BIST 9.091
DOLAR 32,37
EURO 34,98
ALTIN 2.325,54
GÜNCEL

Stajyerlik günleri emekliliğe sayılır mı?

Stajyerlik günleri emekliliğe sayılır mı? Kısa vadeli sigorta nedir? Sosyal Güvenlik Denetmeni Bünyamin Esen sözlü ve yazılı makalesinde anlattı.

Sosyal Güvenlik Denetmeni Bünyamin Esen, stajyerlik günlerinin emekliliğe sayılıp sayılmayacağını sözlü ve yazılı makalesinde şu şekilde anlattı:



‘Vatandaşlarımız, çırak yada stajyer olarak çalıştıkları sürelerin emeklilik açısından işe yarar hizmet günü biriktirip biriktirmediğini merak ediyor. Çırak, stajyer,aday çırak yada okullarda mesleki eğitim gören öğrencilerle ilgili olarak kısa vadeli sigorta kolları uygulanmaktadır. Türkiye sosyal güvenlik sisteminde iki çeşit sigortalılık vardır. Bunlardan birincisi uzun vadeli sigorta kolları yani halk arasında bilinen adıyla emekliliğe yarayan sigortalardır. Uzun vadeli sigortalar,uzun vadede karşılaşabileceğiniz risklere karşı sizi koruyor. Örneğin, ölüm, malullük ya da yaşlılık gibi. İkinci sigortalılık kolu ise kısa vadeli sigorta kollarıdır.  Kısa vadeli sigorta kollarına tabi olan sigortalılar ise kısa vadede karşılaşabileceğiniz risklere yani iş kazasına, meslek hastalığına, hamile kalıp yada hastalanıp çalışamaz hale gelmenize karşı sizi koruyor. İşte stajyer ya da çırak sigortası açısından bu çok önemlidir. Çünkü stajyer veya çırak olanlar yalnızca adlarına kısa vadeli sigorta kolları primi ödenen kişilerdir. Yani bu kişilerin emekliliğe yarar günleri birikmiyor.Bu durum kanuni değişiklik gerektirdiği için düzenleme yapılmasının zor olduğunu belirtelim.’

Sitene Ekle
Etiketler