BIST 9.729
DOLAR 32,56
EURO 34,89
ALTIN 2.440,43
HABER /  GÜNCEL

Soma'da son durum - Soma Maden sahibi açıkladı

Soma madeninde son durum nedir Soma Maden sahibi Alp Gürkan açıklıyor. Soma'da son durum nedir? Soma'da 238 olan ölü sayısı bu sabah gelen son açıklamayla 282'ye yükseldi.

Abone ol

SOMA maden faciasının ardından Türkiye hayatını kaybeden işçilerine ağlıyor. Soma Madenlerinin sahibi Alp Gürkan Soma Madeninde meydana gelen kazayla ilgili merak edilen soruları cevaplıyor ve Soma madeninden son durumu iletiyor.

SOMA'daki maden kazası sonrasında son durum ölü sayısı artmaya devam ettiği yönünde. Dün 238 olan ölü sayısı bu sabah gelen son açıklamayla 282'ye yükseldi.

SOMA maden kazası tüm Türkiye'yi yasa boğdu. Soma'da son durum ne Türkiye Soma'da yaşanan acı habere ağlıyor... Soma'da son durum ne? Bakan Taner Yıldız Soma'daki maden faciasında kaç işçinin hayatını kaybettiğini açıkladı ve Maden faciası hakkında son dakika açıklamaları yaptı...

Enerji Bakanı Taner Yıldız öğle saat 14.35'de de yeni bir açıklama yaptı. Ancak Yıldız yeni bir rakam vermedi. Zira şu saate kadar ceset çıkarılabilmiş değil. Yangının olduğu bölgeye hala ulaşılamadı. Dolayısıyla ölü sayısı değişmiş değil.

Soma Maden İşletmesinin sahibi Alp Gürkan, facia sonrası basın toplantısı düzenliyor.

Hayatımın en acı elemini yaşadığım bu madenin, en güvenlikli madenler arasında girmiş olmasını gururunu yaşıyordum. 2014'den itibaren aktif madencilik görevinden çekilmeyi düşünüyordum. Maden yatırımlarını son derece ehil bir şekilde götürüyorlardı. Buna rağmen Salı günü saat 15.00 civarında gelen habere inanamadım. Nasıl olduğunu da anlayamadım.

soma, soma maden kazası, somada son durum, soma canlı yayın

RAMAZAN DOĞRU (Soma Madencilik Genel Müdürü) konuşuyor...

SOMA MADEN KAZASI NASIL OLDU?

Biz bu kazanın nedenleriyle tartışıyoruz. Gerçek nedenini bilirkişiler açıklayacak. Bizim görüşümüz şudur:

Bu kaza 140 kotunda 4. bant diye tabir ettiğimiz ana yolumuzda meydana geldi. Tespit edilmesi mümkün olmayan kömür içinde bir kızışma meydana geldi. Ocağın genel hava girişi olduğu için burada meydene gelen kızışmanın ani bir şekilde göçmesi durumuyla havanın da hızıyla yangın hızla yayıldı.

Trafoyla ilgimiz yok.

MADEN DE KÖMÜR ISINMASI NASIL OLUYOR?

Bize ilk gelen bilgi ocakta trafo patladı. Göz gözü görmüyor duman var dedi. Yanlış bilgi buradan kaynaklanıyor. Trafo yangının başladığı yerden çok uzak. Yangının olduğu yer çıkışa 2200 metre uzakta. Trafo ise çıkışa 1800 metre uzağında. Aynı yerde değil.

Kömür madenciliğinde sürekli yangınlarla boğuşuyoruz. Gün içinde yangınlar çıkabiliyor. Karmonmonoksit değerleri yükselince yangın var diyoruz. Biz o üretim bölgesini hemen kapatıyoruz. 3 kez tam mekanize teçhizatları toprağa gömdük.

Yangın çıkınca çıkan yere suyla beraber kül basıyoruz. Daha önceki yangının sönmeme ihtimali yok.

SOMA'DA KAÇIŞ OCASI VAR MI?

500 kişiyi alacak kadar kaçış odamız vardı. Bu odalar bizim çalışma bölgemizden uzaklaştı. Biz ocağı ikiye böldük. Niteliği bozulan sahayı ayırdık.

Esas problem bu olayın 3-5 dakika gerçekleşti. Bu nedenle yakındakileri canlı olarak kurtarabildik.

Fiili çalışan sayımız 787. Toplam vardiyanızda yer altına giren işçi sayımız 787.

SOMA MADEN DEYAŞAM ODASINA SIĞINAN İŞÇİMİZ VAR MI?

Mühendisler oraya yönlendirdi. Olayın gerçekleştiği zamanla sensör uyarısı arasında 5 dakika sürdü. Oksijen maskeleri sığınma odalarında var. Monoksit maskeleri herkeste var. Tek tek gramaj tartımı yapıyor. Yoğun duman işçilerin yolları kapatmasıyla ilgili sıkıntı oldu, görüş mesafesi düştü. Olayın sıkıntısı duman.

SOMA MADENİNDE GÜVENLİK STANDARTLARI UYGUN OLSAYDI KAZA ÖNLENEBİLİR MİYDİ?

Biz kazanın nedenini tam olarak bilmiyoruz.

Hiç bir ihmalimiz yok. Ben 20 yıldır böyle bir olay görmedim.

Teftişten 5 gün önce hava odası yapılıp söküldü mü? Böyle bir şey yok.

SOMA - MADEN DE ŞUAN KAÇ İŞÇİ VAR?

Maksimum 18 kişi var.

787 işçi yangın başladığında yer altındaydı.

367 tanesini bizzat ben topladım. Orada isim alarak listeledim.

122 kişi ambulanslarla yakın hastanelere sevk edildiler. 284 arkadaşımızın vefat ettiği. 18 kişi madende.

ULAŞILAMAYAN İKİ GALERİDE TOPLAM 18 KİŞİ VAR.

Bütün sensörlerden gelen veriler bir yapıda toplanıyor. Savcılık o kutuya el koydu.