BIST 9.772
DOLAR 32,57
EURO 35,00
ALTIN 2.431,05
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Soma'daki maske skandalı Meclis'e taşındı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Soma'da ortaya çıkan gaz maskesi skandalını Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a sordu.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM

Arınç'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Tanrıkulu, ABD Maden Güvenliği Komitesi Başkanı 
Randall Harris Somalı madencilerin kullandığı gaz maskelerinin, kömür madenleri için kesinlikle uygun olmadığı sözlerini anımsatarak, "Sadece havadaki kirli dumanı filtrelemeye yarayan bu maskelerin, belli bir oksijen oranının altında hiçbir işe yaramayacağını ifade eden Harris, Amerika’daki kömür madenlerinde bu maskelerin kullanımına izin verilmediğini belirtmiştir" dedi.

Soma’daki kazayı değerlendiren Southern West Virginia Üniversitesi Maden Eğitimi Akademisi ve Enerji Teknolojileri Başkanı Carl Baisden de Soma’daki madencilerin kullandığı gaz maskeleri için “Yüzünüze dumanı süzmesi için koyduğunuz küçük bezlere benziyor" dediğini ifade eden Tanrıkulu, şu soruları sordu:

  1. Soma'da facianın meydana gelidiği maden ocağında 13 Mayıs 2014 günü madencilerimiz hangi model ve menşeili maskelerle madene gönderilmişlerdir?

  2. Madencilerimize verilen maskeler Avrupa Birliği ülkeleri, Amerika Birleşik Devletleri Kanada, Japonya gibi gelişmiş ülkelerde kullanılmakta mıdır? 

  3. Gaz Maskelerini ithal eden şirket hangisidir?

  4. Madencilerimize dağıtılan Gaz Maskeleri TSE onayından geçmiş midir?

  5. Madencilerimize kalitesiz ve basit nitelikli sadece havadaki kirli dumanı filtre edebilecek fonksiyonda maske dağıtılmasına onay veren şirket görevlileri ve yetkilileri kimlerdir?

  6. İthal edilen gaz maskeleri hangi Gümrük noktasından ve hangi kontrol prosedürleri uygulanarak Türkiye ye giriş yapmıştır?

  7. Gaz maskeleri hangi şirket tarafından Soma Holding’e satılmıştır?

  8. Madende inceleme yapan kamu müfettişleri maskelerin kalitesiz ve kullanılamaz olduklarını neden fark edememişlerdir?

  9. Madende en son inceleme yapan kamu müfettişleri, denetimcilerinin isimleri nedir?

  10. Halen bu model ve menşeili maskeler Türkiye deki başka hangi madenlerde kullanılmaktadır?

  11. Söz konusu maskelerin kullanılmalarının derhal yasaklanarak madende çalışan işçilerimize bundan sonra sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde madenciler tarafından kullanılan maskelerin dağıtılmaları için gerekli yasal süreç başlatılacak mıdır?