BIST 9.645
DOLAR 32,54
EURO 34,88
ALTIN 2.431,68
HABER /  SEÇİM

Son hafta oy oranlarında bir değişiklik oldu mu?

Genel Seçimlere 3 gün kaldı. Son açıklanan oy oranlarının üzerinden bir hafta geçti, peki son hafta bir değişim gözlendi mi?

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA

Türkiye seçime kilitlendi. Son üç gün. Türkiye'nin ciddi araştırma firmalarından, son 5 seçimi bilen Andy-Ar son seçim sonucu tahminlerini 25 Mayıs'ta açıklamıştı.

Andy-Ar'ın 25 Mayıs'ta açıkladığı rakamlar şöyleydi:

AK PARTİ yüzde 41.9
CHP yüzde 25.8
MHP yüzde 16.0
HDP yüzde 10.7
SP-MİLLİ İTTİFAK yüzde 3.2

Peki son hafta oy oranlarında bir değişiklik oldu mu?

Andy-Ar'ın sahibi Faruk Acar'la konuştuk, işte Faruk Acar'ın izlenimleri:

DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK

Son hafta oy oranlarında bir değişim olup olmadığına dair bir son kontrol yaptık ama değişen hiçbir şey olmadığını gördük, artık rakamlar oturmuş durumda. Son araştırmamızda kararsızlar da yüzde 5'in altına düştü, dolayısıyla oradaki maksimum değerler de, yurtdışından gelen oylar da bizim hata sınırlarımız içerisinde. O oyların Türkiye geneline yansıması yüzde 2 gibi bir sonuç oluyor, bizim de hata payımız yüzde 2 gibi olduğu için sonuçların da bu şekilde olduğunu yorumladık.

HATA PAYIMIZIN ÜZERİNDE BİR DEĞİŞİM BEKLEMİYORUZ

Biz son rakamlarımızı seçime 10 gün kala açıklamıştık. Bu rakamların değişmesinin son 5-6 gün içinde değişmesi mümkün olabilir demiştik. Ama bugün itibariyle yaptığımız değerlendirmelere de bakıldığında aslında liderler de partiler de çok farklı bir şey söylemiyor, seçmenler de kararını verdi ve bu kararlarının süreceği kanaatinde. Biz de olağanüstü bir gelişme olmadığı için hata payımızın üzerinde bir değişim beklemiyoruz.

KAMPANYA BAŞLANGIÇ DÖNEMİYLE BUGÜN ARASINDA FARK YOK

Seçim nasıl geçti, aslında asıl mesele bu. Kampanya başlangıç dönemiyle bugün arasında aslında çok da büyük bir değişim olmadı. Zaten daha önceki tecrübelerimizden, araştırmalar kampanyaların oy oranlarını maksimum yüzde 5 dolayında etkileyeceğini gösteriyordu, bugün itibariyle gördük ki aslında seçimin başlangıç gününden bugüne kampanyaların etkisi hakikaten yüzde 5'ler dolayında kaldı.

İLK KEZ AK PARTİ ADINA BAŞARIDAN SÖZ EDEMİYORUZ 

Kararsızlar kararlı hale gelince oy oranları daha önce bizim dağıttığımız ölçüde kaldı. Genel bir fotoğrafa bakıldığında "şu parti başarılı olmuştur" diyebileceğimiz konumda bir parti yok. İlk kez AK Parti adına bunu söylemek mümkün değil ama baraj gibi bir sıkıntısı olduğunu bildiğimiz HDP'nin, herkesin merkezinde yer almış olması HDP'nin kampanyasını başarılı geçirdiğine dair bize bir cevap veriyor.

HDP'DE KARŞILIK BULAN BEYANNAME DEĞİL

HDP'nin açıkladığı beyannamesi, bildirgesi, kampanya teması çok karşılık bulan şeyler değil. Bugün sahaya çıkıp HDPliere "neler vaat edildi biliyor musunuz" diye sorulduğunda insanların hatırlayacağı bir kaç şey var. Bunlardan birincisi; "Seni Başkan yaptırmayacağız" söylemi, ikincisi, "Seni hala başkan yaptırmayacağız" söylemi, üçüncüsü de "bağlama çalması."

Selahattin Demirtaş adına karşılığını bulan iyi bir siyasi kariyer pozisyonunun oturduğunu söylemek de mümkün.

AK PARTİLİ KARARSIZ SEÇMEN ALTI AYDIR HOMURDANIYORDU 

Ama diğer partiler için bunu konuşabilmek çok mümkün değil. Herkes ayrı telden, ayrı havadan ama genel olarak ekonomi temalı bir kampanya dönemi yaşadı. Fakat etkisi de çok fazla olmadı. AK Partili olan kararsız seçmenlerin homurdanışı zaten altı aydır var olan bir durum, diğer partiler için oturan dengeler yine var olan bir durum.