BIST 8.976
DOLAR 32,33
EURO 35,05
ALTIN 2.283,62
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Stephen Hawking o gezegene karşı yeniden uyardı

Stephen Hawking daha önce Gliese 832c gezegeni konusunda 'O gezegenden mesaj gelirse yanıtlamayın' şeklinde uyarıda bulunmuştu. Hawking uyarısını yeniledi. Gezegen Dünya’ya benzer bir atmosfere sahipse içinde hayat da olabilir.

Abone ol

Stephen Hawking daha önce Gliese 832c gezegeni konusunda 'O gezegenden mesaj gelirse yanıtlamayın' şeklinde uyarıda bulunmuştu. Hawking uyarısını yeniledi. Gezegen Dünya’ya benzer bir atmosfere sahipse içinde hayat da olabilir.

Gliese 832 gezegeni İngiliz astrofizikçi Stephen Hawking’in dünyaya yaptığı ‘dikkatli olunması gerektiği’ uyarısı ile yeniden gündemde. İşte Hawking’in, ‘Bir gün böyle bir yerden sinyaller almaya başlayabiliriz’ diyerek ‘yanıt verilmemesi’ gerektiğini savunduğu gezegenle ilgili bildiklerimiz…

Keşfedilmesiyle birlikte astronomi alanında  büyük heyecan yaratan HD 204961 veya LHS 3685 adıyla da bilinen Gliese 832 gezegeni, Dünya’dan yaklaşık 16 ışık yılı uzaklıkta bulunan Grus takımyıldızında bulunan M1.5 cüce yıldızının etrafında dönüyor. Yıldızının büyüklüğü, güneşimizin kütlesinin ve yarıçapının yaklaşık yarısı kadar.

New South Wales Üniversitesi’nde astronom olan Prof. Chris Tinney, “Dev bir dış-gezegen ve potansiyel olarak kayalık bir yapısı var. Bu gezegen sistemi Güneş sistemimizin minyatür bir versiyonu olarak düşünülebilir” diyor. Gliese 832c’nin yıldızı etrafındaki dönüş süresi 35.68 gün; Gliese 832 gezegeninin kütlesi Dünya’nın kütlesinin 5.4 katı ve yaklaşık olarak, Dünya’nın Güneş’ten aldığı ortalama enerjiyi alıyor.

2014 YILINDA KEŞFEDİLDİ

Astronomlar tarafından 2014 yılında keşfedilen Gliese 832c, benzer bir karasal gezegen atmosferi göz önüne alındığında, mevsimsel kaymalar olsa bile, Dünya benzeri sıcaklıklara sahip olduğu düşünülüyor. Araştırmacıların aktardığı kadarıyla, gezegen Dünya’ya benzer bir atmosfere sahipse, mevsimsel kaymalar aşırı olmasına rağmen hayatın var olması bile mümkün görünüyor.

Gliese 832c, yıldızının çekim gücüyle keşfedilmişti ve yıldızın hafifçe sallanmasına neden oluyordu. Araştırmacılar, bu keşfi yapmak için Anglo-Avustralya Teleskopu, 6.5-m Magellan Telescope ve Avrupa Güney Gözlemevi 3.6-m teleskobunu kullandılar. Gliese 832b ve c, potansiyel olarak Dünya benzeri bir gezegenle dış kısımda Jüpiter benzeri bir gaz devine sahip ve kendi Güneş sistemimizin küçültülmüş bir versiyonu. Gliese 832b’nin, Jupiter’in Güneş sistemimizdeki işlevine benzer bir rol oynadığı düşünülüyor. Benzerine nadir rastlanan bu yıldız sisteminin, Dünya dışındaki yaşam arayışında en büyük potansiyeli taşıdığı düşünülüyor.

İngiliz astrofizikçi Stephen Hawking, Gliese 832 gezegeni hakkında uyarıda bulunmuştu. ‘Stephen Hawking’in Favori Yerleri (Stephen Hawking’s Favorite Places) isimli belgeselde konuşan Hawking “Bir gün böyle bir yerden sinyaller almaya başlayabiliriz” demişti. Hawking,  böyle bir durumda Dünya’nın cevap vermesinin çok akıllıca olmayacağını vurgulayarak uzayda seyahat edecek kadar gelişmiş bir uygarlığın Dünya’ya geliş amacının ‘barışçıl’ olmayacağını belirtmişti.