BIST 9.722
DOLAR 32,58
EURO 34,93
ALTIN 2.430,79
HABER /  EKONOMİ

Söylemezin enflasyon iddiası

Ekonomide nele oluyor? Yazarımız Ufuk Söylemez'e göre yeni bir ekonomik anlayış gerekli.

Abone ol

İnternethaber'in önemli yazarlarından Ufuk Söylemez hükümetin ekonomi politikalarının iflas ettiğini söyledi. Enflasyonda çift haneli rakamlara ulaşılabileceğini iddia eden Söylemez, dalgalı kur çıpasının ülke gerçeklerine uymadığını belirtti. Söylemez, ekonominin nasıl düzlüğe çıkabileceğini Kanal B'de yayınlanan 'Sivil Toplum Konuşuyor' programında anlattı.

Taşıma su ile değirmen dönmez

Dalgalı kur çıpası uygun değildir. Bunu herkesle tartışmaya hazırım. Borçlanmayı artırmadan gerçekçi bir kur politikası izledik. Her şey iyiye gidiyor denildi. Taşıma suyu ile değirmen dönmez. Arz yanlısı ekonomi olacak. Vergi reformu yapıp kayıt dışıyı bitireceksiniz. İş yaratacaksınız. 1998'den bu yana Türkiye IMF ile yatıp kalkıyor. Ne dediysek onu yaptık. Kamu bankalarını öldür dedi öldürdük. Yatırım yapma dediler yapmadık. Bu ekonomi canlanlamıştır.

IMF ile borçlar daha da arttı

Bu büyüme bastırılmış ucuz kurla yapılan büyümedir. İki fon iki milyar dolar çıkardı ekonomi sallardı. IMF'le yapılan işbirliği ile borçlar katlanmıştır. Bu enflasyon bu haliyle düşmez. Büyük ihtimalle çift haneli enflasyon olacak inşallah olmaz. Sosyal Güvenlik Reformu aslında geçiştirmedir.

Yatırımcılar dikkatli olsun

Borsa indi borsa çıktı. Kumardan farksız hale geldi. Borsa Türkiye'nin yüzde 1'ni ilgilendiriyor. Yatırımcı ile borsa arasındaki orantısızlık büyük. Borsa ile oynamak kumarhane ile oynamaya benzemez. Yatırımcılar dikkatli olsun. Kişisel yatırımcının ilgisi azalıyor. Borsa hakim grup zaten yabancılar. 2004 yılında borsa hisselerinin yüzde 61'i yabancıların elindeydi.

Yunanistan'a banka satışı riskli

Yunanistan ile tarihi sorunlar çözülmeden zaten yetersiz kıt mali kaynaklarını Yunan bankalarına satmak tehlikeli. Ülkeyi düşünmek zorunda olan ülkeyi yönetenler ile kamu bürokrasisidir. Yunanistan niye fabrika kurmuyor da mali sermayeyi alıyor? Mali sermaye satışında belli bir oran belli bir kota konulmasından yanayım. Neden biz Yunanistan'da banka almıyor? Ben olsam bu satışı engellerdim