BIST 8.987
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.299,22
HABER /  DÜNYA

Sümela Manastırı’nda ayin

Trabzon’un Maçka ilçesinde bulunan tarihi Sümela Manastırı’nda, 15 Ağustos Perşembe günü Ortodoks Hıristiyanlar ayin düzenleyecek. <br/>Bu y...

Abone ol

Trabzon’un Maçka ilçesinde bulunan tarihi Sümela Manastırı’nda, 15 Ağustos Perşembe günü Ortodoks Hıristiyanlar ayin düzenleyecek.
Bu yıl düzenlenecek olan ayini yine, Fener Rum Patriği Bartholomeos’un yöneteceği belirtildi.
Ayine geleceklerin sayısının henüz netleşmediğini belirten Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç, belediye olarak gerekli tedbirleri aldıklarını söyledi.
Bu yılki ayine ABD’den 120 kişilik bir katılımın olacağı yönünde bilgi aldıklarını söyleyen Genç, “Bu yılki ayine geleceklerin sayısını vermek şimdilik mümkün değil. Bu işi Patrikhane organize ediyor. 15 Ağustos’ta yapılacak ayinle ilgili kendileriyle yaptığımız görüşmede sayın patrik hazretleri Bartholomeos’un, 14 Ağustos akşamı ilimize geleceği, 15 Ağustos günü ayin yapıldıktan sonra geri döneceği bilgisi verildi. Yine bize verilen bilgiye göre ABD’nin değişik kentlerinden 120 kişi civarında bir katılım bekleniyor. Şu anda net sayıyı veremiyorlar. Daha önceki ayinlerde küresel kriz nedeniyle fazla katılım olmamıştı. İnsanlar artık temkinli davranıyorlar. Bu yıl nasıl olur net bir şey söylemek mümkün değil” dedi.
Belediye olarak gerekli hazırlıkları tamamladıklarını kaydeden Genç, “Belediye olarak biz hazırız. Bu yıl 4 olacağı için o konuda deneyimliyiz. Bu konu sadece belediyenin işi değil. Ayrıca valilik kanalıyla güvenlik kurulu oluşturuldu. Eşgüdüm toplantısı yapılacak ona göre karar alınacak” diye konuştu.
Önceki ayinin Ramazan ayına rastlaması münasebetiyle esnafın ekonomik anlamda olumsuz etkilendiğini ifade eden Genç, şöyle devam etti: “Önceki ayinin Ramazan’a rastlaması münasebetiyle esnafımıza ekonomik anlamda fazla bir girdisi olmadı. Gelen insanların alenen açıkta yemekten kaçınmaları, otelin dışına çıkmamaları esnafımızı olumsuz etkiledi. Ayrıca ekonomik kriz de etkisini azaltınca, daha fazla katılım olur diye düşünüyorum.”

MALZEMELER AT SIRTINDA TAŞINDI
Öte yandan, ayinin yaklaşmasıyla birlikte Sümela Manastırı’nda fiziki çalışmalar aralıksız sürüyor. Trabzon Özel İdaresi tarafından Sümela yoluna korkuluk yapılırken, yapım çalışmalarında sona gelindi. Bin 170 metrelik yol için sedirden yapılmış 900 adet korkuluk kullanılırken, korkuluklar için su geçirmez boya kullanıldı. Yaklaşık 4 aydır süren çalışmalarda son safhaya gelinirken, korkuluklar için malzemeler dar yollardan at sırtında taşındı.
(İHA)