula gitmesine pek sıcak bakmadı. Liseden sonra Paris'te moda eğitimi aldı. Ece Ege, Paris'te okulu bitirince "moda müessesesi yaratma" hayalini hayata geçirmek için Türkiye'ye dönmedi. Bir arkadaşıyla birlikte yalnızca gömlek tasarımları içeren bir koleksiyon hazırlayarak ilk işine başladı. Bu ilk koleksiyonlarıyla büyük bir başarıya ulaştılar. Bundan sonra, Ayşe Ege de ikiliye katılarak Dice Kayek markasını yarattılar.



İlk koleksiyonlarını 1992'de hazırlayan Ayşe ve Ece Ege, 1994'te Paris'te kurdukları tasarım şirketinde Dice Kayek markasını dünya moda literatürüne soktular. İki kardeş için dönüm noktası ise, Paris'teki ünlü PAP Fuarı oldu. Hiç kimsenin duymadığı bir marka oldukları için koleksiyonlarını fuar alanının en ücra köşesinde sergilemek zorunda kalan Ayşe ve Ece Ege'yi dünyanın en büyük mağaza zincirleri ve en prestijli butikleri o fuarda keşfetti. Ardından defileler başladı ve Dice Kayek dünyanın sayılı markalarından biri haline geldi.

2003'te Bobigny Tiyatrosu'nda Gertrude Stein'ın bir oyununun kostümlerini yaptılar. Aynı yıl Fransa'da moda alanında "Femme en Or" (Altın Kadın) ödülüne layık görüldüler. Türkiye'de, Türk markalarının yurtdışında tanınmasını hedefleyen DTM'nin projesi Turquality programına kabul edildiler, 2004'te Prime filmi için Uma Thurman'ın kostümlerini hazırladılar. Japonya'nın en büyük trading firmalarından biri olan Mitsui and Co ile danışmanlık ve dağıtım anlaşması yaptılar.

İkili Türkiye'de Ayaydın Grubu ile Machka markasını geliştirdi. Markanın ismi için İstanbul'da bir semt adı olan Maçka'yı düşündüler, ancak "ç" harfinin yurtdışında okunamayacağını dikkate alarak, "Machka" olmasına karar verdiler. Machka Arnavutça'da kedi anlamına gelen bir kelime olunca, logo olarak da kedi şeklini kullanmaları zor bir karar olmadı.



2004 yılında Kinetix için spor ayakkabı serisi tasarladılar. Ayakkabıların sembolü kanat takmış bir yıldız. Yıldız, Dice Kayek'in sembolü. Ege kardeşler kanatlı yıldızla, 'şansınıza, kendi kanatlarınızla ulaşın" mesajını veriyorlar. 2009 yılında ise, Uludağ İçecek'in "Uludağ Premium" adlı maden suyu için şişe tasarımı yaptılar. Son olarak, 2010 yılında "Kontrastlar Şehri İstanbul" adlı koleksiyonu ile İstanbul'u kostümlere yansıttılar. Kültür Başkenti İstanbul'a ithafen hazırlanan kreasyon, İstanbul'un en zengin mirası olan Osmanlı dönemi ve modern İstanbul'un mimarisinden, yasam tarzından alıntılarla oluşuyordu.

35 ÜLKEDE SEÇKİN MÜŞTERİLERE ULAŞIYOR

Dice Kayek markası bugün 35 ülkede seçkin butiklerde tüketicilere ulaşıyor. Başarılarını dünyaya duyuran, Aralık 2010'da Fransa meclis binasında düzenlenen törenle, Fransa Avrupa Akdeniz Derneği'nin, 'En başarılı kadın' (France Euro Méditerranée) ödülünü alan kardeşlerden Ece, "Şimdi gözlerimi kapattığım zaman "güzel şeyler yaptım, yararlı oldum, başkalarına örnek oldum, birilerine bir şeyler öğrettim, o da bunun sayesinde bir şey oldu" demek çok büyük bir mutluluk ve huzur veriyor insana. Yiyip içip ondan sonra öbür tarafa gitmek için yeryüzünde bulunmuyoruz." sözleriyle başarılarından duydukları mutluluklarını dile getiriyor.