BIST 9.538
DOLAR 32,48
EURO 34,76
ALTIN 2.489,02
HABER /  DÜNYA

Sultanahmet saldırısının emrini onlar mı verdi?

Sultanahmet’teki saldırı sonrası çeşitli illerde IŞİD’e yönelik düzenlenen operasyonlarda çarpıcı bilgilere ulaşıldı. IŞİD'e en çok militan veren Rusya ve uçak krizinde Türkiye'ye tehditler savuran Çeçen lider Kadirov'la ilgili şok iddialar var.

Abone ol

Sultanahmet saldırısı ile aynı gün düzenlenen operasyonlarda önemli detaylara ulaşıldı.

İstanbul Sultanahmet’teki canlı bomba saldırısının ardından çeşitli illerde IŞİD’e yönelik düzenlenen operasyonlarda çok önemli bilgilere ulaşıldı.

Dağıstan kökenli IŞİD'lilerin, talimatı, Rusya'yla yaşanan uçak krizinde  Türkiye'ye tehditler savuran Çeçen lider Kadirov’dan aldığı iddia ediliyor.

GÖZALTINA ALINANLARDAN BİRÇOĞU RUS ÇIKTI

Antalya’da IŞİD mensubu Rus vatandaşı K.B, Z.K. ve A.S. gözaltına alındı. 3 Rus’tan K.B. tutuklandı. Adana’da ise IŞİD’e yönelik operasyonda gözaltına alınan 17 kişiden 3’ünün Rus vatandaşı olduğu açıklandı. Konya ve İzmir’de de 10 kişi yakalandı. Gaziantep’te 3 IŞİD zanlısı tutuklandı. Şanlıurfa’da önceki sabah yapılan operasyonda gözaltına alınan 22 kişinin ise sorguları sürüyor. Zanlıların kaldıkları yerlerde yapılan aramalarda da çok önemli dökümanlara ulaşıldı. 

DAEŞ’TE 4 BİN RUS

Son dönemde Rus kökenli IŞİD’li teröristlerin Türkiye’yi hedef seçmesi dikkat çekiyor. 6 Ocak 2014’te IŞİD’li Rusya vatandaşı Diana Ramazanova’nın kendisini infilak ettirmesi sonucu 1 polis şehit olmuştu. Geçen hafta sonu Adana’da terör örgütü IŞİD’e katılmak için Suriye’ye gitmeye hazırlanırken yakalanan Rus ajan G.R. adlı kadının ifadesi, kirli tezgahı bir kez daha gün yüzüne çıkardı.

RUS AJAN İTİRAF ETTİ

Rus ajan G.R’nin emniyetteki sorgusunda Suriye’de canlı bomba eğitimi aldıktan sonra Türkiye’ye dönüp, sansasyonel eylem yapacağını itiraf ettiği öğrenildi. Saflarında binlerce Rus vatandaşı bulunan terör örgütü IŞİD ile Rusya arasındaki kirli ilişki son dönemde uluslararası kamuoyu tarafından da sorgulanmaya başlandı.

DAEŞ'E EN FAZLA MİLİTAN RUSYA'DAN

Müslüman olmayan ülkeler arasında IŞİD’e en fazla militanın Rusya’dan katılması ise dikkat çeken bir başka önemli unsur. IŞİD saflarında savaşan Rusya vatandaşı sayısının 4 bini bulduğu ifade ediliyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçen yıl ekim ayında Rusya ve eski Sovyet cumhuriyetlerinden IŞİD saflarına katılanların sayısının 5 bin ile 7 bin arasında olduğunu açıklamıştı.

RUS AJANA İNFAZ

Putin ile Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramzan Kadirov’un talimatıyla IŞİD saflarına katılan ajanların olduğu da ortaya çıktı. Son olarak Rus iç güvenlik servisi FSB’ye çalıştığı gerekçesiyle Kasiyev Magomid adlı bir Çeçen, IŞİD tarafından başı kesilerek öldürüldü. Rusya’nın IŞİD’in içindeki ajanları aracılığıyla terör örgütünü kullandığı da konuşulan iddialar arasında.

PUTİN VE KADİROV'DAN KİRLİ TEZGAH

Putin’i destekleyen Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramzan Kadirov’la Suriye, Ukrayna, Kırım gibi kriz bölgelerinde kirli tezgahları hazırladığı öne sürülüyor. Putin-Kadirov ikilisinin planlarının hedefindeki Çeçen muhaliflere de çeşitli ülkelerde suikastler düzenlenmişti. Kadirov muhalifi onlarca Çeçen lider İstanbul, Moskova, Viyana ve Dubai’de öldürülmüştü.

SALDIRIDAKİ KARANLIK MESAJ

Sultanahmet’teki saldırının kodlarını çözümleyen Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu, olayın arkasındaki Rus parmağına dikkat çekti. Mesajın Türkiye ile Almanya’ya olduğu söyleyen Sofuoğlu, kafile rehberinin ifadelerine göre saldırganın Alman kafilenin içine girdikten sonra bir süre rehberi dinlediği, kalabalıkla birlikte hareket ettiği ve daha sonra eylemi gerçekleştirdiğinin belirlendiğinin ortaya çıktığını ve bunun da Alman turistlerin bilinçli bir hedef olduğunu gösterdiğini vurguladı.

RUS İSTİHBARATININ OLMA İHTİMALİ YÜKSEK

Bu saldırılarla Türkiye ve Almanya’nın Ortadoğu politikalarının değiştirilmeye çalışıldığını belirten Sofuoğlu, ''Türk ve Alman kamuoyuna mesaj veriliyor.  Bu eylem DAEŞ ya da PKK tarafından yapılmış olduğu ortaya çıksa da arka planda Rus istihbaratının olma ihtimali hiç düşük değil'' dedi.

HEDEF TESADÜF DEĞİL

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yiğit Bulut ise saldırı için seçilen yere ve kafileye dikkat çekti. Bulut, ''Saldırı için Alman vatandaşlarının ve Alman Çeşmesi’nin seçilmesi, yeni dünya düzenindeki kavganın hangi ülkeler arasında döndüğünü bildiğiniz zaman, Gazprom’da Rusya’nın ortağının Almanya olduğunu çok iyi bildiğiniz zaman, Rusya’yla Almanya arasındaki çekişmenin Avrupa’nın gaz bağımlılığı açısından ne kadar önemli olduğunu yine aynı denkleme yazdığınız zaman ortaya birçok detay çıkıyor'' diye konuştu.