BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.431,05
HABER /  GÜNCEL

Son dakika Musul haberi Kürtler mi giriyor?

Musul için son dakika bir davet var, Irak Savunma Bakanı Erbil'e gitti ve Peşmerge'yi Musul'a girmeye davet etti.

Abone ol

KOBANİ'ye peşmergenin gönderilmesinin ardından IŞİD'in elinde bulunun Musul için de son dakika bir talep geldi. Erbil'e giden Irak Savunma Bakanı Halid Ubeydi, Peşmerge'yi Musul'a girmeye davet etti.

Irak Savunma Bakanı Halid Ubeydi’nin Kuzey Irak Kürt bölgesine yaptığı ziyaretin sebebi ortaya çıktı. Kürt ajansların geçtiği haberlere göre Erbil'de temaslarda bulunan Irak Savunma Bakanı Ubeydi'nin, bakanlıklar arası toplantıda Musul’un kurtarılması için Peşmerge Bakanlığı’ndan yardım talep ettiği öğrenildi.

PEŞMERGE BAKANLIĞI AÇIKLADI

Toplantı ardından basın açıklaması düzenleyen Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yawer bakanlıklar arası ikili görüşmelerin olumlu geçtiğini ve karşılıklı fikir alış verişinin yapıldığını söyledi.

Yawer, Irak Savunma Bakanı’nın kendilerinden Musul’un kurtarılması için yapılacak operasyonda peşmergenin de yer alması konusunda yardım talebinde bulundukları belirtti. Yawer yardıma hazır olduklarını ancak ellerindeki cephane ve teçhizatın güçlendirilmesi konusunu Bakana ilettiğini söyledi.

Genel Sekreter Yawer bir saat süren görüşmede, kendilerinin de birkaç başlıkta Irak Savunma Bakanlığı’ndan talepleri olduğunu belirterek, “Bakan Ubeydi bu taleplerimizi Bağdat’ta görüşecekleri sözünü verdi” dedi.

Yawer, “Üzerinde önemle durduğumuz bir konu da operasyonların Bağdat ve Erbil’den ortak yürütülmesi ve ilerletilmesidir. Koalisyon güçlerince Irak geneli için gönderilen askeri malzemenin önce Bağdat’a getirilip sonra Kürdistan bölgesine ulaşması zaman kaybı yaratıyor. Yardımların doğrudan Erbil'e gelmesini talep ettik” dedi.

BARZANİ : MUSUL'DA GÖZÜMÜZ YOK

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani, Associated Press haber ajansına verdiği röportajda, Musul’u kurtarmak için Irak Merkezi Hükümeti’nden güç gönderilmesini istediklerini ancak bunun gerçekleşmediğini belirtti.

Peşmerge Güçleri’nin, Musul’un kurtarılmasına desteği olacağını söyleyen Barzani, Kürdistan Bölgesi’nin Musul’da gözü olmadığını da vurguladı.

Irak Ordusu, Haziran başında çatışmaya girmeden, Ninova vilayetinin merkezi Musul ve çevresini, askeri teçhizat ve mühimmatlarla IŞİD’e bırakmıştı.