BIST 9.543
DOLAR 32,50
EURO 34,81
ALTIN 2.486,48
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Sorumluların hepsi Türk!

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Basın Kulübü programında Erhan Çelik'in sorularını yanıtladı.

Abone ol

Reyhanlı'da 51 kişinin ölümüne yol açan patlamalarda şu ana dek tutuklananların hepsinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu kaydeden Atalay, "Sorumlular Suriyeli değil, sığınmacılar da değil. Şu ana kadar tutuklananların hepsi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve Hataylı. Birtakım irtibatları tespit edilmiş, Suriye'ye sık gidip gelen kişiler" dedi. Atalay, saldırıyla ilgili aranan kişilerin de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu söyledi.

Mobese kameralarının saldırı esnasında aktif olduğunu ve görüntülerin bulunduğunu kaydeden Atalay, olayda rol herkesin açıklanacağını söyledi.

Reyhanlı İlçe Emniyet Müdürü'nün görevden alınması ile ilgili soruya yanıt veren Atalay, "Tedbiren ya da soruşturmanın daha iyi yürümesi için bu tür idari tedbirler alınır. İhmal varsa soruşturulur" dedi.

Atalay, patlamanın ardından Suriyeli sığınmacıların linç edildiği iddiasını yalanlayarak, "Böyle bir iddiayı hiçbir veri olmadan ortaya atmak yanlış. Hataylı olan Adalet Bakanımız, İçişleri Bakanımız Sağlık Bakanımız, bütün güvenlik bürokrasi ile oradaydık. Çalışmaları bizzzat yerinde götürdük. İlk anda Suriyelilere tepkiler oldu. Ama arabaların taşlanması şeklinde. Şahıslara yönelik bir saldırı söz konusu değil" şeklinde konuştu.

Ölü sayısının açıklanandan daha fazla olduğu iddialarını kesin bir dille reddeden Atalay, saldırıları, "Esad'a destek için yapılmış bir olaydır. Bunun ismini böyle koymak gerekir" şeklinde değerlendirdi.

SORUŞTURMANIN SELAMETİ İÇİN

Atalay, Reyhanlı için getirilen yayın yasağı ile ilgili kararın soruşturmanın selameti için alındığını belirterek, "Sosyal medyada çok fazla spekülatif haber üretildi, bunlar ana medyaya da taşındı. Buna karşı bir önlem aldık" şeklinde konuştu.

Suriye konusunda Erdoğan'ın Obama ile görüştüğü tarih olan 16 Mayıs'ı işaret eden Atalay, "16 Mayıs öncesi ve sonrası çok farklı olacak. Bu görüşme sonrası uluslararası camianın daha atak tavırlar takınacağını bekleyebiliriz. BM'nin daha aktif olmasını istiyoruz. Farklı bakan Rusya ve Çin ile de görüşmeler olacak. Artık Esadlı bir Suriye olamaz. Bu Rusya'ya da analatılacak" diye konuştu.

DEŞİFRE EDENİ DEŞİFRE ETTİK

Çözüm sürecinin aslında AK Parti'nin kuruluşuyla başladığını belirten Atalay, Kürt kökenli vatandaşlarının haklarının iade edildiğini söyledi.

İmralı ile görüşmeleri istihbarat birimlerinin yürüttüğünü kaydeden Atalay, "Hükümet olarak hiçbir görüşmede bulunmadık. Siyaseti nasıl devreye soktuk? BDP'yi bu sürecin siyasi kesimi olarak devreye soktuk. BDP o görüşmeleri yaptı. Onunla da şu mesajı verdik. Terör olmasın ama siyaset kurumu her şeyi çözsün. BDP de orada rol almış oldu" dedi.

Atalay, sızan Oslo görüşmeleri ile ilgili olarak da "Biz deşifre etmedik, deşifre edeni deşifre ettik" dedi.

Devletin kaybettiği güveni yeniden kazandığını belirten Atalay, "Bugün Türkiye'de atılan adımlar hesaplaşmanın sonucu. Devlet vatandaşın güvenini kazanmak için uğraşıyor" dedi.

MUHALEFETE ADETA YALVARDIK

Çözüm süreciyle ilgili muhalefetin tavrını eleştiren Atalay, "Ne ana muhalefetle ne de kamuoyu ile paylaşmadığımız hiçbir şey yok. Mümkün olduğunca süreci şeffaf yürütme kararlılığı içindeyiz. Ana muhalefete adete yalvardık, randevu istedik. Teklif ettik, birlikte çalışalım dedik. Şimdi bizi niye suçluyorlar onu anlamıyorum" dedi.

GURUR DUYUYORUM

Erdoğan'ın ABD ziyaretini de değerlendiren Atalay, "Gurur duyuyorum. Türkiyenin konumuna uygun bir karşılama, ağırlama ile bu seyahatin değerlendirildiği bir tablo var ortada. Buradaki görüşmeler, konuşmalar hepsi çok önemli. Türkiye büyük bir ülke. Gelecekte ilk 10 ülke içinde yerini alacak bir ülke. Ekonomi boyutu çok fazla ağırlık kazandı, bunun sonuçlarını göreceğiz" diye konuştu.

BAŞKANLIK OLMAZSA OLMAZ DEĞİL

Başkanlık sisteminin "olmazsa olmaz"ları olmadığını belirten Atalay, "Başkanlık sistemi nedeniyle anayasa yapılamıyorsa biz bundan vazgeçeriz. Başbakanımız bugün de ABD'deki konferansta açıkladı. Meclis Başkanımız da değerlendirir, daha fazla oyalanmayız" dedi.

Anayasa ile ilgili B ve C planlarının da olduğunu belirten Atalay, "Uzlaşma komisyonu çalışmalarını sürdürürken bu planları deklare etmek doğru değil" dedi.