BIST 9.791
DOLAR 32,51
EURO 34,93
ALTIN 2.435,39
HABER /  DÜNYA

Sümele Manastırı’nda ayin

"Meryem Ana’nın göğe yükseliş günü" olarak kabul edilen yıl dönümü nedeniyle Trabzon’un Maçka ilçesi Altındere Vadisi’nde yer alan tarihi ...

Abone ol

"Meryem Ana’nın göğe yükseliş günü" olarak kabul edilen yıl dönümü nedeniyle Trabzon’un Maçka ilçesi Altındere Vadisi’nde yer alan tarihi Sümela Manastırı’nda ayin düzenlendi.
88 yıl aradan sonra ilk kez 4 yıl önce ayin yapılmasına izin verilen ve 4 yıldır 15 Ağustos tarihinde "Meryem Ana’nın göğe yükseliş günü" olarak kabul edilen yıldönümünde Hristiyan Ortodokslarca Sümela Manastırı’nda yapılan ayini yönetmek üzere Fener Rum Patriği Bartholomeos manastıra geldi. Bartholomeos, manastır yakınında kendisini kemençe çalarak karşılayan yöresel sanatçılara 50’şer lira verdi. Rusya Federasyonu, Ukrayna, Gürcistan ve Yunanistan’dan gelen yaklaşık 350 Ortodoks kendilerine verilen yaka kartları ile manastıra giriş yaparken, ayini Fener Rum Patriği Bartholomeos başlattı.
Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız ile Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç de manastırın avlusunda yer alarak ayini izlerken, ayine katılanlara yardımcı olmak için manastırın çevresinde ve içerisinde çok sayıda özel güvenlik görevlisi görev yaptı. Polis ve jandarma ekipleri de Sümela Manastırı ve Ören yeri çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı.
Ayin töreninde konuşan Bartholomeos, ’’Sevgili kardeşlerimiz yüce Allah’a bu senede ayin yapmayı nasip ettiği için şükretmekteyiz. Devlet büyüklerimize de burada ayin yapmamızın önünü açtıkları için şükranlarımızı sunuyoruz. Kuran-ı Kerim’de kendisinden en iyi şekilde bahsedilen Meryem anayı anmak için burada toplandık. Unesco’nun Sümela Manastırı’nı restore etmek için yapacağı çalışmaları öğrenmek bizleri çok mutlu etti. Nice mutlu Ramazan bayramlarına ve nice mutlu Meryem Ana törenlerine. 4 senedir bizlere burada ayin yapma şerefini veren sayın Başbakanımıza da çok teşekkür ediyoruz’’ dedi. Daha sonra okunan ilahiler, dualar ve yapılan ritüellerin ardından ayin sona erdi.
(İHA)