BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.324,84
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Sözleşmelilerin kadroya geçeceği tarih...

Bakan Faruk Çelik yeni 657'de gelinen son noktayı, sözleşmelilerin son durumunu ve geçiçi işçiler için alınan tedbirleri canlı yayında anlattı.

Abone ol

Özel bir televizyon kanalında programa katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, belediyede sözleşmeli çalışanların kadro alacağı tarihi açıkladı.

657 ŞU ANDA NE AŞAMADA?

Kısaca, dünya değişiyor şartlar değişiyor dolasıyla insanların talepleri artıyor. O halde kamu hizmetlerini sunarken teknolojik gelişmeleri dikkate alan seri ve çözüme ulaşılır vaziyette hizmet anlaşıyını geliştirmek gerekiyor.

Peronel rejimi 5 parçadan oluşuyor. Asıl parça 65, ayrıca 657'cikler oluşmuş. Yani her kurum kendi bünyesinde yeni personel sistemleri getirmiş ve o kadar farklı istihdam şekilleri oluşturmuşlar ki takip edemiyoruz. Aynı şekilde ücret unsurlarıda çok farklı; özel tazminat, görev tazminatı, iş gücü zammı gibide 50'ye yakın ücretlerde ilgili yeni uygulamalar geliştirmişler.Yeni 657 ile tüm bunların önüne geçmek istiyoruz.

657 ARTIK YAMA TUTMUYOR

657'li yasa artık miadını doldurdu. Yeni bir personel refimi kurma zamanı geldi de geçiyor diye düşünüyor görüştüğümüz herkes, bu konuda yani 6572' nin değişmesi konusunda herkes hem fikir biz de bunun çalışamalarına başladık, hızla devam ediyor. Anlayacağınız 657 artık yama tutmuyor

PEKİ YENİ 657 NASIL OLACAK?

657'de esas nokta istihdam güvenceli çalışma şekli. Bu uygulama birçok Avrupa ülkesinde var. Bizim amacımızda kişilerin bu anlamdaki iş güvençlerini ellerinden almak değil onlara bu konuda iş istihdamı sağlamak olacak.

Şu an 6 gruptan oluşan sözleşmeli var. Tüm bu gruplar için devlete ayağı attım gerisi önemli değil gibi keyfi bir mantığının önüne geçmek. Böyle bir mantığı kabullenmek imkansız. Hazırladığımız yeni 657 ile üretken, çalışma hayatına ayak uyduracak diğer etmenleride içine koyup derli toplu bir paket oluşturacağız. Tüm personel sözleşmeli olursa iş güvenceleri ellerinden alınır diyenler var. Biz hükümet olark elde edilen hakları geri almak istemiyoruz.

NEDEN AYNI İŞİ ALAN FARKLI ÜCRET ALIYOR?

Ücret farklarını düzelttik. Farklı işlerde çalışanların maaşını eşitldik. Ama memur sınfına bakınca bu farkı açıkça görüyoruz. Performansa göre ücret politikasını da bunun için geliştirdik, memurlar arasındaki ücret farkını kapatmak için. İstanbul gibi metropol olan bir ilde ve sıkıntı duyulan diğer illerde performansa dayalı ücret uygulamasınına gideceğiz..

5395'Lİ BELEDİYE ÇALIŞANLARI NE ZAMAN KADROYA GEÇECEK?

Yerel yönetimlerde çalışanlar ile ilgili sorun yok onlar daha önce de değimiz gibi bu dönem içerisinde kadroya alınacaklar. Belediye sözleşmeliler bu dönem içinde 30 Haziran akşamına kadar kadroya geçecekler.

Diğer sözleşmeli sistemlerini de gözden geçiriyoruz. 6 grup sözleşmeli için gereken ne varsa hepsini derli toplu bir paket içinde ele alacağız bu konuyu herkese sendikalara, siyasi partilere danışıp ortak bir karara varacağız. Ama belediye çalışanları için tarih açık, onlar için kadro sorunu yok onların bu dönem kadro işlemleri bitecek.

BU DÖNEM BÜTÜN SÖZLEŞMELİLER KADROYA GEÇECEK Mİ?

Bu dönem diğer sözleşmelilerin ne olacağı konusunda net bir uygulama yok. Belirttiğim gibi derli toplu bir yasa çıkaracağız ve bütün sözleşmelileirn sorunlarını çözeceğiz..

657 DEĞİŞİNCE KPSS KALKACAK MI?

Tümden kamu alımlarını ilgilendiren bir konu olduğu için KPSS'ninyerine koyacağımız şey çok önemli. Belki yerel yönetimlerde mülakat ön plana çıkabilir.

TAŞERON İŞÇİLERDE SON DURUM NE?

Taşeron işçilerin sayısı şu an resmi rakamlara göre 1 milyon yüz, ama gayri resmi işçilerde var. Bu konu 4 gözle beklenen bir konu. Çalışanların haklarını koruyan bir çalışma ön görüyoruz. Alt işte üst işte çalışmak önemli değil. İşçilerin tüm sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. Çalışanların haklarını ezdirmemek için bunlara fırsat vermeyeceğiz. Taşeron işçilerin tazminatları, izin hakları, sosyal güvenceleri ve maaşları masaya aytırılacak ve hepsi teker teker görüşülecek. Taşeron işçinin sorunları hep birlikte masaya yatıracağız ve bu dönem içerisnde halletmeye çalışacağız.