BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,82
ALTIN 2.417,75
HABER /  GÜNCEL

ABD ile vize krizi çözülüyor mu? Son gelişmeler neler?

ABD, Türkiye ile vize krizinin çözümü için 4 şart öne sürdü... Türk heyet ön şartları reddetti... Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Dayatmalara boyun eğmeyiz" derken, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ne dedi? Görüşme sonrası açıklama ne?..

Abone ol

Türkiye ile ABD arasındaki vize krizinin çözümünde sona mı yaklaşılıyor? ABD'li heyet hangi 4 şartı sundu? Türk heyet ne cevap verdi? Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim kalın ne dedi?.. Son açıklama ne?..

Vize krizinin çözümü için Türkiye'ye gelen ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Jonathan Cohen başkanlığındaki heyetle, Türk Dışişleri Bakanlığı müsteşar yardımcısının yanısıra, Adalet ve İçişleri bakanlığı müsteşar yardımcısının katıldığı ilk görüşme sona erdi.

Dışişleri Bakanlığı'nda saat 09.30'da başlayan görüşme 16.30 sularında bitti. Görüşmenin başında ABD'li heyet krizin çözümü için 4 şart sundu. 

İŞTE ABD'NİN O 4 ŞARTI

ABD'nin 4 şartı da İstanbul Konsolosluğu çalışanlarına yönelik FETÖ soruşturmasıyla ilgili oldu. İşte o şartlar:

-Metin Topuz ve Mete Cantürk ile ilgili kanıtlar iletilmeli
-Temasların ABD'nin isteğiyle olup olmadığı sorulmalı.
-Çalışan ABD'nin talebiyle temas yürüttüyse tutuklanmasın
-Çalışanlarına dair soruşturmada ABD'ye bilgi verilmeli...

TÜRK HEYET ÖN ŞARTLARI KABUL ETMEDİ

Diplomatik kaynakların aktardığına göre, Türk tarafı "Ön şart kabul etmiyoruz. ABD ile görüşmeler önşartsız başladı." dedi.

ÇAVUŞOĞLU: DAYATMALARA BOYUN EĞMEYİZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin vize krizi için öne sürdüğü 4 şarta tepki göstererek, "Türkiye dayatmalara karşı boyun eğmez ya da kabul edemeyeceğimiz şartları da biz başından reddederiz. İş birliğine varız ama Türkiye'de bağımsız bir yargı vardır."

Çavuşoğlu: ABD dayatmalarına boyun eğmeyiz

BEŞTEPE'DEN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, heyetlerin görüşmesi sürerken yaptığı açıklamada, "İyi bir noktaya doğru gidiliyor. Detaylar birkaç gün içinde netleşecek. Tabii buraya gelen heyet, bizim görüşlerimizi de alıp Washington'a dönecek, bunları üstlerine arzedecekler. Ben yakın bir vadede bu işin çözüleceğine inanıyorum. Çözülmemesi için bir gerekçe de yok, kompleks, içinden çıkılmaz bir durum yok." dedi.

DIŞİŞLERİ KAYNAKLARI: OLUMLU GEÇTİ

ABD ile vize krizinin çözümü için kritik görüşme 16.30 sularında sona erdi. Dışişleri kaynakları, "ABD ile vize görüşmesinin olumlu geçtiğini" belirtti.

Cumhurbaşkanlığı'ndan vize krizi açıklaması

NE OLMUŞTU?

FETÖ soruşturması kapsamında ABD'nin İstanbul Konsolosluğu çalışanı Metin Topuz, "casusluk" suçundan tutuklanmış, bir diğer konsolosluk çalışanı N. Mete Cantürk hakkında da gözaltı kararı verilmişti.

Bu gelişmelerin ardından ABD Ankara Büyükelçiliği, Türkiye'deki büyükelçilik ve konsolosluklardan vize verilmesinin askıya alındığını duyurmuştu. Türkiye de anında ABD'deki temsilciliklerden Türkiye vizesi verilmesini askıya aldı. 

Krizin çözülmesi için Pazartesi günü ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Jonathan Cohen başkanlığındaki heyet Türkiye'ye gelmiş, dün yapılması planlanan ilk toplantı iptal edilerek bugüne ertelenmişti. 

Kimdir bu Metin Topuz? Amerika vizeyi onun için durdurdu

ABD Büyükelçisi yalan söyledi! Orada saklanıyor!