BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Son dakika... Fırat Kalkanı operasyonu

Türkiye'nin Suriye sınırında başlattığı Fırat Kalkanı operasyonunda son dakika gelişmeleri gelmeye devam ediyor. Bölgeden gelen haberler IŞİD militanlarının büyük bir yenilgi alarak çekildiği yönünde...

Abone ol

Türkiye'nin dün sabaha karşı Suriye'ye yönelik başlattığı sınır ötesi Fırat Kalkanı Operasyonu'nda Cerablus tamamen ele geçirildi. Dün saat 19.00 itibariyle ÖSO birlikleri resmi binaların tamamını ele geçirirken, evlerde aramalara başlandı. Bu arada Cerablus'ta şu ana kadar öldürülen IŞİD militanı sayısının 100 olduğu belirtiliyor.

DAEŞ kontrolündeki Cerablus ilçe merkezi Özgür Suriye Ordusu'nun kontrolüne geçti. Harekat sırasında Türk Silahlı Kuvvetleri'nde can kaybı olmazken, çatışmalarda 1 ÖSO mensubu öldü.

FLAŞ...ABD'den YPG açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Elizabeth Trudeau, Türkiye’nin Fırat Kalkanı operasyonu nedeniyle ABD’nin Kürtleri terk ettiği iddialarının doğru olamayacağını söyledi. Basın brifinginde konuşan sözcü, bir gazetecinin Türk yetkililerin YPG ile ilgili açıklamalarını sorması üzerine "Kürtlerin terk edildiği yönündeki görüşe karşı çıkıyorum" dedi.

Cerablus'ta ÖSO ile IŞİD arasındaki çatışmalarda yaralanan 2 Suriyeli Kilis'te, 1 kişi ise Gaziantep'te tedavi altına alındı. Kilis'teki yaralılardan durumu ağır olan bir kişi, müdahaleye rağmen kurtarılamadı.

Trudeau, Suriye'deki Kürt güçlerin kontrolünü ele geçirdikleri bölgelerde nüfusun yapısına göre adım atarak gerekirse bazı bölgelerin kontrolünü devretme taahhüdünde bulunduğunu kaydetti.

Türk askeri kaynakları Cerablus'un merkezine 50-60 kişilik ÖSO keşif grubunun girdiğini ve şu an itibariyle Cerablus güney ve batısında konuşlanmış olan ana birliklerinin içeriye girişine uygun şartlar var mı diye araştırma ve gözlem yaptıklarını belirttiler. Aynı kaynaklar bu durumun askeri harekat açısından Cerablus'un ele geçirildiği manasına gelmediğini söylediler.

Operasyona Türk tanklarının yanı sıra yaklaşık 5 bin kişilik ÖSO ve Türkmen birlikleri de katılıyor. Suriye'ye giren Türk askeri sayısının ise 200'den fazla olduğu iddia ediliyor. İşte şu ana kadar yaşananlar...

FLAŞ...ÖSO birlikleri Cerablus'a yürüyor

 18:59 Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bu sabah Suriye’ye başlattığı ’Fırat Kalkanı’ harekatında savaş uçakları ve topçu atışlarıyla belirlenen hedefleri vurup tank birliklerinin girişinin ardından, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) askerleri de köyleri ele geçirdikten sora Cerablus’a yürüdü.
ÖSO askerleri akşam saatlerine kadar Cerablus’taki tüm resmi kurumları ele geçirdi. Cerablus’un boş sokaklarda ilerleyen ve ilçenin yüzde 50’sinden fazla kesiminde tam denetimi sağlayan ÖSO’nun, birkaç saat içinde Cerablus’u tam olarak ele geçirdiğini açıklaması bekleniyor.

FLAŞEvlerde patlayıcı aranıyor

Cerablus’a girdiklerinde boş sokaklarla karşılaşan ÖSO askerleri, IŞİD militanlarının ilçeyi terk ederken patlayıcı tuzaklamış olabileceği ihtimaline karşı evleri ve stratejik yerleri tek tek kontrol etmeye başladı.

FLAŞ...Membiç yolunda silah sesleri

Cerablus’un boşaltılmasına karşılık, ilçenin birkaç kilometre doğusundaki Membiç yolu üzerindeki bölgede akşam saatlerine doğru silah sesleri gelmeye başladı. Bu bölgede ÖSO askerleriyle İŞID militanlar arasında çatışmalar olduğu belirtildi.