BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  EKONOMİ

Enerji Bakanı Fatih Dönmez'den zam açıklaması Yılbaşına kadar

Canlı yayında konuşan Enerji ve Tabi Kaynakları Bakanı Fatih Dönmez, elektrik ve doğal gaza zam yapılıp yapılmayacağını açıkladı. Doların düşüşte olduğunu belirten Dönmez "Yılbaşında maliyet düşerde elektrik ve doğalgaz fiyatında indirim olabilir" dedi.

Abone ol

Enerji ve Tabi Kaynakları Bakanı Fatih Dönmez, NTV canlı yayında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin elektrik ve doğal gaz sorunun olmadığını belirten Dönmez, doların düşüşe geçmesi ile fiyatlarda bir değişiklik olup olmacağı sorusuna şöyle cevap verdi:

"Elektrik ve doğalgazda arz güvenliği sorunu yok. Depolama kapasitesini artırdığımız için yüzer enerjiden de dolayı doğalgazda herhangi bir arz bir sıkıntımız yok. Ancak tasarruf ilkelerine uyulmalı. Cayır cayır kullanalım diye bir şey yok.

ZAM YOK İNDİRİM OLACAK
Yılbaşına kadar elektrik ve doğalgazda zam yok. Kurdaki düşüş maliyetleri olumlu etkiliyor. Yılbaşında maliyet düşerde elektrik ve doğalgaz fiyatında indirim olabilir. Piyasadaki fiyatlar maliyetlere yakın seviyelerde. Rekabet kurumu da bakıyor inceliyoruz. Doğalgaz fiyatlarını petrol fiyatları tetikliyor."

SONDAJ GEMİSİ FATİH'TEN İYİ HABER
Geçtiğimi ay Akdeniz'de petrol ve doğal gaz için yola çıkan ilk sondaj gemimiz Fatih'le ilgili bilgi veren Bakan Dönmez konuşmasına şöyle devam etti:

"Fatih gemimiz Akdeniz'de 3 bin 585 merete derinliğinde sondaj yaptı. Aksalık olmazsa 5 ay içinde sondaj tamamlacak. İnşallah petrol ve gaz rezervine rastlarız. Her açılan kuyudan petrol ve gaz çıkmıyor. 150 kuyu açıp sonuç alamayan ülkeler var. Erken havlu atacağımız bir alan değil imkanların sonunda kadar zorlayacağız. Varsa sondaj yapacağız bulana kadar. Planımız 5 bin 500 metre derinliğinde sondaj yapmak. Bizde heyecanla bekliyoruz. Mersin projesinde de sona yaklaştık. Oradan da ümitliyiz. Heyecanla bekliyoruz.

İRAN'A YAPTIRIMLAR
İran bizim sınır komşumuz. Doğalgaz ve petrolü oradan alıyoruz. İran ile 5-6 yıllık doğalgaz kontratımız var.

TÜPRAŞ ham petrol ithal ediyor. Türkiye'nin yüzde 25'lerde bir muafiyet durumu söz konusu. ABD yönetimi 6 ay sonunda tekrar bir durum değerlendirmesi yapıp karar verecek.

ÇİPRAS'A CEVAP
Kimsenin kaynağında gözümüz yok, bize müdahale edilmesin. Sayın Çipras'ın açıklaması için ise şunu söyleyeyim, oldu bittiye getirilmesin. Gerilimin yükselmesini istemiyoruz. Kendi alanımızda çalışmaya devam edeceğiz. Kıbrıs Rum kesiminde itilaflı bir durum var. Türkiye ve KKTC'nin haklarını sonuna kadar savunacağız.