BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.308,50
HABER /  SEÇİM

Son seçim anketi ORC'den bomba yorum

Son seçim anketi ORC'den geldi. ORC en son seçim anketi sonucuna göre CHP oyları yön değiştirdi. Anket sonuçlarına göre AK Parti kılpayı farkla tek başına iktidar oluyor.

Abone ol

1 Kasım erken seçimleri için son 5 gün kala ORC'den yeni anket sonucu geldi.

AK Parti'nin yüzde 43.3 oy oranıyla kıl payı tek başına iktidarı yakaladığı anket sonuçlarını yorumlayan ORC Araştırma sahibi Mehmet Murat Pösteki'ye göre Ankara patlaması CHP'nin oy oranını düşürdü. 

21-24 Ekim tarihleri arasında 34 ilde 2650 kişiyle yapılan seçim anketi sonucuna göre, AK Parti yüzde 43.3 oy oranıyla birinci parti durumunda.

Ankete katılanlara "1 Kasım'da oy vermeyi düşündüğünüz parti hangisidir?" sorusu soruldu. 

Ankette partilerin oy oranları şöyle çıktı:

AK Parti: 43.3

CHP:27.4

MHP:14

HDP:12.2

son seçim anketi sonucu orc bomba yorum

Ajanshaber'e konuşan en son anket sonucunu değerlendiren ORC Araştırma'nın sahibi Mehmet Murat Pösteki, şunları söyledi:

1 KASIM SEÇİMLERİ DURUM ÇOK FARKLI

"7 Haziran’dan bu yana çok sayıda araştırma yaptık. Araştırmalarda halkın bu tablodan memnun olmadığını ve tek başına iktidarın bu ülke için olmazsa olmaz kanaatte olduğunu tespit ettik. 7 Haziran seçimleri öncesinde siyasette konuşulan tek konu HDP’nin barajı aşıp aşamayacağıydı. Siyaset tamamen bu doğrultuda şekillenmişti. 1 Kasım’da ise durum çok farklı. Şu an konuşulan tek konu AK Parti’nin tek başına iktidara gelip gelemeyeceği.

SEÇİM SONUÇLARI AK PARTİ MİLLETVEKİLİ SAYISI...

Gelinen noktada HDP’nin barajı aştığı durumda da AK Parti’nin tek başına iktidar olabileceği,  iktidara ramak kaldığı halk tarafından görüldü. Dün yayınladığımız araştırmada şu anda AK Parti’nin 271 ile 275 arasında bir milletvekili sayısının olduğu görülmekte.  AK Parti’nin şu anda Şanlıurfa, Bursa, Samsun, Van, Mersin, Gaziantep, Erzurum, Mardin, Adana ve Diyarbakır’da çok küçük oylarla son milletvekillerini kazanacak durumda olduğunu söyleyebiliriz.

1 OY TÜM SEÇİM SONUÇLARINI DEĞİŞTİREBİLİR

Son 5 günde AK Parti’nin fazladan alacağı 1 oy, 276 veya daha fazlasını elde ederek ülkenin yeniden tek başına iktidarla idare edilmesi anlamına gelebilir. 7 Haziran’da sandığa gitmeyen AK Parti seçmenleri vardı, şu anda bu seçmenlerin yarıya yakını oy kullanacağını ve AK Parti’ye oy vereceğini belirtiyor. Gitmeyen diğer kısmın da gideceğini düşünüyorum.

VATANDAŞ TEK BAŞINA İKTİDAR MI KOALİSYON MU İSTİYOR?

Türkiye’nin yüzde 60’ı ülkenin tek başına iktidarla yönetilmesinin faydalı olacağı görüşünde.  Aynı  yüzde 60’lık seçmenin yüzde 95’i de AK Parti’nin sandıktan birinci parti olarak çıkacağını belirtiyor. Bundan kimsenin şüphesi yok. AK Parti’den başka tek başına iktidara gelebilecek bir parti yok. AK Partisiz bir hükümet modeli de mümkün değil. HDP’nin baraj altında kalma ihtimali de yok. CHP ve MHP’nin birinci parti olma ihtimali de yok.  Halk bu gerçekleri göz önünde bulundurarak 1 Kasım’da sandığa gidecek ve nasıl bir ülke arzu ediyorsa ona göre tercihini yapacaktır. Gerek iktidar gerekse muhalefet seçmenin verdiği karara saygı göstermek zorundadır.

ANKARA PATLAMASI CHP OYLARINI DÜŞÜRDÜ

CHP 7 Haziran’dan bu yana yapıcı, toparlayıcı bir tablo ortaya koyarak seçmeninin bünyesine geri döndürmeyi başardı. Şu an 27,4 olan oyu 10 Ekim’de Ankara’da gerçekleşen bombalı saldırı olmasaydı 29 civarında olacaktı. Bu 1,5 puanlık kayıp HDP’ye döndü. CHP’nin oy potansiyeli toplamda yüzde 33 civarındadır. Maksimum alabileceği oy budur. Bu oyu alabildiği takdirde HDP’yi ve MHP’yi de baraj altında bırakacaktır. Tabii şu anda bu pek mümkün görünmüyor. Kılıçdaroğlu’nun söylediği ‘Türkiye’nin yüzde 52’si CHP’ye oy verebilirim diyor’ ifadeleri gerçekçi değil. Fakat CHP’nin ve tüm muhalefetin yüzde 52’nin ne anlam ifade ettiğini, nasıl ulaşılamaz bir rakam olduğunu anlamaları açısından çok önemlidir. Halkın yüzde 52’sinin oyu ile Cumhurbaşkanı olan sayın Erdoğan’a karşı muhalefetin tutumunu yeniden gözden geçirebileceğini ve saygı duyacağını düşünüyorum.

En çok da yüzde 52 oy alan Cumhurbaşkanı’nın karşısında aday olup yüzde 9 oy alan Demirtaş’ın halka saygı duymayı öğrenmesi gerekmektedir. Halkın ilk turda seçtiği Cumhurbaşkanı’na saygısızlık, halka saygısızlıktır.

1 KASIM SEÇİM SONUÇLARI EN KRİTİK İLLER

AK Parti iktidarın sınırında. 1 oy AK Parti için tek başına iktidar anlamına geliyor. En çok düşüş yaşayan parti MHP’dir ve daha da düşebilir. HDP’nin herhangi bir baraj sıkıntısı görünmüyor. Bu kritik illerde ve daha önce kaçırdığı ufak iller de bu seçimde önem kazanıyor. Bu seçimde illerde alınacak oyların önemi üst düzeyde. Şu anda tek başına iktidar sınırda. AK Parti açısından işler kötü değil, iyiye gidiyor."