BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.508,76
HABER /  EKONOMİ

Son zamların sorumlusu kim?

Vatandaşı çileden çıkaran son zamların Maliye’nin kötü yönetiminden kaynaklandığına dair iddialar Maliye Bakanı’nı ve ekibini kızdırdı...

Abone ol

Maliye Bakanlığı’nın başta alkol ve akaryakıt olmak üzere vergi artışlarına gitmesine dönük tepkiler kabinede sıkıntı yarattı. Maliye Bakanlığı zamlarla ilgili eleştirilerin sadece kendi bakanlığına yönelmesine tepki gösterirken, bu kararın bir “hükümet kararı” olduğunu ve kabinedeki tüm bakanlar tarafından imzalandığını vurgulamaya başladı.

Maliye Bakanlığı kaynakları, özellikle de vatandaşın aleyhine olan bir vergi düzenlemesiyle ilgili Başbakan’ın onayı ve kararı olmadan adım atılamayacağını hatırlattı. Kaynaklar, kararın Başbakan’ın onayından geçtiğine dikkat çekti.

Vatan Gazetesi'nde Gülümhan Gülten'in haberine göre, bir Maliye Bakanlığı üst düzey bürokratı “Zamlarla ilgili Başbakan’a bilgi verildi. Bu konuda defalarca toplantı yapıldı. Hatta Başbakan bir paket hazırlandığını ve bunun orta ve üst gelir gruplarına etkisi olacağını kamuoyuna da söylemişti. Dolayısıyla karar detaylarıyla konuya hakim olan Başbakan’ın bilgisiyle ve onun kararıyla alınmıştır. Ayrıca kabinedeki tüm bakanların bu kararda imzası bulunuyor. Bu karar sadece Maliye Bakanlığı’na fatura edilemez” diye konuştu.

BÜTÇE HEDEFİNİ TUTTURAMAYACAĞIZ

Bir başka Maliye Bakanlığı yetkilisi, Bakan Mehmet Şimşek’in uzun süreden beri özellikle bazı icracı bakanlıkları, harcamalarını kısmadığı ve sürekli ödeneklerini aştığı gerekçesiyle eleştirdiğini söyledi. Maliye Bakanlığı’nın yılbaşından bu yana söz konusu bakanlıkları uyardığını, yazılar yazarak harcamalarıyla ilgili hassasiyet istediğini vurgulayan kaynaklar, “Şimdi sonucun sadece Maliye Bakanlığı’na ihale edilmesi doğru değil” şeklinde konuştu.

Maliye Bakanı Eylül ayı başında diğer bakanlıkların harcamalarını artırmasından yakınmış ve şöyle konuşmuştu:

2013 yılı bütçesi ve bütçe tedbirleri üzerinde çalışıyoruz. Yılbaşından bu yana bütün bakanlıkları yazıyla uyardık ve bu sene bütçenin durumunun iyi olmayacağını söyledik. Fakat birçok bakanlık bizi dinlemedi. Hâlâ bazı bakanlıkların yani bizimle görüşülmeden, tartışılmadan, kaynağı ortaya koymadan harcamayı genişletme söylemlerini duyuyoruz. Bütçe disiplininin korunmasına yönelik çaba gösteriyoruz. Bu sene bütçe hedeflerini tutturamayacağız.”

SORUMLU SADECE MALİYE BAKANLIĞI DEĞİL

Diğer bakanlıkların da söz konusu zamlardan dolayı sıkıntı yaşadığı, kararnamede imzası bulunan bazı bakanların ise bu imzayı “kerhen” attıklarını ifade ettikleri biliniyor. Buna göre zam kararının, vatandaşları olduğu kadar hükümet üyelerini de rahatsız ettiği, zamlara, bu ölçekte ihtiyaç duyulmasıyla ilgili Maliye Bakanlığı’nı sorumlu tuttukları belirtiliyor.

BAKAN ŞİMŞEK'TEN YALANLAMA

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Vatan Gazetesi'nin haberi için ''bu benim değil hükümetin zammı'' başlıklı haberi kınadığını belirterek, ''Gerçeği hiçbir şekilde yansıtmayan bu tarz haberlere karşı kamuoyunu daha dikkatli olmaya'' davet etti.