BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,94
ALTIN 2.425,17
HABER /  GÜNCEL

Süleyman Şah operasyonu Türkmenler'e ne olacak?

Türkiye Süleyman Şah Türbesi'ni tahliye etti peki Süleyman Şah Türbesi çevresindeki 20 Türkmen köyüne ne olacak? Türkmenler endişeli!

Abone ol

Türk ordusunun düzenlediği operasyonla boşaltılan ve IŞİD ile YPG arasında şiddetli çatışmaların sürdüğü, Süleyman Şah Türbesi'nin eski yeri Karakozak köyü çevresinde yaşayan Türkmenler endişeli.

Süleyman Şah Türbesi çevresinde yaklaşık 20 Türkmen köyü bulunuyor. Bölgede 60 bin civarında Türkmen var. Göbek Heyyale, Hayye Kebira, Hayye Sagira, Koyunlu (Hirfan), Kersen, Kabir İmo, Tavşanlı, Hamam Kebir, Mugirat, Birhillu, Tuval, Portatlı, Cüsse, Karbicen, Kubbe ve Hamam Sagir Halep’in Mumbuç ilçesine bağlı ve Karakozak bölgesinde bulunan Türkmen köylerinden bazıları.

Bölgeye giden Al Jazeera'nın haberine göre, IŞİD ile YPG arasındaki çatışmalar Türkmenler'i endişelendiriyor.  Güvenlik gerekçesiyle ismini açıklamayan Türkmenler "7 ayı aşkın bir süredir IŞİD zulmü altında idik. Şu an IŞİD çekiliyor ancak biz çok büyük bir belirsizlik içerisindeyiz" ifadelerini kullandı.

suleyman-sah-operasyonu-turkmenlere-ne-olacak.jpg
AKIBETİMİZ NE OLACAK?

Bir Türkmen köylüsü Karakozak ve çevresinde yaşanan gelişmelerle ilgili şunları söyledi:

"Çatışmalar şiddetlendi, Süleyman Şah’ta nöbet tutan saygı timlerinin çekilmesinden sonra buradaki IŞİD mevzilerine yönelik ABD ve koalisyon güçleri tarafından hava saldırıları da arttı. Pazar günü öğleden sonra havadan bu bölgeye bir çok füze saldırısı gerçekleştirildi. Ayrıca YPG ve IŞİD arasında karadaki savaş da iyice şiddetlendi. Burada IŞİD ve YPG arasında sıkışıp kaldık."

Kobani'den çıkarıldıktan sonra IŞİD’in Mumbuç, Tel Abyad bölgesinden de hızla çekilmeye başladığını söyleyen bölge sakinlerine göre son 25 gün içerisinde 242 köy PYD'nin silahlı kanadı YPG'nin eline geçti. Bölgede yaşanan bir diğer Türkmen köylü içerisinde bulundukları durumu şu cümleler ile anlattı.

"Bu bölge önceden muhalif güçler tarafından kontrol ediliyordu. Bizim bölgemizde ise çoğunlukla Türkmen Tugayları vardı. IŞİD’in gelmesiyle birlikte muhalifler çekildi. Şimdi önümüzde iki seçenek var. Ya IŞİD’le birlikte geri çekileceğiz ya da YPG nin kontrolünde yaşamaya devam edeceğiz. Türkmenler IŞİD’le işbirliği içerisinde olmadı, hatta birçoğumuz köylerini boşaltıp Türkiye’ye göç etmek zorunda kaldı. YPG birliklerinin bize karşı tavrının ne olacağını bilmediğimiz için bazı Türkmenler Rakka yönüne çekiliyor. Çok az sayıda Türkmen de YPG tarafında yer alan ve savaşın olmadığı güvenli bölgelere geçti.’’