BIST 9.698
DOLAR 32,51
EURO 34,80
ALTIN 2.431,30
HABER /  POLİTİKA  /  SP

SP liderinden Kanadoğlu'na destek

Kongreye hazırlanan Saadet Partisi lideri Mustafa Kamalak gündemdeki konuları değerlendirdi.

Abone ol

İNTERNETHABER

ANKARA/ Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak boykot ve yemin etmeme krizlerine neden olan tutuklu milletvekili tartışmasına tepki gösterdi. Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun Anayasa'nın 14. maddesine dikkat çekerek, 'seçilselerde serbest bırakılmayabilir" uyarısını hatırlatan Kamalak, "Bir kişinin milletvekili seçilmiş olması anayasayı aşması anlamına gelmez" dedi.

Kamalak mahkumiyeti ve yargılandığı bir dava olmamasına karşın milletvekilliği düşürülen Merve Kavakçı'yı da hatırlattarak, "O zaman hukukun üstünlüğü değil gücün üstünlüğü uygulandı. Güçlülerin arzusu Anayasa yerine konuldu" eleştirisi getirdi.

Yeniden Saadet Partisi'nin liderliğine hazırlanan Kamalak iddialı bir de çıkış yaptı. Kamalak, "AK Parti'nin aldığı oyların ne kadarı Saadet'in oyudur?" sorusuna, "O oyların tamamına yakına Milli Görüşündür. Geleceği yerde Saadet Partisi'nindir" yanıtı verdi.

Milli görüşün partilerine yönelik sürekli bölüp yok etme çabalarını anlatan Kamalak, "Eğer Milli Görüş'ün önü kesilmese Türkiye Fransa, İngiltere ve Almanya'dan da önde olurdu" iddiasında bulundu.

Haziran seçimlerinde aldığı 1.24 oyla 4. Parti olan Saadet Partisi kongreye hazırlanıyor. Kongre öncesi basın mensupları ile biraraya gelen Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak seçim sonuçlarını değerlendirdi, gündemdeki konularla ilgili sorulara yanıt verdi.

KAMALAK ADAY OLACAK MI?

Kamalak'a ilk soru genel başkan adayı olup olmayacağı oldu. "Görev istenmez verilir. Ben adayım demek yetmez belli sayıda delegenin teklif etmesi gerekir" diyen Kamalak henüz o safhaya gelinmediğini söyledi. Ancak Saadet Partisi kongresinde Kamalak dışında bir aday çıkması beklenmiyor.

BİR ZAMANLAR DA ANAP FIRTINASI VARDI!

Kamalak seçim sonuçlarını da değerlendirdi. AK Parti'nin yüzde 50 oy almasını "Başarı" olarak kabul eden Kamalak ilginç de bir uyarıda bulundu. Kamalak, "Milletin iradesi başımızın tacıdır. Bunlar geçicidir. Bir zamanlar Özal rüzgarı, ANAP fırtınası vardı. Şu an ANAP diye bir parti yok. Evrensel değerleri savunan Türkiye'nin bütün fertlerine hitap eden barışçı söylemleri birleştirici söylemleri olan tek parti Saadet Partisi" dedi.

Kamalak Saadet Partisi'nin bir önceki seçime göre oylarının düşme nedenlerini de anlattı. Kamalak'a göre seçimlerde engeller vardı. Ulusal medya üç parti giriyormuş gibi milleti yönlendirdi. Mali imkansızlıklar da etkili oldu.
Bunların geçici olduğuna inandıklarını anlatan Kamalak, "Oy oranı ne olursa olsun Türkiye'nin en kalıcı partisi milli görüşün partisi Saadet Partisi'dir. İcraatlarını Saadet Partisi'nin söylediklerine göre belirleyecekler" dedi.

O OYLAR SAADETE GELECEK

Kamalak çok iddialı da bir açıklamada bulundu. "AK Parti'nin aldığı oyların ne kadarı Saadet'in oyudur" sorusuna, "O oyların tamamına yakına Milli Görüşündür. Geleceği yerde Saadet Partisi'nindir" yanıtı verdi.

Seçimler sonrası Saadet Partisi'nin özeleştiri yaptığını anlatan Kamalak seçim öncesi süreçte üç defa genel başkan değiştirmelerine dışarıdan gelen baskılara karşın Saadet Partisi'nin kendisinden beklenenin üstünde performans gösterdiğini savundu.

Kamalak'ın CHP'ye de eleştirileri oldu. CHP'nin kendisini irdelemesi gerektiğini iddia eden Kamalak, 2002, 2007 ve 2011 seçimlerinde AK Parti'nin yüksek oranda oy almasında 'CHP iktidara gelir' söyleminin halk nezdinde etkili olduğunu söyledi. Kamalak'a göre CHP'nin asrı saadet yılları olan 40'lı yıllarda ezanın Türkçeleştirilmesi dini eğitimin bastırılması gibi halkın üzerinde korkutucu etki yaratan süreçlerin hala etkisinde.

MİLLİ GÖRÜŞ BASTIRILMASA TÜRKİYE FRANSA OLURDU

Milli görüşün partilerine yönelik sürekli bölüp yok etme çabaları yaşandığını anlatan Kamalak, yaşanan onca taaruza karşın milli görüşün sapasağlam yoluna devam ettiğini anlattı. Kamalak, "Eğer Milli Görüş'ün önü kesilmese Türkiye Fransa, İngiltere ve Almanya'dan da önde olurdu" iddiasında bulundu.

Saadet Partisi'nden ayrılarak yeni bir parti kuran Numan Kurtulmuş'un Has Partisi yüzde 1'in altında oy aldı. Kurtulmuş, Has Parti'nin aldığı oy oranıyla ilgili, "Numan Bey kardeşimiz bir hesap yaptı yanlış yaptı" yorumunda bulundu.

MİLLETVEKİLİ SEÇİLMEK ANAYASAYI AŞMA HAKKI VERMEZ

Kamalak, Türkiye'nin seçim sonrası bir numaralı gündem maddesi haline gelen tutuklu vekillerle ilgili krizde eski Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'ndan taraf olduğunu söyledi. Kamalak, "Anayasa'nın 11. Maddesi herkesi bağlar. Tutuklu vatandaşlarımızın milletvekilliği adaylığı söz konusu olunca Sayın Kanadoğlu milletvekili seçilseler de 14. Madde kapsamında suçlar serbest kalmayabilirler" demişti. Sabih Beyin görüşlerine katılıyorum. Bir kişinin milletvekili seçilmiş olması anayasayı aşması anlamına gelemez. Ortada Anayasa var, onu değiştirmek gerek. Ömür boyu hapisle yargılanan kimse seçildiği için serbest bırakılmalı mı?" dedi.

MERVE KAVAKÇI OLAYI

Kamalak tutuklu vekiller tartışmasına Merve Kavakçı olayını hatırlatarak da yanıt verdi. "Kavakçı da milli irade ile seçilmemiş miydi?" diye soran Kamalak şöyle devam etti:
"Mahkumiyeti veya davası mı vardı? Hukukun üstünlüğü değil gücün üstünlüğü uygulandı. Güçlülerin arzusu Anayasa yerine konuldu. Dışarı diye tempo tutanların hepsi hayatta. Anayasanın hangi hükmüne dayanılarak milletvekilliği engellendi. Şimdiki isimler için 14. Madde var. Kanadoğlu bile dedi. Merve hanım için böyle madde yoktu. Keyfilik vardı orada."

Kamalak Başkanlık sistemi tartışmalarına da mesafe koydu. Türkiye'nin böyle bir tartışmaya hazır olmadığını söyleyen Kamalak, "Parlamenter sistem bile tam oturmadığına göre Başkanlığa geçiş Türkiye için sıkıntı yaratır" dedi.