BIST 9.693
DOLAR 32,48
EURO 34,75
ALTIN 2.494,92
HABER /  GÜNCEL

Çamlıca'ya copy-paste cami

Çamlıca Cami Projesi yarışmasında birinci çıkmazken, iki proje ikinciliği paylaştı... Ancak projenin Sultanahmet Camii'ne olan aşırı benzerliği tartışma çıkaracak.

Abone ol

İNTERNETHABER - Çamlıca Tepesi'ne yapılacak cami için açılan yarışmada birinciliğe değer görülen bir eser çıkmadı. Jüri de ikinci olan ve iki kadın mimarın çizdiği 6 minareli caminin Çamlıca'ya yapılması kararlaştırıldı.

Ancak seçilen eser Sultanahmet Camii'ne olan aşırı benzerliği nedeniyle hayli eleştiri alacak gibi. Zira seçilen cami projesi hem 6 minaresi hem kubbeleri hem de ön avlusu ile tıpkı Sultanahmet'e benziyor.

BU ACELE NİYE?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Çamlıca için "İstanbul'un her yerinden görülecek" bir camii istemişti. Haliyle de İstanbullu özgün bir mimari eser beklentisi içine girmişti. Bunun için de İstanbul Cami ve Eğitim Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği'nce bir proje yarışması düzenlenmişti.

Yarışmada birinci çıkmayınca ikinciyi yapma kararı alındı. İstanbullu da haklı olarak soruyor. Çamlıca'ya Sultanahmet'in kopyasını yapmak niye? Madem birinci çıkmadı o zaman yarışma yenilensin. Ta ki İstanbul'a özgün bir mimari eser kazandırılana kadar. Acelemiz mi var?
ÇAMLICA'YA YAPILACAK O CAMİ... TIKLAYIN

İKİNCİ OLARAK SEÇİLEN PROJENİN ÖZELLİKLERİ : Osmanlı Türk mimarisi üslubunu yansıtacak 30 bin kişilik cami için 62 çizim derneğe teslim edildi. Yaklaşık 2 ay gibi kısa bir sürede çizilen projelerin değerlendirmesi ise açıklanan tarihe yetişmedi. Şartnameye göre 10 Eylül'de ilan edilmesi gereken sonuçlar dün ilan edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman'ın başkanlığını yaptığı ve çoğunluğu TOKİ mimarlarından oluşan 7 kişilik jürinin birinciliğe değer bir proje bulamadığı açıklandı. İki proje ikinciliğe layık görülürken proje sahipleri toplam 225 bin lira para ödülü kazandı. Birincilik ödülü olan 300 bin lira para ödülü sahipsiz kalırken iki projeye de üçüncülük ödülü verildi.

SULTANAHMET CAMİİ'NİN TAKLİTİ

esh7533.jpeg

SULTANAHMET CAMİİ'NİN KOPYASI: Seçilen proje şu yukardaki. Caminin dikkat çeken özelliği 6 minareli olması. Proje Sultanahmet Camii'ne olan aşırı benzerliği ile dikkat çekiyor.

ŞEREFE SAYISI BİLE AYNI: Sultanahmet Camii'nin arkada olan 4 minasi 3'er şerefeli, ön avludaki ise 2'şer şerefelidir. Çamlıca için seçilen projedeki camii Sultanahmet'i bu yönüyle de kopyalamış. Ön taraftaki avluda Sultanahmet'in aynısı...

sultanahmet-camii.jpg

6 MİNARE YAPILINCA OLAY OLMUŞ: Sultanahmet Camii Sedefkâr Mehmet Ağa'nın eserlerinden biri. Dikkat çeken yönü 6 minaresinin olması. Türkiye'de bu özellikte sadece 3 cami bulunuyor. Sultanahmet Camii bu tasarıma sahip ilk cami... Minarelerin sayısı ortaya çıkınca camiyi yaptıran Sultan Ahmet küstahlıkla suçlanmıştır çünkü o zamanlarda, Mekke'deki Kâbe'de de 6 minare bulunmaktadır. Sultan bu problemi Mekkede olan (Mescidi Haram) camiye yedinci minareyi yaptırarak çözer.

57 BİN METREKARE ÜZERİNE YAPILACAK

Yarışmanın şartnamesine göre, cami, Üsküdar Çamlıca mevkisinde 57 bin 511 metrekarelik alan üzerinde, ibadet ile birlikte eğitim ve sosyal kültürel ihtiyaçların karşılanması hedefi doğrultusunda inşa edilecek. Cemaat kapasitesi avlu dahil 30 bin kişi olarak tasarlanacak camin, yaklaşık 15 bin metrekarelik alan üzerine oturtulacak. Eğitim ihtiyacının karşılanmasına yönelik 50'şer kişilik 10 derslik, sosyal ve kültürel ihtiyaçların karşılanmasına yönelik 750 kişilik konferans salonu, 250 kişilik toplantı salonu, kütüphane, sergi salonu ile birlikte tasarımın gerektirdiği mekanlar ile bin kişilik otopark düzenlenecek, gasilhane ve yemekhaneyle diğer teknik alanlar da cami bünyesinde oluşturulacak.