BIST 9.544
DOLAR 32,51
EURO 34,81
ALTIN 2.489,57
HABER /  GÜNCEL

Süleyman Şah'ın yeni yerinden şok fotolar!

Süleyman Şah Türbesi'nin yeni yeri olan i Eşme köyündeki çalışmalar YPG'nin kontrol noktalarından fotoğraflandı.

Abone ol

IŞİD tehdidinin artması nedeniyle TSK'nın operasyonuyla tahliye edilen Süleyman Şah Türbesi'nin, Türkiye sınırına çok yakın noktadaki Eşme köyüne taşınması için yapılan hazırlıklar YPG'nin kontrol noktalarından fotoğraflandı.

Türkiye ’nin, kendi sınırları dışında sahip olduğu tek toprak parçası olma özelliği taşıyan Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu’ndaki askerleri ve tarihi öneme sahip emanetleri tahliye operasyonunun yankıları sürüyor. Konunun en çok dikkat çeken yanı ise Süleyman Şah Türbesi’nin gerek eski yerinin gerekse bu sabah saatlerinde taşınacağı açıklanan yeni yerinin, yakın zamana kadar Kürt güçleri ile IŞİD arasında bir ölüm kalım savaşının yaşandığı Kobani’ye çok yakın olması... Bu yakınlık, “Operasyon sürecinde YPG ile nasıl bir temas oldu” sorusunu gündeme getirdi. Başbakan Davutoğlu sabah bu konuda, “Tüm mercilerin bilgilendirildiğini” söylemekle yetinirken, Kürt cephesinden gelen haber ve görüntüler, "operasyon süresince YPG güçleriyle çok sık temas edilmiş olabilir mi" ve "türbenin yeni yeri YPG'nin kontrolünde mi" sorularını gündeme getiriyor.

Tanklar ve kara unsurlarının katıldığı operasyonla Süleyman Şah Saygı Karakolu'ndaki askerler Türkiye'ye getirilirken, Türk askeri konvoyu, tamamen YPG’nin kontrolünde olan Kobani’den de geçti. Bu konuda Genelkurmay’ın ve Başbakan Davutoğlu’nun yaptığı resmi açıklamalarda net bir bilgilendirme yapılmazken, hem yabancı ajanslar hem de Kürt haber kaynakları zırhlı birlikleri Kobani’den geçerken gösteren fotoğraflar yayınladılar. Fransız AFP ajansı, Türk tankları ve zırhlı birliklerinin Kobani kent merkezinden geçerken görüntülendiği fotoğrafları servis etti. 

Süleyman Şah'ın yeni yeri Eşme, Kürt güçlerinin kontrolünde

Ancak en ilginç görüntüler YPG kaynaklarına yakınlığıyla bilinen Fırat Haber Ajansı (ANF) tarafından yayınlandı. Ajansın, “YPG’nin hakimiyetindeki Aşme’de türbe çalışması sürüyor” başlığıyla geçtiği haberde, Süleyman Şah Türbesi’nin yeni yeri olacağı için bayrak dikilerek çevre düzenleme çalışması başlatılan alanın YPG’nin kontrol ve nöbet noktalarına sadece birkaç yüz metre uzaklıkta olduğu görülüyor.

Türk yetkililerin de türbe ve karakolun Eşme’ye taşınacağını belirtmesinin ardından yayınlanan fotoğraflarda, yüksek bir direğe dikilmiş Türk bayrağı ile çevre düzenlemesi için çalışan iş makineleri görülüyor. Fotoğraflarını çekildiği ve Türk bayrağı dikili alana sadece 100 metre kadar uzaklıktaki bölgede ise Abdullah Öcalan posterleri ve nöbet tutan silahlı YPG milisleri dikkat çekiyor. 

radikal

YPG güçleri Kobani’nin batısında bulunan Eşme köyünü, yaklaşık 10 gün önce IŞİD militanlarından temizleyerek kontrol altına almıştı. 

YPG basın sözcüsü Polat Can dün kişisel twitter hesabından, Türk tarafının Süleyman Şah operasyonu için kendilerinden yardım istediğini aktarmış, kısa bir süre sonra da Can’ın twitter hesabı IŞİD bağlantılı olduğunu ileri süren hacker gruplarınca ele geçirilmişti. 

HDP Şırnak milletvekili Habip Kaplan da operasyonun “YPG ile birlikte yapıldığını” iddia etmişti. 

YPG’nin Abdullah Öcalan bayraklarıyla nöbet tuttuğu yerden Türk bayraklı görüntüler sosyal medyaya düştü.

İşte o fotoğraflar: