BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,01
ALTIN 2.318,81

Sulu kovayla kuru gürültü!

ALS hastalığına dikkat çekmek ve hastalar için yapılan bağış kampanyasının bir parçası olan "Ice bucket challenge" tam bir çılgınlığa dönüşmüş durumda.

ALS hastalığına dikkat çekmek ve hastalar için yapılan bağış kampanyasının bir parçası olan "Ice bucket challenge" tam bir çılgınlığa dönüşmüş durumda.

Kampanyanın yayılma hızı neredeyse ışık hızıyla yarışıyor.

Dünyada ve Türkiye'de sadece ALS hastaları için değil, bir çok hastalık ve felaket için yardım/bağış kampanyaları düzenleniyor, ama bu kadar tutan az sayıda örnek var.

Aslında kendi kendime hayıflanmadım da değil. "Soma için, Gazze için, Suriyeli yetimler için o kadar kampanya yapıldı hiçbiri bu kadar yaygınlaşmadı" diye. Fakat Ice bucket challenge işinin gittiği noktaya bakınca hayıflanmanın yerini başka bir şey aldı. Ne diye sormayın, henüz bu tuhaf duygunun adını koyamadım.

Halkla ilişkiler ve reklam açısından kampanyanın hakkını teslim etmek gerekiyor, tüm dünyada etkinlik sağladı. Ama iş bize gelince sulandırmadan duramadık. Oysa kampanyanın içerik olarak buna hiç de ihtiyacı yoktu.

Hafta sonu magazin programlarında, hafta içi haber sitelerinde, tv haber programlarında ünlülerin birbirine meydan okuyarak, kafalarından bir kova buzlu suyu dökme görüntüleri "dünyadan ilginç Ice bucket challenge" görüntülerine bağlanınca ortaya bambaşka bir tablo çıktı.

Olay öyle bir noktaya geldi ki sokaktaki vatandaşa "ALS nedir?" diye sorsalar; "Ünlülerin kafalarından bir kova su döküp eğlenmeleri" diyecek.

ÇÜNKÜ BİZ MEYDAN OKUMAYI SEVERİZ

Buzlu su kovası bizde empatiden öte işin eğlencesi haline geldi. Fakat kampanyanın bu kadar tutmasında önemli bir etken daha var bana göre: "meydan okumak".

Bulduğu her fırsatta birbirine meydan okumaya bu kadar meyyal bir toplumun, böyle bir kampanyaya duyarsız kalması beklenemezdi.

İşin buzlu kova, meydan okuma kısımları tamam da mevzu bağışa gelince sınıfta kaldık ama.

Ortada dönen videolara bakınca, insanlar akın akın para yatırılıyor sanmayın sakın. Şimdiye kadar 350 kişiden 207 bin lira para toplandı. Türkiye'de 10 bin ALS hastası var ve onlar için yapılması planlanan bakım merkezi için de 15 milyon lira gerekiyor.

Toplanan bağış miktarını da gözönüne alınca ortaya çıkan; yazık ki bol sulu görüntülerle süslenmiş kuru gürültüden başka bir şey değil.

Yine de Ice bucket challenge kampanyasını ilham alan bir çok insan, farklı kampanyalara çeşitli şekillerde uyarladı kampanyanın ilgi çeken yönlerini.

Mesela Türkmenler, Gazze, Soma, yetimler gibi konularda, SMS'le bağış kampanyalarında birbirlerine meydan okuyarak ve sosyal medyadan mesajı paylaşarak katılımı artırıyorlar. İşin içine görünmek ve göstermek girince sayısal çoğunluğu sağlamak hiç de zor olmuyor.

SAND BUCKET CHALLENGE

Ice Bucket Challenge'ın yaygınlaşmasının hemen ardından biraz tepki, biraz uyarlama olarak "sand bucket challege" yayılmaya başladı. Yani, Gazze için başlatılan kum dolu kova kampanyası.

İçinde moloz da bulunan kum dolu kovaları başlarından aşağı döken vatandaşlar, Gazze'de yaşanan katliama dikkat çekmeye çalışıyor. Henüz kum dolu kovayı başından aşağı döken bir ünlümüz olmadı ama Allah'tan ümit kesilmez.

Sosyal medyada yayılan sand bucket challenge kampanyası daha çok Ortadoğu ülkelerinde karşılık buldu. Acının beşiği Ortadoğu, yine kendi sesine ses verdi ve yine dünya Gazze'ye kulaklarını tıkıyor.

Ama asıl merak ettiğim hazır bu furya devam ederken; İsrail'in attığı bombalarla evleri başlarına yıkılan Gazzeli çocuklarla, yerin 2 kilometre altında maden göçüğü altından kalan madencilerle, binbir işkenceyle yerlerinden, yurtlarından edilen Türkmenler'le, savaştan kaçayım derken açlıkla ve türlü sıkıntılarla yüz yüze kalan Suriyeliler'le empati göstermek için neden aynı "heves"te olmadığımız.

Neden dersiniz?

Bu vesile ile;

31 Ağustos'ta saat 14.00'de Ankara'da İsrail Büyükelçiliği önünde "Gazze'deki çocukların farkına varmak için bir kova toprak" organizasyonu yapılacak. Orada hem ALS hastaları için hem de Gazzeli çocuklar için, konuyu sulandırmadan empati kurabilir ve dilediğinize meydan okuyabilirsiniz.