BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,79
ALTIN 2.507,80
HABER /  GÜNCEL

Somali'de Eş-Şebab'ın önemli bir üssü ele geçti

Etiyopya ve Somali ordusu İslamcı eş-Şebab militanlarının elinde bulunan önemli bir üssü ele geçirdi. Görgü tanıkları askerlerin direnişle karşılaşmadıklarını söylüyor.

Abone ol

Üssün eş-Şebab için kritik önemde olduğu belirtiliyor

Somali'de eş-Şebab örgütü militanlarıyla savaşan Etiyopya ve Somali ordusu, ülkenin güney batısında örgütün elinde olan önemli bir üssü ele geçirdiklerini açıkladı.

Görgü tanıkları, aralarında 20 tankın da bulunduğu 50 araçlık bir askeri konvoyun Baidoa'daki askeri üsse bir direnişle karşılaşmadan girdiklerini söylüyor.

Başkent Mogadişu'daki BBC muhabiri Muhammed Dhore, güneydeki Kismayo limanından sonra eş-Şebab'ın en önemli askeri üssünün Baidoa olduğunu belirtiyor.

Son dönemde el-Kaide ağına dâhil olduğunu açıklayan eş-Şebab, güçlerini askeri üsten çektiğini doğruladı.

Örgüt, Etiyopya ve Somali ordusuna karşı gerilla savaşı yürüteceğini açıkladı.

Gözlemciler Etiyopya ordusunun operasyonunun zamanlamasının İngiltere'de Somali üzerine düzenlenecek konferansın hemen öncesine rastlaması anlamında önemli olduğunu söylüyor.

Saldırı, Birleşmiş Milletler güvenlik Konseyi'nin Somali'deki Afrika birliği askeri sayısını 12 binden 17,731'e çıkarmayı oylamasının da öncesine rastlıyor.

BBC Somali bölümü uzmanlarından Abdullahi Şeyh, Baidoa üssünün kaybının eş-Şebab için büyük bir darbe anlamına geldiğini, üssün Mogadişu'yu ülkenin güney batısına, Kenya'ya ve Etiyopya'ya bağlayan yolların bu kentten geçtiğini söyledi.

Eş Şebab adıyla bilinen örgüt, ülkenin güneyindeki ve orta kesimlerindeki birçok bölgeyi kontrol ediyor.