BIST 8.774
DOLAR 32,34
EURO 35,10
ALTIN 2.238,07
HABER /  SEÇİM

Son seçim anketleri sonuçları 7 Haziran tablosu

En son seçim anketlerine bakıldığında seçim sonuçlarını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'rehavetteler' dediği kesimin belirleyeceği ortaya çıkıyor...

Abone ol

2015 genel seçimlerine sayılı günler kala 4 araştırma şirketinin temsilcileri son anket sonuçlarını masaya yatırdı.

Konsensus, GENAR, ANDY-AR ve Denge araştırma şirketlerinin temsilcileri, elleridneki son anketlerin sonuçlarını Kanal7'de yayınlanan İskele Sancak programında masaya yatırdı. 4 ayrı araştırma şirktinin temsilcilerinin yaptığı değerlendirmeden çıkan ortak sonuca göre; 2015 genel seçimlerinin akıbetini AK Partili 'kararsızlar'  yani Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'rehavetteler' diye tarif ettiği kesim belirleyecek...

İşte o araştırma şirketlerinin ayrı ayrı sonuçları ve değerlendirmeleri:

Konsensus Araştırma Şirketi'nden Murat Sarı Ak Parti'nin de HDP'nin de sınırda olduğunu seçimin sonucunu yüzde 14'e ulaşan kararsız seçmenin belirleyeceğini söyledi. AK Parti'nin tek başına iktidar olmak için sınırda gezdiğini belirten Sarı, HDP barajı geçemezse "HDP'nın olası çıkaracağı 60 vekil AK Parti'ye kayacak ve koalisyon ihtimali tamamen ortadan kalkacak" dedi. Seçim aritmetiğine yönelik simülasyon da yaptıklarını söyleyen Sarı "Bu seçim için simülasyonla doğru rakamlara ulaşmak oldukça zor" diye konuştu.

2015-genel-secimleri-oy-sandigi.20150523095819.jpg 

KONSENSUS ANKETİ:

AK Parti: 43.9

CHP: 26.7

MHP: 15.8

HDP: 9.7Ü

Anket firmalarının baraja yakın olan bir partiyi dışarıda bırakarak meclis aritmetiği simülasyonu yapamayacağını söyleyen Sarı, "HDP barajı geçtiği takdirde AK Parti 277 milletvekili çıkaracak" dedi. 

Konsensus Milletvekili Simülasyonu:

AK Parti: 277

CHP 138

MHP: 75

HDP: 60

GENAR: TOPLUMLA BERABER TALEPLER DE DEĞİŞTİ

Genar Araştırma Şirketi'nden İhsan Aktaş, toplumla beraber taleplerin de değiştiğini söyleyen Aktaş, "Artık yol okul problem değil zaten yollar da yapıldı okullarda açıldı vatandaş artık ilk kez ben ne olacağım ne zaman emekli olacağım ne kadar maaş alacağım gibi sorularla ilgileniyor" diye konuştu.

"KOALİSYONLARI BİLMEYEN BİR NESİL OY KULLANACAK"

Genç seçmenin koalisyon yaşamadığını söyleyen Aktaş, "13 yıllık bir iktidarla büyümüş nesil, ilk kez oy kullanacak. Bunlar koalisyonun arızalarını görmediği için bu riske oynayabilir" tespitinde bulundu.

GENAR ANKETİ:

AK Parti: 44.6

CHP: 25.8

MHP: 15.7

HDP: 9.5

Koalisyon yelpazesinin geniş olmadığı için sağlıklı bir sonuç çıkma ihtimalinin düşük olduğunu söyleyen Aktaş "AK Parti tek başına iktidar olamazsa dillendirilen koalisyonda hdp ile mhp nasıl yanyana duracak tamamen tabanları zıt iki parti böyle bir koalisyon olursa seçmenleri iki partiyi de yok eder" dedi.

Ekonomik rakamların bile koalisyon ihtimalini negatif aldığını söyleyen aktaş "Kararsızlar zamanla AK Parti'ye kayacak, AK Parti seçmeninin seçime katılım oranı ve yüzde 14'e varan kararsızların tutumu seçimin sonucunu belirleyecek" dedi.

ak-parti-adaylari-listesi-hdp-adaylari-listesi.20150523095858.jpg 
ANDY AR: MUHALEFET İYİ ASILIYOR SEÇİME...

Andy-Ar Araştırma şirketinden Faruk Acar ise AK Parti oylarında gözüken 5 puanlık düşüş için baz alınması gerekenin, 30 Mart Yerel Seçimleri özellikle de belediye meclisi oy oranı olan yüzde 43.4 olduğunu söyledi. Acar "AK parti ilk kez ekonomik vaatler konusunda geri de kaldı ve CHP' yi takip etti. Saldırgan ve Gündem belirleyen politikalardan savunmaya çekilen ve cevap veren bir konuma düştü" dedi.

"ERDOĞAN'IN REHAVET VAR AÇIKLAMASI ÖNEMLİ"

Erdoğan'ın katıldığı bir canlı yayında söylediği "Anadolu'da bir sessizlik var, bir rehavet var, parti teşkilatlarında da bir rehavet var, partililer bunu çözemiyoruz dedi" açıklamasının önemli olduğunu söyleyen Acar, "Erdoğan'ın rehavet var açıklaması önemli. Kararsızları ve rehavete kapılanları sandığa yönlendirme çabası bu. Özellikle AK Parti'nin yüksek oy aldığı İç Anadolu'da bu rehavet daha fazla. AK Partililer rahatız dememeli, muhalefet iyi asılıyor seçime" dedi.

ANDY-AR ANKETİ:

AK Parti: 43.7

CHP: 23.7

MHP: 17.6

HDP: 10.4

"HDP'DEN CHP'YE GEÇİŞ AZALDI"

Oy oranlarında 30 Mart'ı baz almak gerektiğini söyleyen Acar, HDP'den CHP'ye geçiş azaldı son günlerde AK Parti ve CHP'de bir toparlanma var. Yüzde 15'e yakın kararsızlarda azalma var ham oylar yükseldi" dedi.

AK Parti'deki toparlanmada Erdoğan'ın sahaya inmesinin etkili olduğunu söyleyen Acar, "Seçime AK Parti seçmeni açısından anlam kazandırdı. Son 10 gündeki bu yüzde 1'e yakın toparlanmayı buna bağlıyorum" diye konuştu.

DENGE: EKONOMİK RİSK ALGISI DA BEKLENTİLER DE YÜKSELDİ

Genel seçimlerde konjonktürel dalgalanmanın fazla olduğunu söyleyen Denge Araştırma Şirketi'nden Hasan Basri Yıldız da "Seçmenin risk algısı yükseldi, artık risk alabilirim diye düşünenler var. Önceden seçmen sonucu görebiliyordu. Şimdi bu durum söz konusu değil. Ekonomik risk algısı da beklentiler de yükseldi" dedi.

ak-parti-logo.20150523095927.jpg

"AK PARTİ'DE TOPARLANMA VAR"

AK Parti'nin tek başına iktidar olması için yüzde 45 Oyun altına inmemesi gerektiğini söyleyen Yıldız, "Mayıs ayıyla beraber AK Parti'de bir toparlanma var. HDP'de ise yüzde 12'lere kadar çıkan oylarında hızlı bir düşüş var. Bu normal, çünkü Türkiye'de seçim zamanı yaklaştıkça seçmenler büyük partilerin etrafında konumlanmaya başlar" dedi.

DENGE'NİN SEÇİM ANKETİ:

AK Parti: 45.6

CHP: 26.5

MHP: 14.7

HDP: 9.5

Seçimin sonucunu sağ seçmenin belirleyeceğini söyleyen yıldız "Yüzde 45'in altı her zaman tehlikeli, 280 vekil ve aşağısı tek başına iktidarı zorluyor. AK Pari'nin tek başına iktidar olup olmamasını HDP'nin barajı geçip geçmemesine odaklamak yanlış. AK Parti'nin iktidarı kendi oyuna kendi seçmenine bağlı" dedi.

"YÜZDE 20, KOALİSYON YERİNE İSTİKRAR DİYECEK"

Seçmenlerin yüzde 80'nin oylarının belli olduğunu söyleyen Yıldız şu tespitlerde bulundu: "Yüzde 80 kararını değiştirmez geriye kalan yüzde 20 seçimin sonucunu belirleyecek. Bu seçmen ideolojik değil, yarınına ilişkin tercihte bulunacak. Piyasa ve ekonomik şartlar bunu belirleyecek. AK Parti iktidarıyla gelen bazı kazanımlar var bunları terk etmek istemeyeceklerdir. Seçim yaklaştıkça risk algısı büyüyüp koalisyonu tehdit olarak değerlendireceklerdir. AK Parti'ye ders verelim derken iktidardan indirecekeler, seçmenin elinin ayarı yoktur."

"SEÇMEN HALA TEK PARTİ İKTİDARI İSTİYOR"

7 haziran'da sonucu belirleyecek kararsızlar için "Nasıl bir ekonomik tablo" sorusunun önemli olduğunu vurgulayan Yıldız, "Şu anda istikrardan yana mı yoksa koalisyondan yana mı tavır alacakları belirgin değil. Belli olması için ekonomik tablonun netleşmesi lazım" değerlendirmesinde bulundu. Yıldız, araştırmalarına göre, seçmenin yüzde 68.5'i tek parti iktidarı istiyor.

dp-logo.20150523095947.jpg 

"HDP AĞIRLIK OLARAK CHP'DEN OY ALIYOR"

Yıldız HDP'nin durumunu da şöyle değerlendirdi: "HDP ağırlık olarak CHP'den oy alıyor. HDP'nin çıkış yaptığı dönemde, CHP seçim vaatleriyle rüzgâr yakaladı. HDP'nin oyları da ciddi şekilde düştü. Demirtaş, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 9,8'i gördü. Erdoğan yüzde 52 oy aldı. Yani 9,8'in içinde AK Parti oyları yoktu. AK Parti'nin oyları MHP'ye, SP'ye ve diğer partilere gidiyor. HDP'nin aldığı yüzde 9.8'in ağırlıklı olarak CHP'den gitti. Çatı adaya (Ekmeleddin İhsanoğlu) tepki oylarıydı."

kmeleddin-ihsanoglu.20150523100018.jpeg