BIST 8.717
DOLAR 32,34
EURO 35,10
ALTIN 2.240,38
HABER /  SEÇİM  /  ANKET

Son referandum anket sonuçları ANAR açıkladı

En son referandum anket sonuçları ANAR'dan geldi. Abdulkadir Selvi son anket sonuçlarını köşesinde paylaştı.

Abone ol

En son referandum anket sonuçlarını ANAR duyurdu. 16 Nisan'a 4 gün kala açıklanan son ankete göre yüzde 52-48 "evet" önde.

ANAR Genel Müdürü Uslu, merakla beklenen sonuçları Twitter sayfasından paylaştı. Mart ayında yapılan ankete göre "evet" oranı yüzde iki artış gösterdi.

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, araştırma şirketi ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu ile konuştu, raporlaması dün biten anket sonuçlarını bugünkü yazısında yorumladı:

İBRE 'EVET'E DÖNDÜ

"16 Nisan’a 4 gün kala ANAR’ın anketi çıktı. Evetler önde. ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu ile konuştum. “Referandum kampanyası başladığında evet ve hayır oyları eşitti. Ancak kampanya sürecinin evetlere yaradığı, hayır oylarının ise gerilediği ortaya çıktı” dedi.

İbrahim Uslu, “Kampanya süreci evete yaradı” diye değerlendiriyor. Başta Hollanda ve Almanya olmak üzere AB’deki Erdoğan düşmanlığı ve CHP’lilerin denize dökmeye kadar varan kampanya yanlışları etkili oldu. İbre döndü.

Uzun süre evet ve hayır oyları bıçak sırtı yorumunu bu verilere dayalı olarak yapmıştık. Çıkan bu sonuçtan sonra Ahmet Hakan’ın “Evet mi, hayır mı?” diye soranlara, “Bıçak sırtı” diyerek kendini kurtarma imkânı ortadan kalktı.

Şaşa şaka... Bakmayın benim böyle dediğime, sandık açılana kadar ihtiyatlı olmak lazım. İbrahim Uslu’nun iki uyarısı oldu.

1- Yurtdışı oyları.
2- Utangaç seçmen etkisi.

Yurtdışı oylarında yüzde 16.2 oranında bir atış var. AK Parti, yurtdışından 1-1.5 puan bekliyor. ANAR’ın verilerine eklendiğinde 53-47 dengesi olabilir.

"UTANGAÇ" SEÇMEN UYARISI

Utangaç oyu ise İngiltere’deki Brexit oylaması ve Trump’ın seçiminde gördük. Kamuoyu araştırma şirketleri ters köşe olmuştu. İbrahim Uslu, “Eğer utangaç seçmen sayısı yüksekse sonuçlar tahminimizi bozabilir ya da etkisiz çıkabilir” dedi.

Fırından çıkan ekmek gibi ANAR’ın dün öğle saatlerinde raporlaması biten araştırmasını sıcağı sıcağına paylaşmak istedim.