BIST 8.972
DOLAR 32,33
EURO 35,04
ALTIN 2.282,26
HABER /  GÜNCEL

Sözleşmeli er olmak için sıraya girdiler

Türk Hava Kuvvetleri, sözleşmeli er alımı ilanına çıktı, sözleşmeli er olmak için 5 bin kişi başvurdu.

Abone ol

Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki profesyonel ordu çalışmaları kapsamında Hava Kuvvetleri Komutanlığı ilk kez 1.748 lira maaşla “sözleşmeli er” alacağını geçen ay açıklamıştı.

Hava Kuvvetleri, diğer kuvvetlerde olduğu gibi daha önce sözleşmeli subay, astsubay ve uzman erbaş alıyordu. Bu alımla birlikte Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda da profesyonelleşme yolunda en büyük adım atıldı.

Yapılacak alımlarla ilerleyen zamanda Hava Kuvvetleri, vatani görevini yapmak için askere gelenleri Kuvvet bünyesine almayarak, tamamen profesyonel yapıya geçecek. Askeri kaynaklar, başvurunun beklenenin üzerinde olduğunu ve artmaya devam ettiğini bildirdi.

Kaynaklar alımın bu kadar fazla olmasının nedeninin de Hava Kuvvetleri’nin teknik bir kuvvet olduğunu ve özel yetiştirilmiş personele ihtiyaç olmasından kaynaklandığını bildirdi. TSK’nın tüm kuvvelerinin toplamında 2 bin 412 sözleşmeli er/erbaş görev yapıyor.

TSK’daki uzman personel oranı ise son açıklanan rakamlara göre yüzde 35. Bu alımla birlikte oranın yüzde 40’ın üzerine çıkması planlanıyor. “Sözleşmeli er” olarak Hava Kuvvetleri’ne kaç personelin alınacağı ise sınavların tamamlanmasının ardından belli olacak ve buna göre kadro açılacak.

MEMURİYET VE ASTSUBAYLIK ŞANSI

Sözleşmeli erlerin sivil memurluğa geçiş yapabilmeleri için sözleşmeli erbaş ve er olarak en az yedi hizmet yılını doldurarak ayrılmaları gerekiyor. Ayrıca çeşitli sınavların ve kıdemin ardından uzman erbaşlık, uzman çavuşluk ve astsubaylık şansı da tanınıyor.

Sözleşmeli er adaylarına, ön sözleşme süresi içinde tazminatsız olarak ön sözleşmesini tek taraflı olarak fesih ve ayrılma şansı da veriliyor. Ön sözleşme süresi olarak da eğitimlerinden birliklerine dağıtılmalarına kadar geçecek 3 haftalık süre kast ediliyor.

Erlere görev silahları olan tüfeklerin yanında tabanca ise verilmeyecek, akşam mesaiden sonra da eve gidemeyecekler. Sözleşmeli erler en fazla 7 yıl bu görevde kalacaklar. Üslere gidecek erlerle ilk etapta 3 yıllık sözleşme imzalanacak.