BIST 9.680
DOLAR 32,45
EURO 34,45
ALTIN 2.486,74
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Soylu: Sandık taşıma bir güvenlik meselesidir

İçişleri Bakanı ve AK Parti MKYK Üyesi Süleyman Soylu, Habertürk TV'de Veyis Ateş'in sorularını yanıtladı. Soylu ''Türkiye'de Tayyip Erdoğan bir siyaset modeli kurdu, bunu iyi anlamak gerekir.'' ifadesini kullandı

Abone ol

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sandık taşımanın bir güvenlik meselesi olduğunu belirterek, "Elinde silah olan değil, sözde milisler vasıtası ile 'hangi oyu nereye atacağınızı biliyoruz o sandıktan o kadar oy çıkmazsa onun hesabını sorarız' diyorlardı. Özgür ve hür seçim güvenliği için burada baskıyı ortadan kaldırmak ve herkesin oyunu rahat kullanması gerekiyordu'' ifadelerini kullandı. 

İçişleri Bakanı ve AK Parti MKYK Üyesi Süleyman Soylu, Habertürk TV'de Akılda Kalan programında Veyis Ateş'in sorularını yanıtladı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ''Türkiye'de Tayyip Erdoğan bir siyaset modeli kurdu, bunu iyi anlamak gerekir. Psikolojisini de, nerede devreye gireceğini de en iyi kendisi biliyor. Uzun yıllardır büyük birikime, tecrübeye sahip. Bu iş, partisini de iyi tanımak ister. Kendi kurmadığınız siyasi parti ile ilgili yetenek ortaya koymak zor olur'' dedi.

''16 yıl bir siyasi partiyi iktidarda tutmak mucizedir. Sürekli yenileyeceksiniz, sürekli moral vereceksiniz, bir de çalıştıklarınız kenara çekilince onların motivasyonu bozulmayacak. Bu kolay değil. Bunları yaparken sürekli farklı fikirlere sahip olanları bu meseleye katacaksınız.'' diyen Soylu ''AK Parti'yi herkesin beklentisini karşılayacak bir parti olarak görmek yanlış olur.'' dedi.

"HERKESİN BEKLENTİSİNİ KARŞILAMAK MÜMKÜN DEĞİL"

Soylu ''Herkesin beklentisini karşılamak mümkün değil. AK Parti'ye herkesin isteklerini karşılayabilecek bir parti olarak bakmak yanlış olur. AK Parti kendisini Türkiye'nin dününden bugününe, bugününden yarınına adayan bir parti. Masada yazılmış bir siyasi parti değil. Doğal ve sürekli hareket eden bir siyasi parti.'' ifadelerini kullandı.

''SANDIK TAŞIMA BİR GÜVENLİK MESELESİDİR''

Sandıkların neden taşındığı sorusuna Soylu ''Bu bir güvenlik meselesidir, Doğu'da güvenliksiz bir durum mu var? Doğu'da sandık birleştirme söz konusu, yeni çıkan kanunlarla birlikte taşıma söz konusu. Bazen, bazı köylerde dört beş oy kullanılıyor. Oraya sandık başkanı gönderiliyor, kurul gönderiliyor. Bazen 60 km uzaklıktaki bir köyden sandık taşınması söz konusu oluyor, bazen de okul içinde birleştirme söz konusu'' dedi.

"ÖZGÜR VE HÜR SEÇİM GÜVENLİĞİ İÇİN"

Soylu ''Elinde silah olan değil, sözde milisler vasıtası ile 'hangi oyu nereye atacağınızı biliyoruz o sandıktan o kadar oy çıkmazsa onun hesabını sorarız' diyorlar. Özgür ve hür seçim güvenliği için. Burada şöyle bir tablo çıkıyor. Burada baskıyı ortadan kaldırmak ve herkesin oyunu rahat kullanması için.'' ifadelerini kullandı.

DEMİRTAŞ'A TAHLİYE İSTEĞİ

Millet İttifakı'nın Demirtaş tahliye isteğinin sorulması üzerine Soylu ''Öfkelenmemin sebebi şu; Türkiye'de sosyetik siyasetçiler var. Doğu ve Güneydoğu ülke tasviri yapacaklar. Hangi biri gitmiş Kürt vatandaşımızın derdini dinlemiş. Bu vatandaş ne istiyor, bu vatandaşın derdi ne? Bunu bilmek lazım. Kimin burasına bir kadın yapışmış da 'Benim kızım dağa çıkmış kurtar' demiş. Ben neden sinirlenmeyeyim? Bu belediyeler kime bağlıydı? Demirtaş'a. Belediyeler ve HDP dağa adam almak için çalışıyorlar. Son zamanlarda çok teslim olanlar var. 'Ben HDP parti binasına gittim. Seni dağa gönderelim dediler.' Böyle çok ifade var. Siyasetten çıkıp nutuk atmak kolay. Güneydoğu'da, Van'da adım adım bilirim. O gölgelerde geçirdim çalışma hayatımı. Taş atan çocuklar vardı, artık taş atan çocuklar yok. Şehirler ışıl ışıl etraf cıvıl cıvıl.'' dedi.

''Oradaki vatandaşımız bir tek şeyden korkuyor, 'buradan çıkmayın bize sahip çıkın.' diyorlar" diyen Soylu, ''Terörle mücadelede illa yapılan haksızlıklar ve yanlışlar olmuştur. Öyle şeylerle karşılaştık ki. Bizim devletimiz güçlü bir devlet. Bir de başka bir şey var. Biz oraya Türkiye'nin en iyi kaymakamlarını gönderdik, teker teker seçtik.'' ifadelerini kullandı.

ENERJİ BAKANI BERAT ALBAYRAK KONUSU

Enerji Bakanı Albayrak ile arasında sorun olup olmadığı sorusuna ''Türkiye'de bir enerji meselesi olduğunu duyurdu. Enerji Türkiye'nin geleceği. Enerrjide meselenin peşinden koşmaktan, planlayan ve yapan hale geldik. Biz ikimiz de Trabzonlu'yuz. Aynı derenin çocuklarıyız.'' cevabı ile yetindi.

SEÇİMDEN SONRA İTTİFAK SÜRER Mİ?

Soylu ''Bahçeli, Türkiye'nin geleceği için olumlu bir sürece imza atmıştır. O seçimlerden sonra düşünülecek iştir. Bugün o kadar uyumlu o kadar karşılıklı anlayış işleri içerisinde geçiyor ki, bu Erdoğan'ın devlet ve siyaset tecrübesinden ve Bahçeli'nin de tecrübesi, Türkiye düşüncesinden kaynaklanıyor. Devam edip etmemesi yarının işidir. Yarın her ihtiyaç duyulduğunda doğalında da  böyle gidebilir farklı da olabilir.'' cevabını verdi. Soylu ''Biz kaçakçılığı bitirdik. Şimdi yöre halkının ticaretini geliştirmek lazım.'' dedi.

SORUŞTURMADAN AKLANAN ATANAMAYAN POLİSLER

Soylu ''Bu kardeşlerimize de şunu söylemek istiyorum. 15 Temmuz öncesi de sonrası da oldu. Bizi bağışlasınlar. Polislik çok önemli bir meslek. Burada bu tespitleri ve tercihleri yaparken çok dikkatli olmalıyız. Karlov cinayetini yaşadık, ben çok sarsıldım. O da bir polisti. Biz çok dikkatli olmalıyız. Lütfen yanlış anlamasınlar bu meseleye böyle baksınlar.'' cevabını verdi