BIST 9.485
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.497,71
HABER /  GÜNCEL

Süleymanşah Türbesi'ni PKK mı koruyacak?

Suriye'de ÖSO ile PYD, IŞİD'e karşı ittifak kurdu. Yeni ittifakın IŞİ'den temizlemeye çalışacağı bölgelerden biri çok tanıdık...

Abone ol

Suriye’ye yönelik ABD müdahalesi için geri sayım başlarken, PKK’nın Suriye kolu, ÖSO ve İslami Cephe’ye bağlı gruplarla ittifak kurdu.

IŞİD tehdidi nedeniyle sık sık gündeme gelen Türkiye'nin sınırları dışındaki tek toprak parçası olan Süleymanşah Türbesi'nin bulunduğu köy de, yeni ittifakın IŞİD'ten temizlemeye hazırlandığı bölgelerden birisi oldu. 

IŞİD'E KARŞI ORTAK OPERASYON MERKEZİ

Ülkenin kuzeyinde faaliyet gösteren Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve İslami Cephe’ye bağlı bazı gruplarla, PKK bağlantılı Halk Savunma Güçleri (YPG) arasında IŞİD’e karşı ortak operasyon merkezi kuruldu. İttifakın içinde Türkiye’ye yakınlığıyla bilinen İslami Cephe bileşeni Tehvid Tugayı da bulunuyor.

SÜLEYMAN ŞAH BÖLGESİ DE ‘KURTARILACAK

Halep’in kuzeydoğusunda, PKK bağlantılı Demokratik Birlik Partisi (PYD) tarafından kurulan Kobane Kantonu’nun Savunma Bakanı sıfatıyla Hürriyet’e konuşan İsmet Şıhasan ittifakın amacının IŞİD zulmünü durdurmak ve örgütü Halep ve Rakka’da kontrol altında tuttuğu yerlerden çıkarmak olduğunu söyledi. İttifakın IŞİD’i çıkartmayı hedeflediği bölgeler arasında, Cerablus, Rakka, Minbic, Sırrin ve Suriye’deki Türk toprağı Süleyman Şah Türbesi’nin bulunduğu Karakozak Köyü de var. Süleyman Şah Türbesi Türk askerleri tarafından korunurken, içinde bulunduğu bölge IŞİD’in kontrolünde. İttifak talebinin İslami Cephe ve ÖSO’dan geldiğini iddia eden Şıhasan, meşru müdafaa dışında Suriye ordusuna karşı bu gruplarla birlikte hareket etmelerinin söz konusu olmadığını kaydetti.

‘BİZİ DE SİLAHLANDIRIN'

İttifak uluslararası toplumun IŞİD’e karşı görevlerini yerine getirmesini ve kendilerine ‘maddi yardım’ yapılmasını talep etti. ABD’nin IŞİD’e karşı YPG’ye silah sağlayabileceği yorumları uluslararası basında sıklıkla yer almaya başlamıştı. Son olarak Reuters ajansı, ABD’nin YPG’den Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la ilişkilerine açıklık getirmesini istediğini bildirmişti. Ajansa konuşan YPG’li yetkililer de IŞİD’e karşı batının kendilerine silah yardımı yapmasını istemişti.

SİLAHLAR PKK'YA GİDER

Ankara, IŞİD’e karşı bölgedeki unsurlara verilmesi planlanan silahların PKK’ya gidebileceğine yönelik endişesini son olarak ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel’e iletmişti. Hafta başında Ankara’yı ziyaret eden ABD’li Bakansa gazetecilere “Bana PKK’nın IŞİD’den daha büyük bir tehdit olduğunu hiçbir biçimde söylemediler” demişti.