BIST 8.976
DOLAR 32,33
EURO 35,03
ALTIN 2.284,14
HABER /  POLİTİKA

Son seçim anketi gençlerin oyu kime oy oranları şaşırttı

Yeni Şafak gazetesi yazarı Kemal Öztürk, bu hafta içinde açıklanan son seçim anketinde gençlerin kime oy vereceği sorusuna verilen cevapları köşesinde değerlendirdi.

Abone ol

Seçme ve seçilme yaşı 18’e indi, 24 Haziran seçimlerinde gençler kritik hale geldi. Bu seçimde 10 milyon 200 bin genç oy kullanacak. Toplan 57 milyon seçmenden, neredeyse 5 kişiden biri 18-27 yaş arasında. Seçimde tüm dengeleri etkileyecek kesim olan gençler kime oy verecek? Merak edilen sorunun yanıtını Yeni Şafak yazarı Kemal Öztürk bugünkü köşesinde verdi.

GENÇLER ARASINDA AK PARTİ BİRİNCİ
"Şimdi sandıkta oy kullanacaklar. Ayrıca 18 yaşında parlamentoya girecek akranları da var. 10 milyon genç nasıl hareket edecek göreceğiz. Ancak bir kamuoyu araştırma şirketinin bu hafta yaptığı anket içinde benim için ayrıca bir çalışma yapmasını rica ettim.
Ankette 18-24 yaş aralığında gençlerin partilere dağılımını yaptılar. Partiye orta yaş grubunun verdiği oyla, gençlerin oyları arasında uyumsuzluk var. Tablo şöyle:

Parlamento seçimlerinde kime oy vereceksiniz?

PARTİLER GENEL OY GENÇ SEÇMEN (18-24 YAŞ)
AK PARTİ 45 39
CHP 23 19
İYİ PARTİ 12 13.5
HDP 11 18
MHP 7 9
SP 2 3


Görüldüğü gibi gençler arasında da AK Parti birinci parti. Ancak HDP, İYİ Parti, MHP ve SP’de orta yaş grubuna oranla daha çok genç seçmen var. Özellikle HDP’deki fark çok dikkat çekici. Araştırma şirketinin analizine göre gençler genelde uçtaki partileri tercih ediyor. Bu tercih her seçimde artıyor.

AK Parti burada da bir istisna oluşturup birinci parti olmuş. Yine analizler göre gençler arasında en büyük sorun sandığa gitmeme durumu. Bunun önüne geçmek için partilerin özel çalışma yapması gerekiyor."

Kemal Öztürk'ün yazısının tamamı