BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53

Sözlü şiddet

Sözlü şiddet

Bir kulak kapalı mı eyvah! Gözlerin de mi görmedi yazdıklarını…

 Şiddete her normal insan gibi karşıyım. Fiziksel şiddet hiçbir şeyin sebebi olamayacağı gibi, insanın içsel ezikliğinden kaynaklanır derim hep. Her gün gazetenin 3. sayfasında okuduğumuz haberlere ve o cinayetlere verilen “indirimli” cezalara bakınca bu durumu ne kadar normalleştirdiğimize de ayrıca sinir oluyorum.

 Büyük şehirlerde genelde böyle şeyler olmuyor. Doğuyu fiziksel şiddet almışken, batıda okuyan ve kültürü yüksek insanlar da şiddetin başka perdesinde rol oynuyor. Adı:“Sözlü şiddet”

 Birçoğumuz farkında değiliz, birçoğumuz farkındayız ama normalleştirdik bunu.

 Arkadaşlar. Kimsenin kimseyi küçük görmeye, fiziksel özelliklerinden dem vurarak aşağılamaya, sinirlendi diye küfür etmeye hakkı yok. Hiç kimsenin yok bak, aileniz de dahil!

 Sosyal medya hepimizi çok bozdu, farkındayım. Normalde tepki vermeyeceğimiz bir şeyin arkasına “amk” yazınca bir anda her şey daha eğlenceli(!) hale geldi. Ama bırakın o geyik orada kalsın.

 Sevdiğiniz, sevdiğinizi iddia ettiğiniz insanlara küfür etmeyi, küçük düşürmeyi kendinize iş edinmeyin. “Ayıbın alası” diye bir tabir vardır, ailesinden eksik ahlak alana müstehaktır. Bu yüzden yapmayın, etmeyin.  Sokağın ortasında bağıra çağıra sevdiğiniz insanı rezil etmekten artık vazgeçin.

 Hayat hepimize bir şeyler öğretti, öğretiyor da. Sizin öğrendiğiniz şeyler bunlarsa vah halinize. Egoizm sarmış dört yanınızı. “Ben ben ben” derken her yanınız kendiniz olmuşsunuz. İnsanlar yazarken iki kez düşünür ya hep, bunu iyi düşünün. Bir anlık sinirle söyleyebileceğiniz sözler bile kısıtlıyken, yazarken söylemeyeceğiniz şeyleri siz hesap edin. Bir karar alırken, egonuzu kenara bırakın ki insanlar sizinle konuşabilsin. “Sen kimsin” demeden önce “ben kimim?” deyin. Bütün bencilliğiniz bu olsun.

 Hesap edemiyorsanız, ettiğiniz ayıbın cezasını sonuna kadar çekersiniz. Ömrünüzün sonuna kadar.

 Karşınızdaki insan susar, sizin gibi davranmaz, halinize üzülür ve “eyvallah” der.

 Çünkü siz de artık herkes gibisinizdir.

 Ne yazık.

 Size de, ona da. Birbirinizden çaldığınız onca zamana ve anıya da.

 Kocaman bir yazık.