BIST 8.739
DOLAR 32,34
EURO 35,11
ALTIN 2.236,02
HABER /  GÜNCEL

Sosyal medyada gündem olan tez için komisyon kuruldu!

Erzincan Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı alanında, Meriç Aybar tarafından yazılan bir 'bilimsel tez', sosyal medyanın gündemine oturdu.

Abone ol

Erzincan Üniversitesi'nde kabul edilen bir doktora tezi büyük tartışma yarattı. Tezin sadece 'indeks' şeklinde hazırlanması, yararlanılan kaynaklardan bilgilerin dahi aktarılmayıp sadece sayfa numaralarının verilmesi özellikle sosyal medyada geniş yankı uyandırdı. Tartışmalar üzerine YÖK bir açıklama yayınladı. Konuyla ilgili Atatürk Üniversitesi'nden gelen açıklamada komisyon kurulduğu bilgisi verildi.

“19.yy’da Osmanlıyı ziyaret eden yabancı yazarların eserlerinde Osmanlı halk hayatının derlenmesi” başlığını taşıyan tezin içeriğini görenler ise şaşkınlığını gizleyemedi. Daha önce yazılmış kitaplardan alınan bölümlerin aynen kullanıldığı tezde ayrıca bilgiler verilmek yerine sadece o bilgilerin hangi kitabın hangi sayfasında yer aldığı yazıldı. 

YÖK kamuoyunda tartışma yaratan tezle ilgili bir açıklama yayınladı. Yükseköğretim Kurulunca yapılan açıklamada, bir üniversite tarafından kabul edilen doktora tezinin YÖK tarafından onaylandığına dair çeşitli medya organlarında çıkan haber ve paylaşımlara ilişkin açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğu aktarıldı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Öncelikle bilinmesini isteriz ki YÖK, kurulduğundan bugüne kadar üniversitelerimizde yapılan hiçbir tezin akademik incelemesini yapmamış, kabul veya reddi sürecine müdahil olmamıştır. Bu kapsamdaki bütün işlemler, akademik özgürlük ve ilgili mevzuat çerçevesinde sadece tezin sunulduğu üniversitelerin ilgili enstitülerince oluşturulan jüriler tarafından yapılmaktadır. Yükseköğretim Kurulu olarak, bilim dünyamızın tezlere erişimini kolaylaştırmak için tek bir merkezde toplayıp akademik camiamıza sunarken, her yönüyle üniversitelerimizin ilgili komisyon ve kurullarınca kabul edilmiş olan bu tezlerin içeriğine yönelik yeni bir inceleme yapılmamaktadır."

Kamuoyuna mal olan konuya ilişkin gerekli incelemenin ilgili üniversite tarafından yapılacağından emin olunduğu, bu tür haberlerin bilgi eksikliğinden kaynaklandığının düşünüldüğü kaydedildi.

ÜNİVERSİTE KOMİSYON KURDU

Erzincan Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı alanında, Meriç Aybar tarafından fihrist şeklinde yazılan ve sosyal medyanın gündemine oturan ’bilimsel tez’ ile ilgili Atatürk Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Üniversitemizde 2015 yılında yapılan bir doktora tezi ile ilgili basın ve sosyal medyada yer alan haber ve yorumlara istinaden konunun incelenmesi amacıyla bir komisyon kurularak gerekli işlemler başlatılmıştır. Süreç rektörlüğümüz tarafından titizlikle takip edilmektedir. Kamuoyuna duyurulur."

Söz konusu tezden bazı bölümler şöyle: