BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 35,01
ALTIN 2.427,83
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Soma'da uyardığı gibi o yol için de uyarmıştı!

CHP Manisa milletvekili ve Grup Başkan vekili Özgür Özel 15 işçiye mezar olan yol için daha önce soru önergesi vermişti.

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA 

Manisa’dan dün sabah saatlerinde katliam gibi bir haber geldi. Manisa’nın Gölmarmara ilçesinde tarım işçilerini taşıyan açık kasa kamyonet ile TIR’ın çarpışması sonucu 15 kişi öldü. 

CHP Manisa milletvekili ve CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Manisa’nın en büyük üç ilçesinden ikisi olan, Akhisar ve Salihli ilçelerini birbirine bağlayan ve Gölmarmara ilçesinde de geçen 58.8 km uzunluğundaki yolun son durumunu 2013 yılında Bakan Binali Yıldırım’a sormuştu.

Özel, 2013 ocak ayında verdiği soru önergesinde uzun yıllardır yapım aşamasında olan bu yolun son durumunu, ne zaman bitirileceğini ve AKP döneminde yolun ne kadarının tamamlandığına cevap aramıştı.
 

Özel, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından 1998 yılında ihale edilmiş ve bugüne kadar toplamda 17.6 km’lik kesimi tamamlanmış olan yolla ilgili verdiği soru önergesinde; 

“Mensubu olduğunuz AKP’nin her dönem seçilen milletvekillerinin de 1 yıl içinde bu yolun bitirileceği sözünü vermelerine rağmen Salihli-Akhisar bölünmüş yolu bitirilememiştir. Bitirilemediği gibi, Balıkesir ve Kuzey Ege’yi Akdeniz bölgesine bağlayan ve pek çoğu yüksek tonajlı olan 10 bine yakın aracın bir günde geçtiği bu yoldaki çalışmalar durma noktasına geldiği gözlemlenmiştir.” demişti. 

Özel’in 2013 yılında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’a sorduğu sorular şöyle:


Salihli-Gölmarmara-Akhisar bölünmüş yolu hangi aşamadadır?
Salihli-Gölmarmara-Akhisar bölünmüş yolu ne zaman bitirilecektir?
Bu bölünmüş yolun  bugüne kadar bitirilememesinin nedeni nedir? 

Salihli-Gölmarmara-Akhisar bölünmüş yolunun ne kadarı Bakanlığınız öncesi, ne kadar sizin Bakanlığınız döneminde tamamlanmıştı. 

Ayrıca Meclis'te söz alarak yolun durumunu gündeme getiren Özel internethaber'den Nesrin Yılmaz'a şunları söyledi:

KAZADA İKİ TEMEL NOKTA ORTAYA ÇIKIYOR

Kaza, iki temel noktayı ortaya çıkarıyor; bir tanesi, yine geçen sefer olduğu gibi biz bu sıkıntıları dile getiriyoruz ama parlamenter sistem içinde milletvekillerinin kendi bölgesi ile ilgili yaptığı uyarılar ve ortaya koyduğu bir takım talepler sadece parlamentonun rutin akışı içinde konuşuluyor, dinleniyor ve geçiyor.

ÖNERGEMİZE CEVAP BİLE VERMEDİLER

Hükümetin, geçen dönemki ve üç dönemki anlayışıyla bu değerlendirmeleri kaale almadığı çok açık, bu soru önergemize cevap bile vermediler. 45 sün süre içinde cevap verilmesi gerekiyor. Parlamento içinde milletvekili denetim yollarının yeterince kullandırılmaması ve hükümetin bunu dikkate almamasının göstergesi bu.

BU YOL 17 YILDIR İNŞAAT HALİNDE

17 yıldır bu yol inşaat halinde ve 17 yıldır her gelen valinin, kaymakamın, iktidar milletvekili ve bakanlarının birincş vaadi, "bu yolu bitireceğiz"

HAFİFE ALINACAK BİR YOL DEĞİL

Dönemler geçiyor, bitiyor, gidiyor ama bu yol bir türlü bitmiyor. Bu yol öyle hafife alınacak bir yol da değil. Hükümet "bütün ilçeleri duble yolla birbirine bağladık" diye övünüyor. Ne kadar iddialı bir şey, en küçük ilin en küçük ilçesine kadar yaptık diyor.

Burası Türkiye'nin 8'inci büyük ili, en büyük iki ilçemizi, Akhisar ve Salihli'yi birbirine bağlıyor. Türkiye'de Akhisar ve Salihli'nin ismini bilmeyen yok. Bu kaza, tam bu yol üzerinde oldu.

BU İNSANLAR TARIM İŞSİZİ

İkincisi; bu kadınları sabahın 5'inde, ekmeğinin peşinde Azrail'in kucağına iten şey yokluk. Bunlar tarım işçisi değil, bu insanlar tarım işsizi. Tarımda iş bulamadıkları için yan işler yapıyorlar. Yaprak toplamaya gidiyorlar, sabah 5'te gidecek 11'de dönecek, kilosu 1,5 liradan kaç kilo yaprak topladıysa, 9-10-15 lira para kazanacak evine harçlık götürecek.

TÜRKİYE'DE AİLE SİGORTASI UYGULANMIYOR

Bütün dünyada 8 çeşit sigorta var, Türkiye'de sadece yedisi uygulanıyor. Uygulanmayan sigorta aile sigortası. Bu kadınların aile sigortası olsaydı, çoluğunun, çocuğunun ihtiyacını görecek bir geliri olmayan kadınlara, ailelere bir asgari ücret verseydik, herhalde bu insanlar sabahın 52inde bu işe gitmezlerdi.

GELİRİ OLSA EŞYA GİBİ AÇIK KASA ARABAYA BİNMEYİ REDDEDERDİ

Aslında birileri bu yaprakları yine toplar ama iyi bir geliri olsa böyle açık kasaya eşya gibi binmeyi reddederlerdi. Sabahın 5'inde yollara düşmeyi, polisten kaçmak için karanlıkta gitmeyi, bu kadar düşük paraya çalışmayı reddeder. Aylık asgari ücret versen günlük 30 liraya denk geliyor, bu devlet için küçük, o insanlar için büyük para. Bu insanlar 15 liranın peşinde hayatlarını kaybettiler. 

AİLE SİGORTASI DERHAL GÜNDEME ALINMALI

İşin bir sosyal devlet, sosyal politika yanı da var, aile sigortasının derhal gündeme alınması lazım. Çünkü sürekli tarım işçilerinin ölmesi ve bunların hep kadın olması da tesadüf değil. Güvencesiz bir çalışma şekli var ve iş seçemiyor.

Geçen dönem  mevsimlik tarım işçileriyle ilgili çeşitli araştırma önergelerimiz önce reddedildi, sonra Yalvaç'taki büyük faciadan sonra kabul edildi. Gelinen noktada da yazılan rapor okunmadan Meclis kapandı, şu anda da hükümsüz olduğu için dağıtılmıyor. 

Şimdi de komisyon kurulsun, eski raporu ele alsın, eksiklikleri varsa giderilsin ve Meclis bu konuda yasama faaliyeti yapsın diye Araştırma Önergesi verdik. Bu konuda yüzlerce şey sayılabilir ama artık bunu dikkate almak lazım.

ÖZGÜR ÖZEL'İN MECLİS'TEKİ KONUŞMASI