BIST 9.066
DOLAR 32,32
EURO 35,13
ALTIN 2.293,43

Star Wars neden efsane oldu?

Star Wars neden efsane oldu?

Milyonlarca Star Wars hayranının beklediği "Star Wars: The Force Awakens" vizyona giriyor.

Star Wars neden efsane oldu?

Milyonlarca Star Wars hayranının beklediği "Star Wars: The Force Awakens" vizyona giriyor. Peki nedir bunca insanı bu hikayede kendine bağlayan ve dünya çapında milyonlarca hayran kitlesine sahip olmasını sağlayan? İşte Star Wars'u ölümsüz kılan ve bir fenomen haline gelmesini sağlayan 10 sebep... 1- EN ESKİ VE ÖLÜMSÜZ HİKAYE: "İyi" ve "kötü"nün savaşının hikayesidir bu. Bir tarafta “iyi”yi savunanlar, diğer tarafta ise “kötü”nün temsilcileri. Peki iyi ve kötü nedir? Psikoloji açısından bakıldığında, filmler sadece “iyi/kötü”nün savaşını değil “id/ego” çarpışmasını da anlatır. Çünkü “iyi” olanların yani Jedi’ın katı kuralları vardır. “Kötü” olarak resmedilen Sith’in ise baştan çıkartıcı serbestliği. İki taraf da güçlüdür. Ölesiye savaşırlar. Bir o kazanır, bir diğer taraf. Dolayısıyla bütün seri “bilinen en eski savaşın” anlatısı olarak okunabilir. Üstelik, filmler salt iyiliği savunmaz. İyi ve kötü arasında bir denge’den söz eder. O denge, evrenin devamlılığı için gereklidir. Haklılık ise başka bir şeydir.

Star Wars neden efsane oldu?

2- KENDİ GERÇEKLİĞİNE İNANDIRIR Star Wars filmleri seyircinin zihninde yeni bir evren yaratmakla kalmaz, mevcut yani yaşadığımız gerçek evrene bakışımızı da değiştirir. O koskoca karanlığın içinde “bir şeyler olduğuna” ikna eder. Üstelik bunu yaparken kendi içinde tutarlıdır. İmparatorluklar, demokrasi savunucuları, asiler, hükmediciler, yasa koyucular; gerçek hayattaki herkes bir şekilde tüm zaaflarıyla temsil edilir. Kendi içinde ikna edicidir çünkü insanoğlunun yazgısındaki kötücüllüğe meyil, evrenin denge’sini sürekli tehdit eder. Planlar tutmaz. Oyunlar bozulur. Darbeler yapılır. Demokrasiler ortadan kaldırılır. Asiler, darbecilere karşı mücadele verir. Lucas’ın ana öyküyü Vietnam Savaşı sırasında yazdığını hatırlatalım. Seyirci, bildiği dünyanın tarihinde yaşanan olayların yansımasını filmlerde bulur. Bu nedenle olay akışı hep tanıdık gelir.

Star Wars neden efsane oldu?

3- YING/YANG Star Wars filmleri bir Tanrı’nın ya da Tanrıların ya da bir dinin ötesindedir. Sadece “Güç” vardır. Jedi ve Sith, bu gücü kendi amaçları doğrultusunda kullanmasını iyi bilir. Jedi şövalyeleri "iyi"yi, Sith lordları ise "kötü"yü temsil eder ama filmlerin asıl ilgilendiği, bir "iyi"nin zaman içinde "kötü"ye dönüşmesidir. Bu, hikayenin ana damarıdır.

Star Wars neden efsane oldu?

4- SEÇİLMİŞ KİŞİ: ANAKIN SKYWALKER/DARTH VADER Serinin büyük bölümü, onun yolculuğunun hikayesine dayanır. Seçilmiş kişidir. Jedi tarafından keşfedilir, eğitilir. Usta ve yürekli bir savaşçı olur. Ama sonra ruhunu kötülük kaplar. Dönemin idaresindeki en güçlü figür ve aslında bir Sith olan Palpatine tarafından kışkırtılır. Karanlık tarafa geçer. Anakin olarak doğduğu evrene bir Sith lordunun ismiyle, Darth Vader olarak hükmetmek ister. Aşkı için intikam almak isteyen, bunun için de Jedi içindeki “çürümüşlüğü” gerekçe gösteren bir kayıptır aslında. Onun bu hüzünlü dönüşümü, bütün serinin kalbini oluşturur. Akla şu söz gelir: “Hepimizin içinde kötülük var, önemli olan onunla ne yaptığımız”.