BIST 9.805
DOLAR 32,49
EURO 34,94
ALTIN 2.429,69
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Sosyal medyada patent savaşı

Facebook'tan patetnt atağı! Yahoo ile mahkemelik olan Facebook şimdi de IBM'den 750 patent satın aldı.

Abone ol

Bu ayın başlarında Yahoo ile patent kavgasına tutuşan ve davalık olan Facebook, IBM'den 750 patent satın alarak fikri haklar portföyüne önemli bir yatırım yaptı.

İlk olarak Bloomberg'ün bildirdiği habere göre, yüzlerce patent çeşitli teknolojilerden yarı iletken parçalara kadar geniş bir alanı kapsıyor. Facebook ve IBM, konu hakkında açıklama yapmadı. Yahoo, bu ayın başında Facebook'un kendisinden aldığı 10 patentin lisans ücretini ödemediği gerekçesiyle mahkemeye başvurmuştu. Yahoo, söz konusu patentlerin bazılarının Facebook'un internet reklamcılığı teknolojisini kapsadığını ifade etmişti.

Facebook, önemli iş ortaklarından Yahoo'nun mahkemeye gitmesi karşısında "hayal kırıklığı" yaşadığını" belirtmişti. Hukukçular ise iki şirketin sahip olduu patent sayısı arasındaki farkın Facebook'un aleyhine olabileceğine dikkkat çekmişti. Yahoo'nun 3 bin 300 patenti bulunurken, Facbook, en son patent alımı öncesinde sadece 160 patente sahipti. IBM'den alınan patentlerle, şirletin toplam patent sayısı 910'a çıktı.

PATENT YATIRIMLARI ARTTI

Dünyanın en büyük sosyal ağının IBM'den aldığı patentler için ne kadar ödeme yaptığı bilinmiyor. Analistler, Facebook'un rekabetçi gücünü artırmak için kısa zamanda patent porföyünü artırmayı amaçladığını belirtiyor. Facebook'un rakiplerinden Google,geçtiğimiz yaz cep telefonu üreticisi Motorola'yı almış ve 12,5 milyar dolarlık satın alımda ABD merkezli şirketin sahip olduğu patentlerin önemli rol oynadığını belirtmişti.

100 milyar dolar gelir elde etmeyi planladığı halka arza hazırlanan Facebook'un IBM hamlesi öncesinde, Nortel Networks şirketi Apple'ın başını çektiği bir konsorsiyuma yaklaşık altı bin patent satmıştı. Apple ve iş ortakları patentler için 4,5 milyar dolar ödedi.Facebook, 31 Aralık itibariyle ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na 56 patent ve 503 uygulama kaydettirmişti.