BIST 9.547
DOLAR 32,50
EURO 34,80
ALTIN 2.488,92
HABER /  DÜNYA

Son dakika! Katalan lider Belçika'ya kaçtı!

Bağımsızlık ilanının ardından tutuklanma riski doğan Katalan Başbakan Carles Puigdemont'un, görevden alınan diğer Katalan yetkililerle birlikte Belçika'nın başkenti Brüksel'e gitti.

Abone ol

İSPANYA merkezi hükümetinin 'ayaklanma, isyana teşvik ve görevi kötüye kullanmaktan' soruşturma açtığı ve bağımsızlık ilanından sonra görevden aldığı Katalan lider Carles Puigdemont'un görevden alınan diğer Katalan yetkililerle birlikte Belçika'nın başkenti Brüksel'e gittiği açıklandı.

İspanyol yetkililer de Puigdemont ile diğer görevden alınan Kataln yetkililerin Brüksel'e gittiğini doğruladı. Katalan gazetesi La Vanguardia ise Puigdemont'un bugün bir açıklama yapacağını duyurdu.

Puigdemont cuma günü Katalonya'nın İspanya'dan bağımsızlığını ilan etmiş ardından Madrid tarafından alınan önlemler kapsamında Katalonya Özerk Başkanlığı görevinden alınmıştı.

KAYYUM HAZIRLIĞI BAŞLADI

İspanya merkezi hükümeti, geçen hafta bağımsızlık ilan eden Katalonya'nın özerkliğini elinden almasının ardından kamu kuruluşlarının idaresini devralma hazırlıklarına başladı. Cuma günü Madrid yönetimi Katalonya'nın artık özerk bir bölge olmadığını ilan etmiş, Katalan lider Carles Puigdemont'u da görevden aldığını duyurmuştu. Katalonya bölgesel idaresinin kontrolündeki yaklaşık 150 kurum ve kuruluşun yönetiminin kayyum atamalarıyla Madrid'e bağlanması bekleniyor.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

İspanya hükümetinin Katalonya'daki kurumlarda görev yapacak isimleri bugün ataması bekleniyor. Ancak Puigdemont ve başkan yardımcısı Oriol Junqueras, Madrid'den yapılacak atamaları tanımayacaklarını, kendilerini sadece Katalan halkının görevden alabileceğini söylüyor.

Katalonya'nın yerel polis gücü Mossos, yerel hükümet sarayı önüne ve bölgedeki meydana ilave güvenlik güçleri yerleştirmiş durumda. Mossos emniyet müdürü de geçtiğimiz hafta Madrid tarafından görevden alınmıştı.

İspanya'da kriz büyüyor! Katalanlar vazgeçmek yok dedi

Katalonya bağımsızlığın ilanını kutluyor! Sokaklarda coşku...