BIST 9.548
DOLAR 32,49
EURO 34,55
ALTIN 2.496,77
HABER /  EKONOMİ

Somalı işçilerden milyonluk dava!

Soma'da 155 madencinin ailesi, maden şirketine dava açtı. Her ailenin şirketten istediği miktar ise 500 bin lirayı buluyor.

Abone ol
Manisa Baro Başkanı Zeynel Balkız, kriminal raporun savcılığa sunulduğunu ve rapordaki iddiaları görgü tanıkların da doğruladığını iddia etti. Ocakta gaz çıkışının olduğunu ve insanların baygınlık geçirdiğini anlatan Balkız, baro olarak 155 aile adına şirket aleyhine dava açıldığını söyledi.

Balkız, yaptığı açıklamada, faciayla ilgili başlatılan adli soruşturmanın sürdüğünü ancak dava açılmasının henüz ocakta bilirkişi incelemesinin tam olarak yapılamaması nedeniyle gecikeceğini ifade etti. 
 
Ocakta yangının devam etmesi nedeniyle daha önce hazırladığı ön raporu savcılığa sunan bilirkişi heyetinin, gerekli incelemelerini tamamlayarak asıl raporunu tanzim edemediğine işaret eden Balkız, şunları kaydetti: 
 
"Facianın yaşandığı maden ocağında bilirkişi incelemesi yapılamadı, keşif yapılmadı. Davanın görülmeye başlanacağı en erken tarih kasım ayı olur diye beklentimiz var. Çünkü daha iddianame düzenlenmedi, bütün deliller toplanacak, sonrasında savcılık iddianamesini düzenleyecek. Bu iddianame Akhisar'daki Ağır Ceza Mahkemesinde kabul edilecek. Ancak bu aşamalardan sonra dava açılmış olacak. Bu da en erken kasım ayı olarak gözüküyor."
 
Balkız, soruşturmada olayla ilgili hazırlanan kriminal raporun ise savcılığa sunulduğunu belirterek, "Kazayla ilgili kriminal rapor savcılığa sunuldu. Rapor, şahitlerin verdiği ifadeleri doğrulayan bir rapor. Gazın çıktığı, insanların baygınlık geçirdikleri kayıtlarda görülüyor" dedi. 
 
155 MADENCİNİN AİLESİ DAVA AÇTI
 
Manisa Barosu olarak olayın ardından oluşturdukları Soma Adli Yardım Bürosunun çalışmaları hakkında da bilgi veren Balkız, şunları söyledi: 
 
"Baro olarak bugüne kadar toplam 155 madenci yakını adına tazminat davası açtık. Açılan 155 dava, 155 aile demek. Her davada eş, çocuk ve anne baba için istenen tazminat miktarlarının toplamı ortalama 500 bin lirayı bulmaktadır. Anne babası olmayanların biraz daha düşük olabilir. Açılmayı bekleyen yaklaşık 150'ye yakın daha dava var. Manisa Barosu olarak bize gelen herkesin davasını açacağız demiştik. Aldığımız vekaletlerle bunlar açıldı, her gün birer ikişer daha geliyor onları da kabul ediyoruz."