BIST 9.457
DOLAR 32,60
EURO 34,81
ALTIN 2.495,58
HABER /  GÜNCEL

Son derece insani

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Başbakan Erdoğan’ın Ermeniler için yayımladığı taziye mesajının son derece insani o...

Abone ol

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Başbakan Erdoğan’ın Ermeniler için yayımladığı taziye mesajının son derece insani olduğunu ve siyasi bir beklentinin olmadığını söyledi.
Antalya’da düzenlenen Akdeniz Parlamenterler Asamblesi 3. Daimi Komite Toplantısı çıkışında basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklamanın insani olduğunun altını çizdi. Başbakanın 1915 yılında Osmanlının son döneminde yaşanan dramlara, farklı etnik ve dini gruplardan insanların tarafların Ermenilerin acı çektiğine vurgu yaptığını hatırlatan Çavuşoğlu "Sayın Başbakan özellikle tehcir döneminde hayatlarını kaybeden Ermeniler için de başsağlığı dilemiştir. Son derece insani duygularla yapılmış bir açıklamadır. Şunu tekrarlamıştır Sayın Başbakanımız: Biz daha önce Ermenistan’a bu olaylarla ilgili ortak bir komisyon kurma teklifi yapmıştık. Bu komisyona herkesin katılabileceğini, Türkiye’nin arşivlerini sonuna kadar açacağını ama diğer ülkelerin de komisyona belgeleri verebileceğini ve bu değerlendirmeler sonucunda yapılan çalışmalar sonucunda hangi sonuç çıkarsa çıksın Türkiye’nin kabul edeceğini söylemiştik. Daha önce belirtmiştik ama bu çağrımız sonuçsuz kaldı. Burada ortak yaşanan acılar ve dramlar var ve Sayın Başbakanımızın dediği gibi ateş düştüğü yeri yakar" dedi.

"TÜRKİYE HER ZAMAN GEÇMİŞİYLE YÜZLEŞEBİLEN BİR ÜLKEDİR"
Herkesin kendi acısını ön plana çıkarmaya çalıştığını ama insani konuların siyasete alet edilmemesi gerektiğini kaydeden Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, "Yıllardır bunu söylüyoruz. Ülkeler arasındaki köprüler kurulmasına da engel olunmamalıdır. Önemli olan yüzleşebilmek. Türkiye her zaman geçmişiyle yüzleşmiştir, varsa hataları bunu da kabul etkilemiştir. Burada her milletten insanın öldüğünü ve Ermenilerin de olduğunu Türkiye hiçbir zaman inkar etmemiştir. Dersim’den dolayı ilk özür dileyen Sayın Başbakanımız olmuştur ve burada da binlerce, on binlerce insanımız öldürülmüştür. Dolayısıyla bu tür gerçekleri kabul etmek lazım ama biri derse ki, ’Türkler soykırım yapmıştır’, biz bunu kabul etmeyiz. Bizim atalarımız hiçbir zaman soykırım yapmamıştır. Buna tevessül etmemiştir ama Osmanlı’nın son zamanlarında ülke topraklarında yaşayan bütün milletler acı çekmiştir, ölümü yaşamıştır. Önemli olan bugün bunu siyasi krize dönüştürmek değil, aksine bunun insanı boyutunu ön plana çıkararak hep birlikte bu acıları anabilmektir. Başbakanımız da dün bu olaylar sırasında ölenlerle ilgili başsağlığı dilemiştir. Gayet insani olarak verilmiş bir mesajdır" diye konuştu.

"DÜNYADAN OLUMLU TEPKİLER ALINDI"
AB ülkelerinden gelen tepkileri de değerlendiren Çavuşoğlu, AB’nin bu mesajdan memnuniyet duyduğunu dile getirdiğini söyleyerek, "Avrupa’daki birçok basın organına baktığımız zaman, Türkiye’nin böyle samimi bir mesaj vermesi herkes tarafından memnuniyetle karşılanmıştır. Dolayısıyla Amerika’dan, tüm Avrupa ülkelerinden, tüm dünyadan Başbakanımızın yaptığı başsağlığı açıklaması nedeniyle çok olumlu mesajlar geldi" dedi.

"9 DİLDE YAYIN SEBEBİ HESAP KİTAP BEKLENTİSİ DEĞİL"
Mesajın 9 dile çevrilmesiyle ilgili soruyu da cevaplandıran AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, bir beklenti içinde bunu yapmadıklarını belirterek, "Her şeyi hesap kitap için yapmak doğru değildir. İnsani konuda hesap kitap yapılmaz ama farklı dillerde mesajın doğru gidebilmesi için, tam orijinal şekilde gidebilmesi için farklı dillerde bu mesajın verilmesi önemlidir. O yüzden 9 farklı dilde mesaj verilmesi Türkiye’nin farklı bir beklenti içinde olduğu için 9 dilde mesaj verdiği anlamına gelmemelidir çünkü bizim son 12 yıldır görüşlerimizi bakışımızı biliyorsunuz. Bunu kamuoyuyla paylaşıyoruz ve bir beklenti içinde değiliz" ifadelerini kullandı.
(İHA)